Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pasek na ścianie

KAMILLOS666

Recommended Posts

Witam ,mam prośbe ponieważ jestem zielony w tym temacie prosze powiedzcie mi jak zrobic pasek przy suficie.Chce sobie omalować pokój :sufit na biało,ściany na żółto no i ten pasek na 3 cm tylko jak zrobic ten pasek?

Napiszcie jakie rzeba mieć przyrządy i krok po kroku jak to zrobic Będe zobowiązany! Wielkie dzięki

pasek się robi tak:

Najpierw malujesz ściany, potem sufit.

Jak wszystko wyschnie przyklejasz taśmę malarską do sciany na tej wysokości co potrzebujesz i jedziesz :D

Na końcu jak już ściana będzie naprawdę sucha (24 h) przyklejasz na górze pasek i malujesz farbą sufitową nad nim. Uważaj, żebyś poza dół paska nie wyjechał.

Jak wyschnie to sciągasz i już gotowe.

Ja tak robiłam i jest super. :)

p.s. robi się czy się nie robi to nie ważne. Ważne jest to, że można tanim kosztem wygubić nierówności między sufitem a ścianą ;)

Ja także namawiam klientów do owych pasków z tym że większych 8cm do 10cm.Dlaczego? bo nikt nie jest w stanie odciąć w samym rogu idealnie kolorów a taki pasek to umożliwia, jak nie pasek to listewka piankowa która ozdabia pokój i znacznie ułatwia odzielenie kolorów nawet bez użycia taśmy.Jeżeli chodzi o pasek to najpierw maluje sufit i jakieś 15cm ściany od góry na biało no chyba że ktoś ma innym kolor sufitu i tak zostawiam na drugi dzień.Później oznaczam metrówką taką samą odległość w paru miejscach od sufitu i przykładam większą łatę odrysowując ołówkiem lub odbijam sznurkiem traserskim po czym powyżej kreski przyklejam plaster i tu jest problem że często odrywa się z farbą więc zostają drobne poprawki.