Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie wstawić Fix'y

Recommended Posts

Witam

Szukałem po forum i ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź na postawione powyżej pytanie.

Zastanawiam się teoretycznie nad wymianą części okien na fixy stąd też moje pytania:

- jakie fixy są najcieplejsze,

- o ile można założyć poprawę strat energetycznych wymieniając okna na fixy (%),

- ile fix jest tańszy od np. okna jednoskrzydłowego (%).

No i najważniejsze - planuję domek parterowy z WM więc problemu z dostępem do okien mieć nie będę. Chciałbym jednak usłyszeć opinię czy stosuje się fix'y w pomieszczeniach z jednym oknem i jakie są za i przeciw.

Wstępnie nastawiam się że w kuchni i jednej łazience czyli tam gdzie dochodzi do "incydentów" okna będą otwierane - ma to umożliwić np. błyskawiczne usunięcie nadmiaru pary czy zapachu spalenizny ;-) co do reszty czekam na opinię osób z branży oraz aktualnych użytkowników.

pozdr.

zebacz

kilka lat temu miałem klienta - dom parterowy, WM z Reku, otworów okiennych 18. Jedyne co było otwierane to drzwi wejściowe i HS wyjścia na taras. Rok temu bylem na przeglądzie - nie zamierzał nic zmieniać - sprawdza się, jest zadowolony i jeśli miałby zamawiać jeszcze raz - zamówiłby podobnie

O ile dobrze pamiętam zamówienie fixow szklonych w ościeżnicy było w jego wypadku tańsze o ok 45%

Fix szklony w ościeżnicy jest zawsze najcieplejszym oknem z możliwych

U mnie domek parterowy z poddaszem. Na poddaszu 6 okien, wszystkie otwierane. Natomiast na parterze 7 sztuk, z czego otwierane jedno w kuchni i wyjście na taras.

Co do cen, mam jeden przykład. Ten sam wymiar, jedno okno fix w ramie, drugie RU. Ceny to odpowiednio 603 i 933pln, a więc około 30% różnicy. Ale to zależy od rozmiaru, koloru, profilu, rodzaju szyby i może jeszcze paru innych...

Mam fixy tam gdzie nie było możliwości technicznej zrobić okna otwieranego, bo było za wielkie.

Mam też kilka okien które mogłyby zostać fixami (takie 55cm*55cm), różnica w cenie była praktycznie żadna, no i powstał problem jak umyć później okno od zewnątrz które teoretycznie znajduje się na parterze ale od zewnątrz jest na wys.

3-3,5m - jakoś po drabinie nie chce mi się skakać.

Dzięki za podpowiedz.

Tak sobie myślę że w razie problemów zawsze mogę uchylić okno w kuchni i w łazience które są po przeciwległych rogach budynku i to spowoduje "przeciąg" (ale to tylko awaryjnie). Myślę że zdecyduję się na fixy w dużej części bo dodatkowo takie okno jest chyba bezpieczniejsze i nie trzeba montować kontraktonów do alarmu ;-)

pozdr.

zebacz

jesteście pewni, że fixy są cieplejsze ?

Jareko, na pewno tak jest?

Rozumiem, że zyskuje się na profilach albo raczej ich braku , mniej profili mniej strat, pakiety szybowe te same... ale czy na pewno ?

Czy producenci wiedząc że konstrukcja FIXa jest sama w sobie cieplejsza nie wykorzystują tego, wkładając pakiety szyb o gorszych właściwościach ?

Jak to jest, że na ofercie firmy reklamującej się hasłem "więcej niż okna" w oknach otwieranych mam pakiety szybowe 4/16Ar/4T o współczynniku u=1,0 a w FIX-ie włożony jest pakiet 6/12Ar/6T u=1.1 ?

Ja mam u siebie też mieć reku i fixy mam tylko w wykuszu. Generalnei dlatego, że są bardziej przeszklone a tak chciałam własnie w wykuszu. Szczerze mówiąc to teraz jakoś tak średnio sie czuje z oknami, których nie moge otworzyć. Z tego co pamiętam to różnica w cenie nie była duża i dlatego jakbym teraz miała jeszcze raz zamawiac to zapewne bym zamontowała tam otwierane okna.

Aha, co do braku kontraktronów w oknach to faktycznie ten koszt odpada, ale za to ja będe miała tam zamontowane czujniki inercyjne, które są dużo droższe i urody też nie dodają...

jesteście pewni, że fixy są cieplejsze ?

Jareko, na pewno tak jest?

Rozumiem, że zyskuje się na profilach albo raczej ich braku , mniej profili mniej strat, pakiety szybowe te same... ale czy na pewno ?

Czy producenci wiedząc że konstrukcja FIXa jest sama w sobie cieplejsza nie wykorzystują tego, wkładając pakiety szyb o gorszych właściwościach ?

Jak to jest, że na ofercie firmy reklamującej się hasłem "więcej niż okna" w oknach otwieranych mam pakiety szybowe 4/16Ar/4T o współczynniku u=1,0 a w FIX-ie włożony jest pakiet 6/12Ar/6T u=1.1 ?

Fixy są cieplejsze. Standardowy pakiet 4/16/4 ma U=1,0 , większość profili 1,4-1,5. Im większa powierzchnia szkła kosztem profilu tym lepsze U całości. Oczywiście mówimy o fix-ach w ościeżnicy, bo mogą (mało to sensowne) być w skrzydle. Wtedy izolacyjność taka jak otwieranego, koszt niewiele mniejszy, jedynie kwestia wizualnego dopasowania do tych które są otwierane.

Producenci nic nie wykorzystują. Szkło 6/12/6 jest w Twoich fix-ach prawdopodobnie z powodu dużej powierzchni przeszkleń gdzie szkła 4mm nie należy stosować. Zresztą droższe od 4/16/4 więc jakie wykorzystywanie?

Gorsze U w tych akurat szybach wynika z węższej ramki (12mm) w pakietach żeby zmieścić się w grubości zespolenia 24mm. Podpytaj jeśli chcesz czy nie dadzą rady zrobić po prostu grubszego pakietu na ramce 16mm tylko że wtedy całość będzie miała 28mm i może być problem z listwą przyszybową do takiej akurat grubości.

Zresztą różnicy między 1,0 a 1,1 realnie niemal nie odczujesz.

Pozdrawiam

IVO już ci dokładnie wszystko wyłuszczył. To też kolejny przykład - wybacz desmear ale ty tylko wywolales te mysli i nie sa one tylko do ciebie - jak niewiedza potencjalnego klienta powoduje, że porównywanie ofert musi być przy IDENTYCZNYCH zalożeniach wykonania waszych okien. Realnie powyżej 3,0 mkw musi byc zastosowane szklenie o wiekszej grubosci i ta grubosc zalezna jest od powierzchni szkla.

.... Realnie powyżej 3,0 mkw musi byc zastosowane szklenie o wiekszej grubosci i ta grubosc zalezna jest od powierzchni szkla.

Tutaj powierzchnia w m2 jest na granicy - niektórzy gwarantują do 3,2 m2 - ta szyba ma wymiar ok. 140 x 220 cm, czyli 3,08 m2.

Ale musi być z tego powodu, że bok kwadratu przekracza 130 cm dla szyb grubości 4 mm.

3/4 wyceniających bez mrugnięcia okiem ten fakt pominie....niestety :roll:

Z fiksami trzeba uważać, bo one mają mniej ramy a więcej szyby. Więc muszą tworzyć jakiś układ, inaczej glupio wygląda (okno zwykłe obok fixa)

Ja mam np w wykuszu. Mogłabym jeszcze zrobić jedno takie okno w pokoju,, ale zrezygnowałam właśnie ze względów estetycznych - byłby fix obok niefixa, trzeba by niefixa robić w podwójnej ramie a co to za sens?

kilka lat temu miałem klienta - dom parterowy, WM z Reku, otworów okiennych 18. Jedyne co było otwierane to drzwi wejściowe i HS wyjścia na taras...

Ale tak nie móc sobie otworzyć okna w pogodny dzień... hmm, ja osobiście źle bym się z tym czuł... choćbym nie wiem jaką super wentylacje posiadał...

Ale tak nie móc sobie otworzyć okna w pogodny dzień... hmm, ja osobiście źle bym się z tym czuł... choćbym nie wiem jaką super wentylacje posiadał...

Ja otwieram drzwi tarasowe, gdyby było jakieś sensowne rozwiązanie dla otwarcia okna bez podziałów o wielkości 240x180cm to bym takie zrobiła, ale jak nie ma to ja na to ... fix.