Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lukrecja GL-304

Recommended Posts

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mea, w zasadzie przyjelo sie wykonywac tynki a potem wylewki. Tynkarz mi podal dwa powody: pierwszy to taki, ze tynki tak jak wyleki zmieniaja swoja objetosc wraz z temperatura, po to wlasnie robimy dylatacje wokol pokoi aby te zmiany mialy sie gdzie podziac i zeby nam podlogi nie pekaly. Jesli sie zrobi wyleki a potem na to tynk, to dylatacja zostaje przykryta tykniem. Moze dochodzic do tego, ze tynk bedzie napieral na wylewki i moze pekac. Rozwiazaniem jest danie wiecej dylatacji, tak aby tynk nie napieral na wylewki ale na gabke :)

Drugi powod czysto estetyczny - wyleki sa brudne = maja plamy od tynkow. Mnie to nie rusza bo przeciez bede mial panele i plytki i samych wylewek nie bedzie widac.

Ja mam dosc gruba dylatacje przy scianie wiec nie powinno byc problemu, wszystko zalezy od grubosci tynkow. Sciany mam proste wiec warstwa nie powinna byc grubsza niz 1-2 cm.

Taka kolejnosc byla podyktowana wykonaniem instalacji ogrzewania podlogowego, nie chcialem zeby mi tynkarze po rurkach z podlogowki biegali. Z powodu przesuniecia terminow, ominalem tynkowanie i przesunalem je na koniec :)

Pozdrawiam :)

• 1 month później...
  • 1 month później...