inelsman 21.09.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Edit: Tylko nie zdziw się czytając doku Inels-a, kiedy zauważysz nieskończoną ilość błędów ortograficznych, stylistycznych, interpunkcyjnych czy składniowych. Nie wiem kto to pisał, ale moim zdaniem jest na poziomie dziecka z podstawówki... Mnie to w czytaniu bardzo przeszkadzało... Mnie tam jeszcze nie było, ale potwierdzam (niestety). Wynika to z faktu że tłumaczenia dokonywał nie polak, tylko ktoś kto niby polski znał, acz nie wiem kto i jak wpadł na taki pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 24.09.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Jeśli ktoś nie zauważył, to na stronach Nexwell'a można już znaleźć pierwsze informacje na temat nowego modułu sterownika RGB Czekamy na następne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 28.09.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Nie widzę nic złego w stosowaniu platformy PC jako głównej jednostki logicznej. Głównie ze względu : 1. jest to bardzo skalowalne rozwiązanie (funkcje mogą wykraczać poza rozwiązania automatyki budynkowej) - nasz system zużywa ok. 10% wydajności platformy atom PC2. możliwa jest duża rozbudowa funkcjonalności (bez zmiany urządzeń)3. zużycie energii jest na znacznie mniejszym poziomie niż 100W, o których ktoś pisał (są jednostki zużywające przy pełnym obciążeniu 8W, co w praktyce oznacza rachunek w okolicach 2pln) Urządzenia oparte o dedykowany procesor też zużywają energię i to nie małą.4. od lat platforma pc gości w urządzeniach medycznych, maszynach przemysłowych i wielu innych (to świadczy o jej możliwościach)5. system jest otwarty pod względem platformy i można go integrować z zewnętrznymi aplikacjami W każdym razie u nas to rozwiązanie się sprawdza. Chętnych do sprawdzenia 100% polskiego systemu zapraszam do zakładki kontakt na naszej stronie - http://www.homiq.com . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 29.09.2010 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Nie widzę nic złego w stosowaniu platformy PC jako głównej jednostki logicznej. Głównie ze względu : 1. jest to bardzo skalowalne rozwiązanie (funkcje mogą wykraczać poza rozwiązania automatyki budynkowej) - nasz system zużywa ok. 10% wydajności platformy atom PC 2. możliwa jest duża rozbudowa funkcjonalności (bez zmiany urządzeń) 3. zużycie energii jest na znacznie mniejszym poziomie niż 100W, o których ktoś pisał (są jednostki zużywające przy pełnym obciążeniu 8W, co w praktyce oznacza rachunek w okolicach 2pln) Urządzenia oparte o dedykowany procesor też zużywają energię i to nie małą. 4. od lat platforma pc gości w urządzeniach medycznych, maszynach przemysłowych i wielu innych (to świadczy o jej możliwościach) 5. system jest otwarty pod względem platformy i można go integrować z zewnętrznymi aplikacjami W każdym razie u nas to rozwiązanie się sprawdza. Chętnych do sprawdzenia 100% polskiego systemu zapraszam do zakładki kontakt na naszej stronie - http://www.homiq.com . Nie zgodzę się z Tobą. I Ty sam się z sobą nie zgadzasz w pkt.1 napisałeś: [...] jest to bardzo skalowalne urządzenie [...] a w pkt. 3 [...] sa jednostki zużywające przy pełnym obciążeniu 8 W [...] Bowiem jednostki zużywające 8 W nie są w prosty sposób skalowalne, są to specjalizowane jednostki i dobrze o tym wiesz, w pkt.4 [...] PC gości w urządzeniach medycznych [...]- tak ale jest tam z innych powodów niż oszczędności energii, a przemysłowe rozwiązania nie dają się w prosty sposób przenosić do rozwiązań domowych. Między innymi z innej skali zużycia energii. w pkt. 5- [...] system jest otwarty pod względem platformy[...] tak, ale nie systemy zużywające 8 Watt. Podtrzymuję to co napisałem poprzednio- PC, taki jaki znamy powszednio zużywa więcej energii niż jest w stanie wygenerować zysków. Dokładając do tego cenę za system operacyjny należy się nad tym zastanowić. Napisałem to także pod kątem, iż omawiany system działał pod oprogramowanie Microsoft. Natomiast zastosowanie mniejszych, energooszczędnych jednostek wyklucza stosowanie Win, i powoduje inne problemy- własnie owej brak skalowalności itp. Ja sam chętnie zastosowałbym otwarty system zużywający 8 W. I gdyby nie było z tym problemu, te komputery o niskim zużyciu energii zastąpiłyby PC-ty- co zresztą się dzieje w dobrze zarządzanych firmach. Nie są to jednak rozwiązania powszechne. Od producentów, projektantów i monterów systemów inteligentnych wymagam większej dbałości o energię elektryczną i dopracowanie produktów. Stosowanie "zwykłego" PC na windowsie, jest brakiem szacunku dla klienta. W końcu to instalacje INTELIGENTNE ( co jest grubą przesadą) Oczywiście nie neguję używania PC w takich systemach- ale nie w formie zużywajacej 60- 100 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 30.09.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Magicc - po prostu mnie zatkało... jak widać jesteś alfa i omega w tym temacie... 1. Inteligentny dom na windowsie - chyba tylko dla samobójców 2. Komputer zużywający 8W, którego moc wykorzystujemy w 10% : http://www.fit-pc.com/web/fit-pc2/fit-pc2-specifications/ jak ktoś*chce to może na nim zainstalować bez problemu win. 3. Skalowalne i owszem - nic złego w tym, że biurowiec 20 000mkw. obsługuje jednostka zużywająca 500W (hosting twojego maila pewnie też zabiera w przeliczeniu 1W serwera na którym się znajduje ) reszty nie komentuję bo widzę, że jesteś znawcą Ja póki co wracam do projektów, które niebawem będą cieszyć nowych Inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emka79 30.09.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 czesc, homiq - zastanawiam nad instalacja waszego systemu. w jakims artykule pisalo, ze ma wieksze mozliwosci od knx/eib. czy moglbys napisac cos wiecej o tych mozliwosciach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 01.10.2010 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Magicc - po prostu mnie zatkało... jak widać jesteś alfa i omega w tym temacie... W zasadzie nie rozumiem Twojej odpowiedzi. Nie wiem czy mnie obrażasz, czy sugerujesz coś innego. Jeśli merytorycznie nawet Twoja wypowiedź jest cenna, to raczej nie umieszczaj w niej osobistych wycieczek pod adresem interkulatora. cyt: 3. Skalowalne i owszem - nic złego w tym, że biurowiec 20 000mkw. obsługuje jednostka zużywająca 500W- dokładnie, ale nie system obsługujący w porywach10 kW, a zużywający 80-100 W. Ale zanim wrócisz do swojej pracy napisz czy stosujecie te urządzenia do których podałeś link. Jeśli tak- będę polecał Wasze systemy, bo to oznacza że mamy zbieżne poglądy. Jeśli nie- to coś nie teges. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 12.10.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 A czy o tej firmie ktos slyszal moze? http://www.dom-i.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 12.10.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 ale ta firma, jeśli wierzyć info na stronie montuje Satela, Xcomforta i KNX. Czyli nic gotowego- wszystko wymaga projektu, instalacji i itp. Pod "gotowy" system podpada Xcomfort.Ale o tym już było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 12.10.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 magicc - wyslalam Tobie PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 12.10.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 magicc - wyslalam Tobie PW Dla czytelników tego tematu jest to malo interesujące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 15.10.2010 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Czy naprawdę nie zagląda tu żaden użytkownik gotowego systemu w dobrej cenie? Szukający rozwiązań z wypiekami na twarzy czekają na wasze doświadczenia, pliz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cegreg 15.10.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Czy naprawdę nie zagląda tu żaden użytkownik gotowego systemu w dobrej cenie? Szukający rozwiązań z wypiekami na twarzy czekają na wasze doświadczenia, pliz! No przecież ja jestem a doświadczenia... opisywałem gdzieś na początku tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 16.10.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Cegreg, widze, ze znasz dobrze temat. Napisz cos prosze o LCN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cegreg 17.10.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Cegreg, widze, ze znasz dobrze temat. Napisz cos prosze o LCN. Niestety z LCN od dłuższego czasu nie miałem kontaktu i pewnie już nie będę miał. Także moja wiedza na temat tego systemu dawno się zdezaktualizowała. Mam kolegę który zjadł zęby na tym systemie, ale obecnie " porzucił" nasz kochany kraj. Systecm LCN cenowo wychodzi bardzo podobnie jak eib. Jeszcze kilka lat temu był on silną konkurencją dla eib - wychodził taniej i miał większe/inne możliwości. Ale odkąd namnożyło się dużo producentów eib, ceny poszły w dół, to sława lcn zmalała. A teraz kiedy mamy na rynku kilku "krajowych" graczy, to już w ogóle wszystko się zmieniło W LCN bardzo mi się podoba rozproszoność systemu, która na prawdę została ciekawie przemyślana. Często się go porównuje z eib i te porównania można znaleźć na wielu stronach (szybkość, rozbudowana logika itp.) Temat jest na prawdę szeroki. Co do awaryjności to znam dwa obiekty zrealizowane na lcn. Miałem z nimi kontakt przez dwa lata i nic niepokojącego w nich się nie działo. Jest to system jednego producenta, ale tutaj należy podkreślić, że nasza rodzinna firma opracowała ciekawy panel do sterowania lcn-em i satelem (domiq). Jeżeli masz już jakiegoś sprawdzonego instalatora lcn, to może faktycznie warto o nim pomyśleć. Ale jeżeli nie to może jednak pomyśleć nad czymś bardziej popularnym w naszym kraju. Ewentualnie udać się bezpośrednio do LCN Polska, a oni już kogoś konkretnego polecą. Nie chcę tu nikogo konkretnego reklamować, ale każdy z naszych polskich producentów (z tych których znam, albo przynajmniej jakoś minimalnie zapoznałem się z cennikiem i możliwościami) na pewno zaoferuje Ci coś tańszego o podobnych możliwościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.10.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Systecm LCN cenowo wychodzi bardzo podobnie jak eib. Jeszcze kilka lat temu był on silną konkurencją dla eib - wychodził taniej i miał większe/inne możliwości. Ale odkąd namnożyło się dużo producentów eib, ceny poszły w dół, to sława lcn zmalała. A teraz kiedy mamy na rynku kilku "krajowych" graczy, to już w ogóle wszystko się zmieniło . I jakich krajowych graczach piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 18.10.2010 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Halo Polscy producenci? Pojawiły się w przeciągu ostatniego czasu jakieś nowości w waszych ofertach? Poinformujcie potencjalnych klientów. Tylko Nexwell pisał ostatnio o nowym module RGB - a jak ze sterowaniem podczerwienią i modułem Ethernetowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 20.10.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Jak chodzi o nowości w homiq-u to głównie możemy się pochwalić ostatnimi realizacjami, które w kilku przypadkach znacznie wykraczały poza standard.Mamy więc w worku doświadczeń płynne sterowanie płomieniem kominka, sterowanie wszystkich dostępnych okien dachowych na rynku, uruchomienie 16 stref nagłośnienia, poprawne działanie interfejsu na iphonie 4 i najnowszym ipodzie itd... Trwają dynamiczne prace nad nowościami, które pojawią się w najbliższych miesiącach - będzie się czym pochwalić!Moduł RGB jest u nas dostępny od roku a moduł ethernetowy jest standardem (interfejs web). Bieżące nowości do granic rozszerzają skuteczność systemu w przypadku awarii :- urządzenia in/out w trybie awaryjnym bezpośrednio realizują połączenia bez udziału serwera - uruchomiliśmy serwer awaryjny w najlepszej polskiej serwerowni Beyond (allegro, nasza klasa itd.) dzięki temu w przypadku awarii serwera domowego budynek zestawia połączenie z serwerem awaryjnym, który odtwarza konfigurację i w ten sposób system działa do momentu wymiany serwera lokalnego - system posiada automatyczną rejestrację i swap urządzeń co pozwala na wymianę modułu podczas pracy - do tej pory nasz system należał do czołówki jeżeli chodzi o szybkość działania, w tej chwili z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że jest najszybszy na świecie! Dam znać jak się pojawi coś nowego! pozdrawiamMM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Irek 20.10.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Jeśli chodzi o obóz Nexwell, 22-23 Września byliśmy w Warszawie na Międzynarodowej wystawie wynalazków i innowacji gdzie dostaliśmy wyróżnienie za kilka detali w naszym systemie. Impreza co prawda nie była duża, ale wyróżnienie i tak cieszy zwłasza, że wystawiały się głównie instytuty naukowo-badawcze z bardzo poważnymi często jeszcze niezrealizowanymi innowacyjnymi projektami dla przemysłu, ratownictwa, badań. Oprócz gestów i otwartego protokołu karty komend (od października dostępna już w wersji LAN), prezentowaliśmy jeszcze funkcję "kontroli załączenia obwodu" czyli funkcji polegającej na tym, że system oprócz tego, że załącza dany obwód ma dodatkową możliwość otrzymania z zewnątrz (np. od tego urządzenia) informacji czy faktycznie działa poprawnie... oczywiście w razie braku takiego statusu można odpowiednio zaprogramować reagowanie... np. wezwanie serwisu, alternatywny scenariusz zdarzeń itp. Funkcja ta właściwie jest do osiągnięcia na wielu rodzajach systemów, ale tylko u nas ma wsparcie w samym sprzęcie i software... takie ułatwienie które się przydaje w przypadku sterowania ważnymi instalacjami (ogrzewanie, klima, rekuperacja), a których działania nie widać tak jak w przypadku rolet czy oświetlenia. - do tej pory nasz system należał do czołówki jeżeli chodzi o szybkość działania, w tej chwili z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że jest najszybszy na świecie! HOMIQ, tak z ciekawości jak ta prędkość jest mierzona... chętnie porównam... Interesuje mnie czas od naruszenia czujnika do załączenia obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admin1719498882 20.10.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Eksperci firmy Elektra odpowiedzą na pytania dotyczące elektrycznego ogrzewania podłogowego, grzejników konwekcyjnych, ogrzewaczy akumulacyjnych i wentylacji z odzyskiem ciepła, a także elektrycznych systemów ochrony przed śniegiem i lodem podjazdów, schodów zewnętrznych i rynien. Elektra jest producentem przewodów i mat grzejnych do elektrycznego ogrzewania podłogowego; wykonawcą instalacji przeciwzamarzaniowych i przeciwoblodzeniowych podjazdów, ramp, chodników, schodów, rurociągów, rynien. Demontaż starego pieca akumulacyjnego... Bojler czy przepływowy ogrzewacz elektryczny?.... Cofanie się spalin w kominie... Odliczenie od podatku... ZADAJ PYTANIE EKSPERTOWI FORUM! Przedstawiciele ELEKTRY czekają na Was w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts