Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowa piętra szkieletowego na murowanym domu

Moniqa7

Recommended Posts

Mieszkamy w domu murowanym. Typowa kostka z lat 60-tych, 80mkw. Z pewnych względów jest parterowy. Chcieli bysmy dobudowac piętro szczytowe a z obecnej werandy zrobic klatkę schodową. Czy ktoś się spotkał z takim połączeniem dwóch technologi?? Czy takie cos jest możliwe a jeżeli tak to czy orientuje się ktos jaki jest koszt budowy szkieletowej konstrukcji na domu murowanym ??

z tego,co się orientuję,takie rozwiązanie jest możliwe. ja akurat rozbudowuję się w bok i też taką opcję rozważam. Rozmawiałam z przedstawiecielem Steico i wg nich jak najbardziej się da,ale nie wiem,jakie są koszty,chociaż jestem po 2-ch 2-godzinnych spotkaniach. Na stronie steico są linki do przedstawicieli w Polsce, cenniki i koszt 1m2 domu,ale tym się nie sugeruj. Dokładną wycenę zrobi Ci dopiero wykonawca po obejrzeniu projektu,inwestycji itp.

Podobno "nie jest drożej niż w technologii tradycyjnej,za to dużo szybciej i zdrowiej".

Powodzenia :wink:

Mieszkamy w domu murowanym. Typowa kostka z lat 60-tych, 80mkw. Z pewnych względów jest parterowy. Chcieli bysmy dobudowac piętro szczytowe a z obecnej werandy zrobic klatkę schodową. Czy ktoś się spotkał z takim połączeniem dwóch technologi?? Czy takie cos jest możliwe a jeżeli tak to czy orientuje się ktos jaki jest koszt budowy szkieletowej konstrukcji na domu murowanym ??

dostawiłem tak ..ale 3 piętro, trzeba ocenić na miejscu i przemyleć.

• 1 month później...
Witam,czy ktoś wie jak wygląda sytuacja od strony prawnej,na dobudowę takiej lekkiej konstrukcji,czyli drewno i pokrycie blachą.czy trzeba projekty jak na normalną budowę?czy może można to załatwić po prostu w gminie,bo ponoć jakieś nowe prawo budowlane wyszło.

Witam,czy ktoś wie jak wygląda sytuacja od strony prawnej,na dobudowę takiej lekkiej konstrukcji,czyli drewno i pokrycie blachą.czy trzeba projekty jak na normalną budowę?czy może można to załatwić po prostu w gminie,bo ponoć jakieś nowe prawo budowlane wyszło.

Nic nie wyszło..

"Normalny" tok postępowania jak przy rozbudowie budynku mieszkalnego.

Pozdr