Rafal111 25.03.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Witamchyba hydraulik coś źle podłączył, ale opisze.Jest zbiornik 300l ogrzewany gazem ( ciepła woda, kaloryfery i podłogówka ale to nie to).Na tym zbiorniku na górze jest okrągły termometr i cały czas jest 55stopni.Na dole jest wymiennik do solara.Obok wisi czarna skrzynka z pompa solarowa i teraz tak.Z dołu zbiornika idzie rurka do tej czarnej skrzynki z czerwona kropka i tez okragłym termometrem.Po lewej jest drugi termometr z niebieska kropka i wraca do zbiornika troche wyzej.Solary odpalilem kilka dni temu bo mi od 10 rano pokazuje ze mam 130 stopni na dachu.Ale wczoraj wieczorem, godzina 19, schodze do piwnicy i slysze pompe solarowa.Na wyswietlaczu mam ze na kolektorach juz tylko 15 stopni a na tym lewym termometrze na niebiska kropka mam 25 stopni a na prawym z czerwona az 60 stopni.Czy czasem nie grzeje mi piec dachu? skąd te 60 stopni z wody która pobiera ze zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 25.03.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Podłącze się do wątku z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 25.03.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Wyglada na brak zaworu zwrotnego lub przekręconego automatu w tej czarnej skrzynce. I wydaje mi się , że masz zasilanie z powrotem przy wymienniku pomylone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 25.03.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 kolego porób fotki może z nich ktoś wyduma co nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 25.03.2010 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 http://www.budowa.pc-net.pl/solary1.jpghttp://www.budowa.pc-net.pl/solary2.jpg a do tego strasznie śmierdzi przypalonym glikolem juz teraz w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.03.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 A co na to wszystko hydraulik, który to podłączał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.03.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Witam chyba hydraulik coś źle podłączył, ale opisze. Jest zbiornik 300l ogrzewany gazem ( ciepła woda, kaloryfery i podłogówka ale to nie to). Na tym zbiorniku na górze jest okrągły termometr i cały czas jest 55stopni. Na dole jest wymiennik do solara. Obok wisi czarna skrzynka z pompa solarowa i teraz tak. Z dołu zbiornika idzie rurka do tej czarnej skrzynki z czerwona kropka i tez okragłym termometrem. wychodzi na to że to zasilanie Po lewej jest drugi termometr z niebieska kropka i wraca do zbiornika troche wyzej. a to powrót, ale dlaczego odwrotnie podpięte? Solary odpalilem kilka dni temu bo mi od 10 rano pokazuje ze mam 130 stopni na dachu. Ale wczoraj wieczorem, godzina 19, schodze do piwnicy i slysze pompe solarowa. Na wyswietlaczu mam ze na kolektorach juz tylko 15 stopni a na tym lewym termometrze na niebiska kropka mam 25 stopni a na prawym z czerwona az 60 stopni. Czy czasem nie grzeje mi piec dachu? skąd te 60 stopni z wody która pobiera ze zbiornika? Mały ma rację, najprawdopodobniej grawitacyjnie wyciąga ci ciepło z zasobnika, ale skoro masz grupę solarną, to w niej powinien być zawór zwrotny zapobiegający tego rodzaju zjawisku, a nie uważasz, że pisząc tego rodzaju post, wypada podać chociaż producenta urządzenia, to jest niegrzeczne i lekceważące, chcesz pomocy, ale olewasz totalnie tych którzy mogli by ci pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 25.03.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Mam pytanko dlaczego zimna woda podłączona jest do powrotu ciepłej wody ? Tak wygląda na zdjęciach i proponuję sprawdzić czy podłączenie pieca do zasobnika jest prawidłowe zgodnie z kolorami gorąca na górze, chłodniejsze niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.03.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 ze zdjęć wynika, że grupa solarna jest podłączona dobrze,przedtem zdjęcia się nie otwierały, zastanawia mnie fakt, że włączyła się pompa,nie powinna być może masz niesprawny któryś z czujników, stawiam na czujnik kolektorowy,sprawdź sobie odczyty i zastanów się czy to co jest wskazywane, może być prawdą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 25.03.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ale wczoraj wieczorem, godzina 19, schodze do piwnicy i slysze pompe solarowa. tak jak pisze 1950 najprawdopodobniej problem z pomiarem temperatury albo ze sterownikiem do solarów lub jego ustawieniem. pompa solarna powinna się załączać wtedy gdy temperatura na panelach jest wyższa od temperatury w zbiorniku o określoną wartość - może pomylone czujniki ? niektóre sterowniki mają algorytm zabezpieczający przed przegrzaniem instalacji solarnej i jeżeli na panelach zostanie przekroczona temperatura graniczna włączają pompę solarna nie pacząc na nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.03.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Sterowniki w układzie solarnym mają najczęściej ustawienia fabryczne i raczej się ich nie zmienia. Nastawy pracy pompy najczęściej się nastawia na:różnica 10 stopni - załącz pomperóżnca 8 stopni - wyłącz pompe Sprawdź te ustawienia - jeśli są dużo inne od podanych powyżej to je zmień, natomiast jeśli są podobne to zadzwoń po fachowca, który Ci to montował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 26.03.2010 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 po zimie mialem uszkodzony czyjnik w kolektorzezmienilem go i niby pokazuje wartosci bo wczesniej nic nie bylotroche dla mnie dziwne ze 10-11 rano a pokazuje na solarach 135 stopni juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.03.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 a ile Ci pokazuje rano jak nie ma słońca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 26.03.2010 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 o 8.39 pokazuje 103 stopnie a wracając do tego czujnika to kosztuje on w serwisie 200zł a ja kupilem sam termistor bo sie dowiedziałęm jaki za 6zł przylutowałem i juz tylko tak mysle czy czasem jakiejś kalibracji nie trzeba zrobić czy korekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 26.03.2010 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 dalej ciągne temat i w instrukcji od regulatora Resol znalazłem coś takiego że:wersja 66.30 to standardowy system solarnywersja 68.30 i 69.30 to system słoneczny z dogrzewaniem i tylko tu na rysunku jest piecI teraz sie zastanawiam czy problemem nie jest właśnie to że ja mam te pierwszą wersję 66.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.03.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 o 8.39 pokazuje 103 stopnie a wracając do tego czujnika to kosztuje on w serwisie 200zł a ja kupilem sam termistor bo sie dowiedziałęm jaki za 6zł przylutowałem i juz tylko tak mysle czy czasem jakiejś kalibracji nie trzeba zrobić czy korekty tak właśnie, i wszystko się wyjaśniło, i zastanów się czy warto oszczędzać te 200 zł, czujnik temperatury kolektorów działa w zakresie nawet do 300 C, wysterujesz ten termistor w taki sposób? będziesz miał pewność poprwaności działania? moim zdaniem nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 26.03.2010 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 ale czujnik skłąda sie z termistora i kablekatermistor kupilem taki sam, symbol jak orginal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts