tryme 24.03.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam, Budując prosty garaż 5x5 lepiej jest go zbić z desek sosnowych o grubości 25mm czy płyt OSB3 grubości 20mm? Który materiał da mi większą sztywność a który zatrzyma więcej ciepła? Dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 24.03.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 jak nie będziesz garazu ogrzewal , to nie ma znaczenia co dasz...i tak będzie w nim pizgało i tak.... a jak chcesz go ogrzać to daj to co taniej wychodzi i obłóż to styropianem choc 5cmpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryme 24.03.2010 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Zależy mi przede wszystkim na tym, abym nie musiał skrobać szyb w samochodzie podczas mocnych mrozów a samochód w miarę normalnie odpalał Dlatego też myślę, że będę go czasami dogrzewał elektrycznie chociaż do kilku stopni powyżej zera. Czy w związku z tym, że garaż okresowo będzie ogrzewany warto stosować folię paroizolacyjną, wełnę a na zewnątrz styropian? Bo czytałem gdzieś, że jeśli garaż nie jest ogrzewany to pojawi się grzyb na ścianach, jeśli jest folia. Wcześniej myślałem o płycie OSB, styropianie 5 cm oraz tynku. Jakiej grubości płyty OSB powinienem zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.03.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Daj płyty osb bo deski pod wpływem wilgoci lubią się krzywić.Nie rób tego zbyt szczelnie. Pozwól działać wentylacji, ale bez przesady rzecz jasna. Szczeliny góra/dół na przeciwległych ścianach wystarczą.Nie ocieplaj!. Oddziel jedynie dom od garażu styropianem lub wełną W środku garażu temperatury i tak będą raczej nieujemne.Ziemia grzeje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryme 24.03.2010 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Zapomniałem wcześniej napisać, że będzie to garaż wolnostojący. Czy dobrze zrozumiałem, że nie mam dawać nawet zewnętrznego ocieplenia w postaci styropianu? Co z otynkowaniem płyt OSB? Da radę zrobić to bez kłopotu na takiej samej siatce co do styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 24.03.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 ja zrobilem garaz 4,5x8x2,5 m z betonowych plyt ogrodzeniowych.podloge zrobie z kostki brukowej, dach juz jest, miedzy slupki styro 5 cm i tynk na to. nie poznasz, ze budynek nie jest murowany.... koszt o wiele mniejszy. ogrzewac nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 24.03.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 tryme Zrob z desek - przynajmniej bedzie jakos wygladal bo z tych plyt OSB wyjdzie buda paskudztwo a nie garaz. nie kombinuj z ocieplaniem - i tak nie bedziesz ogrzewal tego garazu Najprostszy i najbardziej skuteczny sposob to ogrzewac wnetrze pojazdu a nie wnetrze garazu ... 5 minut farelka dzialasz i samochod cieplutki Jesli problemy z zapalaniem (DIESEL)... to farelka na blok silnika i tez daje rade Poza tym nieogrzewany garaz wygladza piki (extrema ) temperaturowe U mnie OUT |||||||||| IN -25* |||||||||| -10* -10* |||||||||| -5* 0 * |||||||||| 5* 35* |||||||||| 21* Inna sprawa - garaz musi byc dobrze wentylowany - to po co go grzac ??? Po 2 latach uzytkowania garazu do lba by mi nie przyszlo, zeby garaz grzac .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 25.03.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ziemia grzeje! ...pewnie dlatego podczas zimy mróz lubi przyłapać instalacje c.o. w pomieszczeniach nieogrzewanych albo odparzyć zbyt wilgotne tynki na ścianach... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.03.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Imho jesli chcesz miec w miare dobry garaz z desek czy osb to styro daj od srodka, a na to jakis tynk na siatce. Z zewnatrz jakies niezbyt szczelne wykończenie z boazeri które zapewni wentylacje. W srodku tez obowiązkowo wentylacja. Styro od srodka z tynkiem na siatce odetnie wilgoc od drewna i da odpowiednia izolacje więc jedyne o co musisz sie martwic to żeby ci mrówki nie zzarły tego styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts