Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może jednak... DZIENNIK ANI

Recommended Posts

Tak sobie przeglądam ten mój dzienniczek i coraz bardziej klaruje mi się , że ta nasza chałupka jakoś tak dziwnie wygląda. Mianowicie chodzi mi o wysokość daszku nad drzwiami wejściowymi. Jakoś tak za wysoko jest.

DSC03524..jpg

Myślę jakby tu wykończyć ten daszek, żeby go optycznie obniżyć. Może jakieś sugestie macie Drodzy Czytacze?

Powiem jeszcze tylko , że małż z Synem pojechali na budowę posprzątać zdewastowane resztki cegieł , które zostały bezlitośnie rozdzielone z naszą murłatą. Do murłaty teraz przytula się wełna ;)

Obiecali , że zrobią foteczki i nawet wzięli aparat. ....

DSC03601..jpg

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poddasze ufocone przez syna..... fotografem to on nie będzie. ( po mamusi ) :);)

DSC03662..jpg

DSC03664..jpg

Na pytanie:

To już wszystkie zdjęcia?

padła odpowiedź;

tak, przecież to wszystko wygląda jednakowo.....

Prace trwają, jak pojadę sama to może będzie widać na fotach coś więcej . Chociaż pewności nie ma ;)

Dzisiaj zostałam brutalnie odarta ze złudzeń, że nasze tynki są ładne. Może i są dla laika takiego jak ja. Szwagier pokazał mi dziś kilka miejsc i ..... i nic , machnęłam ręką. Bo... bo gdybym miała się wszystkim tak bardzo przejmować to bym osiwiała całkowicie. A jednak gdzieś w środku mam żal. Do Pana Tynka, bo tak obiecywał, tak się zaklinał, że u nas to musi być piknie, bo czekaliśmy i ....takie tam jeszcze dyrdymały.

Tragedii nie ma , ale piknie też nie jest. W kilku miejscach przy suficie nawet nie jest zatarte jak się należy.

Czemu szwagier się czepił ? Ano dlatego, że widział robotę naszego Pana Tynka u innych, robił tam gładzie . Mówi, że porównując tamte ściany i nasze widać, że są zrobione na tzw. masz i się odczep.

Rozżaliłam się, tak, tak ,rozżaliłam I już piszę dlaczego

Na poddaszu tynk jest położony do murłaty. Ok, widziałam , że inni też tak mają, myślałam , że tak się robi. No bo się robi. Ale można inaczej, lepiej. Później jest łatwiej połączyć ścianę z płytą. Mianowicie na goły mur należało przykleić styropian, położyć siatkę i zakryć tym murłatę. Potem na to tynk i git. Płytę KG na skos . Minimalizujemy miejsca, gdzie występuje możliwość pękania.

Na pytanie : Dlaczego panowie u nas tego nie zrobili?

Padła odpowiedź ; Bo Inwestor nic nie mówił

no ok. Nie mówił, bo nie wiedział, że tak można.A żal mam dlatego , że kolega i inni sąsiedzi też nie mówili, też nie wiedzieli a u nich zrobili. Wystarczyło odrobinę dobrej woli, tylko , żeby podpowiedzieli, że tak można. Przecież sami byśmy ten styropian położyli.

Hmmmm ....chyba mnie pan Tynek nie lubi. No cóż ...jakoś trzeba z tym żyć ;):)

Ale muszę mu oddać sprawiedliwość, obiecał, że obrobi mi drzwi zewnętrzne jak będzie robił u sąsiada. I przyszedł i wywiązał się z obietnicy.

No to wylałam gorycz z serca ;)

Nie wiem czy to będzie widać, ale pokażę zdjęcie gdzie tynki pozostawiają wiele do życzenia

DSC03686..jpg

Takich miejsc jest zdecydowanie za dużo, ale jak już mówiłam , przeboleję to i idę dalej. ;)

DSC03685..jpg

Ola ma sufit :)

i my w sypialni też. Oraz taki piękny :bash:słup do zagospodarowania.

DSC03684..jpg

mam tez wstepny projekt kuchni, który ni cholery mi się nie podoba. Pomijając fakt, że kolorystyka zupełnie nie ta. Proszę sobie wyobrazić ciemne fronty i boki tez,. Jasne blaty. Witrynę od strony salonu delikatniejszą , albo w ogóle. Nie mam jeszce pomysłu. Pan pokazał mi swoją wizje, a ja mam z nim dograć szczegóły wiosną , kiedy będzie czas zamawiać mebelki. No chyba , że badzie IKEA , To wtedy tylko układ będzie podobny;)

DSC03687..jpg

DSC03688..jpg

DSC03688..jpgTak sobie myślę, żeby zamiast tego przeszklenia na dole dać stojąca witrynę na barku, zasłaniająca bok zabudowy z piekarnikiem. W obecnej wersji od strony kuchni nie ma dostępu do barku, a ja wolałabym mieć tam szafki.

DSC03689..jpg

DSC03690..jpg

Zbyt dużo chciałabym zmienić w tym projekcie, aby uznać go za końcowy.

Czy to możliwe, żeby zaciekało przez kratki wentylacyjne??

Jak wiatr wiał od wschodu i tak akurat z tej strony od kratek zacinał, to się pokazała ta plama.Niewielka była.

Dziś w nocy naprawdę mocno padało i tak gdzieś do południa, ale nie było wiatru, i komin suchy:jawdrop:

na razie sufit w garderobie wstrzymany, trzeba to zaobserwować.

co tam kominy, niech się męska część rodziny nimi martwi ;) Taką podłogę chciałabym mieć w kuchni i holu na dole....ale.... siem bojam...kto to będzie sprzątał jeśli będzie paskudne w utrzymaniu czystości??? Ja??????:bash:

a-117-563..jpg

Płytki z serii NOWA GALA CONCEPT wypatrzone u Oli.U i jeszcze taki zegar mi sie podoba.Też u Oli wypatrzony. Mam nadzieję , że nie będzie krzyczała:):oops:

ka4859lrg..jpg

widzę go już na tej ściance po prawej na ciemnoszarej tłoczonej tapecie jako tło.

DSC03555..jpg Nie mam porządnego zdjęcia , tylko mokre tynki. :confused:

I tak sobie myslę, że kominek będzie też w szarościach. Jakoś tak mnie ciągnie w tę stronę ;) A do tego podłoga jak na pierwszym zdjęciu.

• 4 weeks później...

http://www.kominki.ign.com.pl/?menu=produkt&id=63

Taki wkład kominkowy chodzi mi po głowie.

ma pełnić funkcje dekoracyjną. Odpalany od święta i może w chłodne jesienne dni.

Z tego co się orientuję, jest w miarę popularny na forum i cena jest ok.

Jeśli macie jakieś opinie to proszę , podzielcie się. :yes:

Edytowane przez atija

• 4 weeks później...

Wybyczyliśmy się przez święta. Odpoczęliśmy od budowy.Tylko spacerki, jedzonko i spotkania ze znajomymi. Wypady na łyżwy, narty i podziwiać widoki :D

Norwegia jest piękna.:D Mnie kręcą skały i fiordy. Niestety zimą można tylko z daleka podziwiać miejsca gdzie latem można swobodnie wejść.:(

DSC03947..jpg

DSC03955..jpg

DSC03956..jpgDSC03972..jpg

No cóż , było fajnie....ale .... niestety trzeba było wracać

W domku prace się ślimaczą... ale przecież.... NAM SIĘ NIE SPIESZY.... wrrr ... już nie mogę słuchać męża jak mówi, że to wszystko musi osiąść, swoje musi popękać i lepiej , żeby nie było jeszcze kafli, i ściany nie wycekolowanwe... wrrr ... wiem przecież to wszystko.

Widziałam dom kolegi, który w niecały rok wybudował i się wprowadził. Sam mi tłumaczył, że jak mamy gdzie mieszkać to lepiej się nie spieszyć... No wiem , wiem , ale ja bym tak chciała JUUUŻ.....

Póki co zakupiliśmy kafle do łazienki na dole i do wiatrołapu. łazienka będzie szaro biała :D:D:D

zdjęcie przekłamuje troszkę kolory, ale i tak je wkleję, bo mi się podoba. Jak zobaczyłam tą ekspozycje to było to moje.... ACHH.... i wiedziałam , że nie ma co szukać dalej :D:D:D Żeby było coś widać, zdjęcie musi być takie wielkie :oops:

DSC04039..jpg

na podłodze będą te ciemne kafle nr 9. Na ścianie od dołu sześć albo siedem rzędów jasnych, dwa rzędy ciemnych, potem jak na załączonym obrazku, cieniutki dekor, rządek jasnych , duży dekor, znów rządek jasnych, cieniutki dekor, dwa rzędy ciemnych i do góry jasne. :yes::yes:

Kupiłam jeszcze dwie rolki tapety, każda inna.... bo było... ACHH :lol2:.... gdzieś je przykleję ....:D:lol2:

No to jeszcze troszkę o tym jak się relaksują zapracowani :cool:;) inwestorzy.......

latem wchodziłam na tę skałkę , to co teraz nie wejdę??????

DSC_0204..jpg

upss.... wpadłam po kolona w śnieg.....

DSC_0205..jpg

nie poddam się !!! otrzepujemy nóżki i walczymy dalej :D

DSC_0206..jpg

tam bym chciała... o tam

DSC_0207..jpg

no dobra... :D tu tez jest fajnie..... :lol2::lol2:

DSC_0209..jpg

DSC_0209..jpg

Czas zapomnieć o wojażach i skupić się na budowaniu... hm... właściwie to już chyba mogę powiedzieć.... wykańczaniu.... się?:)

Przeniosę z komentarzy Yuczki opowieść o panu od kominka. Ręce opadają.

Przed świętami dzwoniłam do pana , polecanego na FM, zresztą.

Wytłumaczyłam co i jak, jaki mamy wkład, jaką chce obudowę. Pan mówi :" ok, wiem o co pani chodzi. To z kamieniem , tymi płytami i wszystkim co tam potrzeba będzie około 4000- 4500. Pani kupi rury , kolanka, kratki . "

Ale umówiliśmy się, że prześlę mu zdjęcia wkładu, miejsca, gdzie ma stać i jaką zabudowę chcemy.

Przesłałam, a on miał zrobić dokładna wycenę. Nie odzywał się. No to ja zadzwoniłam jak wróciliśmy z Norwegii.

Powiedziałam, że chciałabym, aby on wszystko kupił, żebym ja nie musiała latać po sklepach. A pan do mnie...." , że ta zabudowa to taka trochę szafa ..."....nagle sama robocizna kosztować miała 4500... " a wie pani jeszcze kamień jakiś 1000 ..." i..... po jednodniowym zastanowieniu jego cena wynosiła 6500:mad::mad:

Szukam dalej , bo nie lubię jak ktoś ma mnie za idiotkę.Mam wrażenie, że albo właśnie wziął mnie za głupią, albo sugerując się tym , że prosiłam , aby sam kupił wszystkie materiały, odniósł wrażenie, że nie liczę się z kasą i można na mnie zarobić trochę więcej. . I tu się pomylił, bo się liczę i to bardzo.

Podjęliśmy decyzję, że w holu na dole i kuchni będzie gres polerowany. Teraz tylko zdecydować się na producenta.

Paradyż - cena zabija, chociaż my nie potrzebujemy wiele to może jakaś reanimacja i dam radę :D

Nowa gala Concept- cena praktycznie jak wyżej

chiński gresy - cena to połowa tej za polski, ale boję się jakości

odpowiem tutaj na pytanie " jak nazywają się płytki do dolnej łazienki "

Otóż to jest Ceramika Końskie, TREND GREY i TREND WHITE

podłogowe to CERAMIKA PILCH JASIENICA. Seria VULKANO GRAFIT

Ach... nie mogę się doczekać kiedy będą na ścianach.

na razie mamy całe poddasze ocieplone i położone płyty. Pomału gruntują się ściany na dole.Teraz jest przerwa , później dalej z robotą.

Jakoś tak wiosennie mi się zrobiło na duszy.

Ogarnął mnie zapał do pracy, najlepiej ogródkowej. Już mi się chce poczuć ziemię w dłoni. Co prawda znów zapowiadają przymrozki, ale dziś czułam wiosnę w powietrzu.

Na budowie cisza, szwagier znów w Norwegi, a my organizujemy dalsze prace.:)

Za około dwa tygodnie wchodzi kafelkarz, będzie się robiła dolna łazienka. Już nie mogę się doczekać:D:D