NOMIS 24.03.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam! Jestem na etapie pozyskiwania pozwolenia na budowę, W warunkach ogólnych zaopatrzenie w wodę mam mieć z własnej studni, mam studnie w odległości 1,7 m od granicy działki (głębokość studni 12 m). Czy do tak umieszczonej studni mogę się podłączyć czy muszę zbudować drugą studnie w dalszej odległości od granicy. Akurat przy granicy działki biegnię żyła wodna, natomiast już dalej trzeba wiercić na 55 m (taką głębokość mają sąsiedzi). Mapki geodezyjnej do celów projektowych jeszcze nie mam, czy wykazywać tę studnie na tej mapie. Pozdrawiam i proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 24.03.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Warunki Techniczne; Rozdział 6. Studnie § 31. [usytuowanie] 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej: ) do granicy działki - 5 m, 2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m, 3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m, 4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m, 5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m. 2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5. Jeżeli będą spełnione warunki od 2 do 5 to może zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 24.03.2010 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Dzięki za odpowiedź. Pozostałe warunki mam spełnione, więc z wodą nie będzie problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.03.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Napisał: „mam studnię” – co sugeruje, że już jest. A jak jest, to najlepiej ją „wykazać” na mapie. Moim zdaniem – oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 24.03.2010 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Studnia już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts