Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilr razy gruntowac przed malowaniem ?????

umti

Recommended Posts

Witam mam taki problem....

Spieram sie ze znajomym o to ile razy powinna byc gruntowana sciana (sufit) przed malowaniem ??

Przygotowanie sciany wygladalo nastepujaco:

Gruntowanie 1x Atlasem proporcja 1:1

Szpachlowanie gipsem szarym (NIDA GIPS)

szpachlowanie gladzia (Ekomas z NIDY)

Gruntowanie - i tu jest spor ... znajomy twierdzi ze starczy znow Atlas 1:1 a ja chce zrobie potem jeszcze 100% na drugi raz...

farba jaka pojdzie na sciany to Para Paints, a widzialem u znajomych sciany gdzie nie sa jednolite tylko maja takie jakby "placki" gdzie niegdzie jakby innego odcieniu

np podczas szlifowania gladzi przeszlifowalismy sie do gipsu szarego i w tym miejscu farba wyglada inaczej ...

Czy podwojne gruntowanie tak aby w 100% ograniczyc chlonnosc podloza zeby sobie jednolicie farba schnela bedzie ok ??

i jeszcze jedna sprawa ... znajomy twierdzi ze jezeli jest wiecej gruntu tym farba gorzej kryje ??? a im mniej tym pigment lepiej sie wpija w sciane i bardziej kryje i jest jednolita

Z tego co pamiętam, Atlas zaleca przy BARDZO CHŁONNYCH podłożach gruntować właśnie pierwszy raz 1:1 z wodą, a drugi raz już samym Uni-Gruntem. Tak też należy robić, jeśli ma się BARDZO CHŁONNE podłoże. Jeśli się nie ma, to raz przelecieć samym gruntem i tyle. Ja u siebie, jak kładłem gładź gruntowałem raz, a też kilka razy przetarłem się do samego gipsu, a malowałem Dekoralem i nie widać żadnych prześwitów :wink:

no nam chodzi dokladnie o farby firmy Para Paits .... z innymi nie bylo nigdy problemu ... gruntowanie Atlasem Premium rozcienczonym 1:1 i malowanie 2x farba i spoko ... a przy tych farbach ta metoda nie dziala

Gdy pada boczne swiatlo (slonca) np przez okno i patrzy sie na sciane z boku (przykladajac do niej praktycznie glowe) to widac takie plamy.

Mysle ze to wina gruntu ... bo np jezeli zagruntujemy sciane po szlifowaniu 1:1 to patrzac z boku widac ze w miejscu gdzie przeszlifowalismy do sie szarego gipsu inaczej wyglada grunt niz na tych co zostala biala gladz ... i potem to samo jest po nalozeniu farby.

Przy jasnych kolorach jest spoko, im ciemnieszy tym bardziej to widac

Dodam ze ParaPaints jest cienkowarstwowa i widac na niej doslownie wszystko ... kazda dziurke, ryske no wszystko ... sciany sa przygotowane wrecz idealnie problem moim zdaniem tkwi w gruncie ... ale chce sie poradzic ...

Można kupić uni-grunt lub coś droższego z Dekorala.

Z tego co zauważyłem to nawet przy tych droższych wynalazkach lepiej się sprawdzi jednokrotne gruntowanie uni-gruntem i malowanie farbą podkładową, niż dwukrotne gruntowanie uni-gruntem i malowanie farbą docelową.

Ta farba jest troche droga (za biala w 5 stopniu polysku - perla) za 1 galon 3,78 l sie placi 100zl, do wyboru 3.500 kolorow, dlatego nie chce mieszac z czyms innym .... no ale farby sa idealne... nie ma porownania z marketowymi duluxami, dekoralami itp... juz nawet Tiqurilla zeszla na psy

A jakie masz tynki?? Gipsowe???

Bo u mnie są cem-wap i było malowane:

1. Grunt (tytangrunt) + farba

2. Farba

3. farba

A na sufitach z katron-gip. na górze:

1. Grunt głęboko penetrujący (5l za około 80zł)

2. Farba.

3. Farba

Wszystko na biało i jest git.

Ważne żeby przed malowaniem przetrzeć ściany i zamieść.

A jakie masz tynki?? Gipsowe???

Bo u mnie są cem-wap i było malowane:

1. Grunt (tytangrunt) + farba

2. Farba

3. farba

A na sufitach z katron-gip. na górze:

1. Grunt głęboko penetrujący (5l za około 80zł)

2. Farba.

3. Farba

Wszystko na biało i jest git.

Ważne żeby przed malowaniem przetrzeć ściany i zamieść.

Tak sciany sa wyszlifowane i odkurzone wszystko jak w ksiazce =) na karton gipsacch nie ma problemu wlasnie nie ma plam tylko na scianach ....

Gips szpachlowy NIDA (do wyrownania)

Ekomas NIDA (gotowa masa szpachlowa - gladz)

szlifowane maszynowo papier 120

i problem to grunt ... Atlas Premium 1;1 z woda ... czytalem ze nie powinno sie przed malowaniem dawac mocnego gruntu ze moga byc wlasnie przez to problemy ... a do tej farby wszystko musi byc idealne ... na tynkach cem-wap czy nawet gipsowych nie ma szans zeby tym malowac bo wszystkie ryski dziureczki widac musi byc wygladzona sciana czyms drobnoziarnistym (super jest wlasnie Ekomas)

Biała farba podkładowa zalecana przez producenta- powinna ujednolicić podłoże.

Uni-grunt zmniejsza chłonność ale kolor po szpachlowaniu może przebijać.

Droga ta farba ale słabo kryje.

W jakimś mieszkaniu widziałem ściany ze starą gładzią, miejscami ubytki, szpachlowane cekolem.

Uni-grunt na raz,

Najtańsza Ekocieszynka z najtańszym pigmentem na raz to pokryła- kolor ugier.