Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRĄD-ŚWIATŁO...ITP OD DOMU DO ALTANKI NA DZIAŁCE!!!!!

Recommended Posts

witam sparwa lub problem wygląda następująco.jest mój dom i musze 80m. przejść na swoją działke przez cioci podwórko.

sprawa polega na tym że chce mieć prąd pod altaną która znajduje się na działce..

pyt:

-jaki kabel

-jak to zrobić(kabel wpuścić w ziemie,poprowadzić po murku ogrodzeniowym..??)

-jakieś zabezpieczenia przed przebiciami.

-zamontowanie światła w altance

ps.jest to ogród wypoczynkowy wiec nie musi być wszystko pięknych drogich materiałów,chodzi mi o nakierowanie mnie od czego powinienem zacząć i jak to zdrobić tak żeby nic nie przeszkadzało i było prawie nie widoczne..... :)

pozdrawiam i licze na podpowiewdzi i odpowiedzi :)

Poproś ciocię o zgode przekopania ogrodu. Zakup ziemny kabel (taki w czarnej izolacji) mini 3x1,5mm2, wykop rowek na ok 70 cm, włóż kabel, przysyp 10cm warstwa ziemi najlepiej piachu, połóż niebieską tasmę do oznaczenia kabla, zasyp. Pod przeszkodami trzeba się podkopać. Będzie fachowo i bezpiecznie.

o zgode mysle że niebędzie trudo ;) tak myśle...

-kurcze 80 metrów przekopać na głębokość 70cm to chyba muszę raczej ekipe szukać ze szpadlami ;)

-a z tym kablem z jednej str. od mojego domu przymocować zwykłą wtyczke do kontaktu???(kabel był by puszczony z mojego tarasu,tam mam kontakt,taras posiada zadaszenie)....

- z drugiej str. od altanki specjalny jakiś kontakt ma być????

tam chce mieć kontakt żeby podłączyć np.kosiarke,głośnik*muzyka* itp. i światło z włącznikiem..nie chce mieć przebić w czasie burzy..

dzięki za podpowiedz pozdrawiam...

• 3 months później...
ja mam działkę i altankę jakieś 50-80m. od domu i również chcemy doprowadzić do niej prąd,chcemy puścić przewód wysoko nad działką innego sąsiada.Co nam jest do tego potrzebne oprócz przewodu ele. linka ,drut.Pozwolenie również,że nad nim będzie wisiał ten przewód?Czy to mógłby być taki długi przedłużacz?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1065941.html

Może nie będę oryginalny ale z altanki ogrodowej nie robiłbym kuchni i pitraszenia na maksa,podświetlanych ścian,podłogi el.grilli i Bóg wie czego jeszcze.Oświetlenie także jak dla mnie ma być utrzymane w spokojnym tonie.Nie napisałeś do czego chcesz wykorzystać altankę.Patrząc na to z drugiej strony....z linku wyżej wynika ,że jak już doprowadzać napięcie to z głową i przeznaczeniem.80 m to kawał drogi i przedłużacze odpadają.Z drugiej strony obstawić się szafkami,gniazdami ,różnicówkami.....itp.???.Czy to nie lekka przesada???.Trzeba zadać sobie pytanie.Co w tej altance można robić a dopiero potem zastanawiać się nad doprowadzeniem prądu.Jak dla mnie w takiej skromnej altance oddalonej o 80 m od domu właściwego jeśli już.... powinno znajdować się:

miejsce na skromny grill stacjonarny

mebel na zastawę stołową(mogą być jednorazówki....fujjjj)

w bliskości altanki miejsce na ognicho

lampiony np solarne

stół ,krzesła ,hamak,leżaki.

samograja na baterie by jak za starych dobrych czasów słuchać lata z radiem.

przenośna lodówka na napoje

Trzeba popatrzeć na to czy ona aby nam się nie znudzi za bardzo, przepychem jakim ją obdarujemy.

Jeśli natomiast chcemy mieć altanisko na bogato to doprowadzenie napięcia musi być z zastosowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa czego aż tak tanio zrobić się nie da a jak jest kasa to wtedy "hulaj dusza piekła nie ma".

Edytowane przez niktspecjalny