Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KTO BUDOWAŁ Z MAXA A KTO Z POROTHERMU RING WOLNY:)

AVID

Recommended Posts

Jestem zdecydowany na ceramikę tylko jaką hmmmmmm:)Chcę tu rozpętać mały a może duży mecz bokserski w którym Wszyscy będziemy arbitrami.W jednym narożniku zawodnik z Polski czyli pustak MAX a w drugim zawodnik z Austrii Porotherm:)A wszystko to by móc już więcej spać po nocach.Pragne nadmienić że chyba jestem zwolennikiem ściany 2 warstwowej i będe budował już po nieszczęsnym 1 Maja:(

Walczcie ostro zobaczymy coz tego wyniknie:)

Tak więc RING WOLNY

RUNDA 1

I słowa zawsze które mówi sędzia:

"Bijcie sie panowie i niech ta walka będzie spotrowa "BOKS!!!!!!!!!!

PS.Jak dobrze żę ktoś wymyślił coś takiego jak to forum:):):):)

A o co tu walczyć - materiały jednowarstwowe ledwie łapią normy cieplne, a tańsze w budowie nie są. Lepiej zrób ścianę silikat 18cm + 20cm styropian. Ciepło i tanio. (koszt materiałów ok 80-90 zł/m2).

Hm ja mam poroterm 30 p+w i bede to ocieplał - jeszczeni nie wiem czym hm moze wełną zalezy od tego ile mi kasy zostanie :) uwazam to za rewelacyjny materiał cała budowa domku 97 m2 (105 m2 sciany) zajela 3 fachowcom 5 dni mysle ze jest to niezly wynik ocieple to na 10 cm i jestem przekonany ze bedzie ok :) hm nie polecam cienszego porotrmu na 24 a koszty hm porównywalen poza tym co to za oszczedność 500 zł w moim przypadku na całej budowie .... nie ma co.

A ja mam MAXa 29 i nie nazekam , wszystko docieple styropianem lub watą (zależy od kosztów) 10cm i myślę ze będzie wystarczająco ciepło

Za maxem przemówiła cena 2,05 zł brutto za sztuke w lutym 2003 , chyba nieżle,

Nieźle? koledze przywiźli do domu grudzień 2003 po 1,74 za sztuke

max kl 15 :lol:

A o co tu walczyć - materiały jednowarstwowe ledwie łapią normy cieplne, a tańsze w budowie nie są. Lepiej zrób ścianę silikat 18cm + 20cm styropian. Ciepło i tanio. (koszt materiałów ok 80-90 zł/m2).

W 100% popieram.

Mniej kaśi silikat 18cm + styropian

Więcej kaśi docieplenie wełną w obu przypadkach min.15cm ocieplenia

Niedługo dojdziemy do 5 cm silikatu i 30 cm steropianu. Troche umiaru szanowni państwo. Dom powinien mieć poważne sciany dlatego ja wybrałem P30 P+W i ocieple to maksymalnie 10cm steropianu lub wełny. To co zaczyna się proponować na forum zaczyna dochodzić do absurdu. Jeszcze trochę i zaczniemy proponować 50 cm steropiany i tynk

:D . Ściana powinna mieć odpowiednią grubość. Moim zdaniem min. 25-30 cm. Nie wkładałbym tyle wiary w ocieplenie - z tym różnie może być (zawilgocenie itp.)

Niedługo dojdziemy do 5 cm silikatu i 30 cm steropianu. Troche umiaru szanowni państwo. Dom powinien mieć poważne sciany dlatego ja wybrałem P30 P+W i ocieple to maksymalnie 10cm steropianu lub wełny. To co zaczyna się proponować na forum zaczyna dochodzić do absurdu. Jeszcze trochę i zaczniemy proponować 50 cm steropiany i tynk

:D . Ściana powinna mieć odpowiednią grubość. Moim zdaniem min. 25-30 cm. Nie wkładałbym tyle wiary w ocieplenie - z tym różnie może być (zawilgocenie itp.)

mam pare dylematow z MAX-em, wiec przejrzalem sporo watkow.

moja opinia

-poroterm mialby teoretycznie sens przy scianie jednowarstwowej, ale ja takiej sciany nigdy bym nie zbudowal - za zimna

- przy 2 lub 3-warstwowej nie widze jego zalet, a budowanie na pioro i wpust to zaleta tylko dla murarzy, ktorzy nie musza pionowa klasc zaprawy, natomiast boje sie, ze sczeliny te moga stanowic potencjalne "mikro-mostki" termiczne

EMil

Drizzt

oczywiście masz super ściany i to jak poważne :o

a może powiedz czy powodem wyboru takiej ściany byłya Twoja znajomość fizyki budowli czy może reklamy i doradztwo hurtownika

ja mam nieco śmieszniejszą ścianę :D :) :lol: ale za to czuję się w domku też zabawnie :lol: :p

. Ściana powinna mieć odpowiednią grubość. Moim zdaniem min. 25-30 cm. Nie wkładałbym tyle wiary w ocieplenie - z tym różnie może być (zawilgocenie itp.)

idąc dalej tym rozumowaniem to popatrz na ściany dawnych budowli o ścianach 2m i na dodatek z grzybkami :wink:

Drizzt

oczywiście masz super ściany i to jak poważne :o

a może powiedz czy powodem wyboru takiej ściany byłya Twoja znajomość fizyki budowli czy może reklamy i doradztwo hurtownika

ja mam nieco śmieszniejszą ścianę :D :) :lol: ale za to czuję się w domku też zabawnie :lol: :p

. Ściana powinna mieć odpowiednią grubość. Moim zdaniem min. 25-30 cm. Nie wkładałbym tyle wiary w ocieplenie - z tym różnie może być (zawilgocenie itp.)

idąc dalej tym rozumowaniem to popatrz na ściany dawnych budowli o ścianach 2m i na dodatek z grzybkami :wink:

No właśnie... Owszem ma sens 18cm silika lub 19cm maks, szczególnie do domu parterowego, ale już nie tej grubości beton komórkowy, czy poroterm. Materiały mają różnej klasy wytrzymałość. Najmocniejszy BK jest dwa razy słabszy niż najsłabszy silikat. Dzieki temu można bez żadnego ryzyka stawiać ściany 18cm. Oblicza to konstruktor i mozecie mi wierzyć uwzględnia spooory zapas wytrzymałości, tak by jak się dom zawali nie poszedł do pierdla za fuszerkę i spowodowanie kalectwa lub śmierci.

miało być o ceramice a zeszło na jakieś silikaty!! :evil: :wink:

1.porotherm-Austria :D :D :D brzuch ze smiechu mnie boli,kiedyś produkowali tam,pózniej w czechach a teraz z Polsce

żeby pustaki miały ładny kolorek dodaja rózne świnstwa( to nie jest kolor gliny) z reszta glina jest z Polski!!

reklamuja ze nie trzeba P+W docieplać nie słyszałem większej bzdury,wartości cieplne podaja przy uzyciu ich zaprawy ciepłej( policz ile zapłacisz za sama zaprawe)

faktycznie jedyna wygoda to szybsze i łatwiejsze murowanie( przeciez płacimy za robocizne a nie za czas)

ALE KAZDY WYBIERA TO CO UWAŻA ZA NAJLEPSZE!! :wink:

ALBO TO CO NAJLEPIEJ ZA REKLAMOWANE :wink: :wink:

2.Max ściana 3warstwowa i tyle!!!! :D :D

NIE MA NIC LEPSZEGO :wink: :wink:

WYBÓR NALEZY DO CIEBIE :D

Czy moja ściana jest powazna według mnie tak, wielu moich znajomych wybudowało domy z P30 P+W i są bardzo zadowoleni. A co do artykułów prasowych ośmieszajacych Porotherm to byłbym bardzo ostrożny. W dzisiejszych czasach jak dobrze posmarujesz dziennikarzowi to napisze artykuł z którego wynika, że duży fiat bije parametrami samochody japońskie :wink: Nie opowiadajcie mi tu, że wasze domki z sikatów to nie efekt reklamy i rozmowy z hurtownikiem. bo moim zdaniem silikaty maja niezaprzeczalną zaletę ale tylko dla pingwinów - zimne sciany, które trzeba docieplać gruba warstwą steropianu. Ale oczywiście każdy ma swoje zdanie na ten temat.

Czy moja ściana jest powazna według mnie tak, wielu moich znajomych wybudowało domy z P30 P+W i są bardzo zadowoleni. A co do artykułów prasowych ośmieszajacych Porotherm to byłbym bardzo ostrożny. W dzisiejszych czasach jak dobrze posmarujesz dziennikarzowi to napisze artykuł z którego wynika, że duży fiat bije parametrami samochody japońskie :wink: Nie opowiadajcie mi tu, że wasze domki z sikatów to nie efekt reklamy i rozmowy z hurtownikiem. bo moim zdaniem silikaty maja niezaprzeczalną zaletę ale tylko dla pingwinów - zimne sciany, które trzeba docieplać gruba warstwą steropianu. Ale oczywiście każdy ma swoje zdanie na ten temat.

Silikaty trzeba tak samo docieplać jak większość materiałów z których robi sie ściany 2 wartswowe. Silikaty nie są zimniejsze od cegły, popularnego maxa, etc. Są za to tanie, dokładnie wykonane (zwykle), i mają masę innych zalet których nie mają inne materiały.

Nie barzdo rozumiem w czym jest lepsza ściana np porotherm 30cm+ 10 cm styropianu od ściany 18cm silikat + 20cm styropianu. Ściana z silikatów nie dość, że jest cieplejsza, to jeszcze wychodzi taniej, przy zachowaniu całej masy zalet silikatów.