ekmir 24.03.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Jakie ilości kabli (1,5 mm2; 2,5 mm2; antenowy ekranowany; UTP) należy planować w budynku ok. 200 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.03.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Zapomniałeś napisać ile punktów IT/ RTV i jakich planujesz. Czy dom parterowy czy piętrowy, ile punktów rozdzielczych itp. Weź sobie zmierz jeden przykładowy przebieg i przemnóż x ilość. Będziesz miał tak "na oko". W przypadku elektryki to jest trudniejsze do oszacowania, będzie baaaardzo na oko bez projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.03.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 I tak wszystkie będą tańsze niż telewizor, to czym sie przejmujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 24.03.2010 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Dom z użytkowym poddaszem. Zakładam, że: IT x3/4 i RTV x4/5 (może się zwiększyć).Instalacja elektryczna (oświetlenie i gniazda) - potrzebuje pierwszego przyblizonego szacunku ilości okablowania (w standartowym wykonaniu). Ilości te napewno ulegną zwiększeniu, gdyż mam zamiar wydzielać niektóre obwody (do sterowania nimi). Pytanie więc jest takie: ile tak na poczatek mam zamówić poszczególnych kabli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 24.03.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Zrób ksero rzutów budynku, narysuj sobie instalacje, pomnóż przez skalę projektu, dodaj 20% i wynik będzie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.03.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 I tak wszystkie będą tańsze niż telewizor, to czym sie przejmujesz... Ja bym się nie zakładał. U mnie proporcje cen kable:telewizor to mniej więcej 5:1. Ale fakt, telewizor mam badziewny A poważniej: w przypadku instalacji elektrycznej, ilość zużytego kabla może różnić się o rząd wielkości, w zależności od sposobu układania przewodów, ilości punktów i kształtu budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.03.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 I tak wszystkie będą tańsze niż telewizor, to czym sie przejmujesz... Ja bym się nie zakładał. U mnie proporcje cen kable:telewizor to mniej więcej 5:1. Ale fakt, telewizor mam badziewny No, słuchaj, wyjątków nie można brać pod uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarki 24.03.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Na elektrykę w domu 140m2 pow. użytkowej poszło mi ok 600m kabla - żadnych cudów, standardowo po 2-3 gniazdka na pokój i oświetlenie górne. Nie kładłem jeszcze UTP i RTV, gdyż mam peszle - te kable wciągne po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 24.03.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Jakie ilości kabli (1,5 mm2; 2,5 mm2; antenowy ekranowany; UTP) należy planować w budynku ok. 200 m2? Domek niecałe 400 m2, elektryczny, antenowy i skrętka - prawie 7 km Podziel na pół i już wiesz... (że dalej nic nie wiesz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 24.03.2010 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Dziękuję wszystkim. Mam przynajmniej jakieś szacunki na początek. Zamierzam część obwodów i wydzielone gniazda zasilać bezpośrednio z rozdzielni, tak aby móc nimi sterować. Podobnie z oświetleniem. Zastanawiam się tylko czy od wł/wył. do rozdzielni (przekaźników bistabilnych) stosować przewód 1,5 mm2, czy skrętkę. Jak radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 24.03.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 czy od wł/wył. do rozdzielni (przekaźników bistabilnych) stosować przewód 1,5 mm2, czy skrętkę. Automatyka F&F, dałem skrętkę (para na sygnał), wyzwalanie "N", trzeci rok działa bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 24.03.2010 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 A jaką skrętkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 24.03.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Komputerową To co widać poniżej załatwia sprawę 20 przycisków http://www.rozki.net/obrazki/foto/foto7.jpg http://www.rozki.net/obrazki/foto/foto1.jpg http://www.rozki.net/obrazki/foto/foto2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iek 24.03.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Zastanawiam sie czymu wszyscy polecacie kabel UTP. Nie znajac rozmieszczenia kabli elektrycznych, sygnalowych np. alarm, inteligentny dom itp. trudno okreslic rodzaj kabla. Druga istotna sprawa to zasob gotowki oraz predkosc. Jesli kable beda polozone w bliskiej odleglosci od kabli elektrycznych (czego sie nie robi) to tylko skretka STP. Do tego czy ma byc 100Mbit (kat.5) czy moze 1Gbit (kat.5e i 6). Wszystko zalezy ... Zapomnialem dodac - trzymac sie specyfikacji. Pewnie ktos zaraz wyskoczy ze wszystko bedzie dzialac i bez specyfikacji. Otoz tak (przyklad: mam UTP miedzy dwoma blokami okolo 180m moze wiecej i dziala juz chyba z 10-15 lat). Mailem rowniez kiedys podlaczone switche bez "norm" i takich cudow chyba nikt nie widzial Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 czy od wł/wył. do rozdzielni (przekaźników bistabilnych) stosować przewód 1,5 mm2, czy skrętkę. Automatyka F&F, dałem skrętkę (para na sygnał), wyzwalanie "N", trzeci rok działa bez problemów. Tak po prostu do przekaźników bistabilnych F&F (i przypuszczam, że do wszystkich innych) sama skrętka się nie nadaje! Tam na zacisku sterującym jest pełne napięcie sieci a izolacja w skrętce jest za słaba do takich napięć. Działać to oczywiście będzie, pytanie jednak jak długo i z jakimi zjawiskami towarzyszącymi działać kiedyś przestanie... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Zastanawiam sie czymu wszyscy polecacie kabel UTP. Nie znajac rozmieszczenia kabli elektrycznych, sygnalowych np. alarm, inteligentny dom itp. trudno okreslic rodzaj kabla. Druga istotna sprawa to zasob gotowki oraz predkosc. Jesli kable beda polozone w bliskiej odleglosci od kabli elektrycznych (czego sie nie robi) to tylko skretka STP. Do tego czy ma byc 100Mbit (kat.5) czy moze 1Gbit (kat.5e i 6). Wszystko zalezy ... Generalnie popieram, zwłaszcza w kwestii alarmu (niektórzy producenci wyraźnie nie zalecają przewodu typu skrętka), ale mam dwie uwagi: - na blisko zamontowane przewody energetyczne fakt użycia STP zamiast UTP da nam raczej niewielką różnicę. Znaczy tak czy tak będzie jednakowo dobrze działać A jeśli damy totalnie razem idące przewody (w sensie jeden tuż przy drugim. Już kilka cm odstępu między nimi może uzdrowić sytuację) na kilkunastu lub więcej metrach, to tak czy tak będzie działać do dupy. - z całym szacunkiem dla wszystkich samodzielnie robiących w domu instalację (choćby tylko informatyczną), ale zrobienie dobrej sieci ekranowanej nie jest takie proste jak by się mogło wydawać, podejrzewam że w poważnej większości wypadków wydanie dodatkowej kasy na przewód STP zamiast UTP da tylko i wyłącznie jedną różnicę: lepsze samopoczucie inwestora, a w paru całkiem realnych sytuacjach może przynieść wręcz negatywne skutki. No i może jeszcze to, że przy domowej sieci i realnych dla domu jednorodzinnego długościach gałęzi, nie ma się co podniecać terminami Cat 5/5e/6/7, bo prawda jest taka, że 1Gbps nam pójdzie na każdym przewodzie (oczywiście pomijając jakieś ekstremalne badziewia, przewody uszkodzone bądź źle zarobione). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 24.03.2010 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Tak po prostu do przekaźników bistabilnych F&F (i przypuszczam, że do wszystkich innych) sama skrętka się nie nadaje! Tam na zacisku sterującym jest pełne napięcie sieci http://www.fif.com.pl/pub/Image/produkty/003%20bistabilne/BIS-411%20230V%20sch.gif Jest albo "L", albo "N", zależy co kto lubi Dane techniczne: prąd impulsu sterującego <1mA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 25.03.2010 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Jest albo "L", albo "N", zależy co kto lubi Dane techniczne: prąd impulsu sterującego <1mA Od lubienia nie zależy. Nie ma separacji elektrycznej i już. Igranie z ogniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.03.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Jest albo "L", albo "N", zależy co kto lubi Dane techniczne: prąd impulsu sterującego <1mA Powtórzę: na zacisku sterującym jest pełne napięcie sieci. Nie zależy to od tego, czy wyzwalasz fazą, czy zerem i nie ma nic wspólnego z prądem, jaki w czasie wyzwalania płynie. Sprawdź miernikiem lub choćby neonką, jeśli mi nie wierzysz, masz w tych swoich przewodach wpuszczone 230V i tyle. Jeśli chcesz bezpiecznie użyć do sterowania skrętki, musiałbyś tam dać jeszcze rząd przekaźników separujących (choćby takich: http://www.allegro.pl/item955351423_przekaznik_12v_10a_stycznik_12vdc_nowy_pcb.html, zamontowane wraz z zasilaczem na płytce, można też się bawić w przekaźniki na podstawkach montowanych na szynę DIN, ale sporo drożej wyjdzie) J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.03.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Zastanawiam sie czymu wszyscy polecacie kabel UTP. Nie znajac rozmieszczenia kabli elektrycznych, sygnalowych np. alarm, inteligentny dom itp. trudno okreslic rodzaj kabla. Druga istotna sprawa to zasob gotowki oraz predkosc. Jesli kable beda polozone w bliskiej odleglosci od kabli elektrycznych (czego sie nie robi) to tylko skretka STP. Do tego czy ma byc 100Mbit (kat.5) czy moze 1Gbit (kat.5e i 6). Wszystko zalezy ... Generalnie popieram, zwłaszcza w kwestii alarmu (niektórzy producenci wyraźnie nie zalecają przewodu typu skrętka), ale mam dwie uwagi: - na blisko zamontowane przewody energetyczne fakt użycia STP zamiast UTP da nam raczej niewielką różnicę. Znaczy tak czy tak będzie jednakowo dobrze działać A jeśli damy totalnie razem idące przewody (w sensie jeden tuż przy drugim. Już kilka cm odstępu między nimi może uzdrowić sytuację) na kilkunastu lub więcej metrach, to tak czy tak będzie działać do dupy. - z całym szacunkiem dla wszystkich samodzielnie robiących w domu instalację (choćby tylko informatyczną), ale zrobienie dobrej sieci ekranowanej nie jest takie proste jak by się mogło wydawać, podejrzewam że w poważnej większości wypadków wydanie dodatkowej kasy na przewód STP zamiast UTP da tylko i wyłącznie jedną różnicę: lepsze samopoczucie inwestora, a w paru całkiem realnych sytuacjach może przynieść wręcz negatywne skutki. No i może jeszcze to, że przy domowej sieci i realnych dla domu jednorodzinnego długościach gałęzi, nie ma się co podniecać terminami Cat 5/5e/6/7, bo prawda jest taka, że 1Gbps nam pójdzie na każdym przewodzie (oczywiście pomijając jakieś ekstremalne badziewia, przewody uszkodzone bądź źle zarobione). J. Należy to napisać wyraźniej, z całym szacunkiem do wszystkich tłumaczących jakie kable UTP/STP położyć. Zapominacie o jednej kwesti, o kant tyłka rozbić STP jeśli CAŁA instalacja nie jest do tego przystosowana i odpowiednio zrobiona. Kable to "pikuś", zostają pozostałe elementy struktury - choćby patchpanel z ekranem i uziemieniem. Do tego patchcordy ekranowane i karty sieciowe, wtyczki RJ45 itd. I takich rzeczy nikt sobie do domu raczej nie kupi, nie wspomnę o porządnym montażu i pomiarach na koniec. A sam kabel STP bez wspomnianych elementów jak napisał Jarek.P jest po prostu błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts