Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Badanie gruntu - poziom wód gruntowych, ile za taką usługę?

Wujor

Recommended Posts

Robił ktoś ostatnio takie odwierty? Jaki koszt wykonawców?

wykopalem sobie sam dziure lopata

kosztowalo mnie to zero zeta z tym ze mielismy juz wykopana dziure pod piwnice wiec bylo latwiej

przyjechal gosc co robil adaptacje, zmierzyl ze woda gleboko i zajal sie dalszymi sprawami

robilem to bo mowil ze wysokie i nie da rady robic piwnicy a ja bylem przekonany ze wody sa dostatecznie gleboko i piwnica bedzie bezpieczna. ja mialem racje :wink:

Witajcie.

O ile wiem to minimum by dobrze zbadać grunt to 3 odwierty i koniecznie SONDOWANIE !

Sondowanie to sprawdzenie czy dom nie osiądzie, czy jakoś tak.

W toruniu znam i polecam firme ktora robi cale takie badania z odwiertami, sondowaniem i zbadaniem poziomu wody. Robia 3 odwierty do 4 metrow, 3 sondowania do 3 metrow za 900 do 1000 zł z dokumentacja oczywiscie.

firma to geodesign

wygooglujecie ja jak bedzie trzeba

niezdecydowanych zachecam do badania gruntu przed postawieniem domu, lub nawet a moze zwlaszcza przed zakupem dzialki !!!!

kumpel kupil dzialke i okazalo sie ze ma torf na 2 metrach !

zadne kopanie szpadlem tego nie pokaze !

i co?

i postawisz sobie chalupke i po jakims czasie wpadnie ci w dziure

e nie nie

ja wole wydac ten tysiaczek i miec swiety spokoj

pozdro

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Często mam kontakt z opracowaniami geotechnicznymi. Czasem są to zaledwie dwie trzy kartki bez sondowań sprawdzających zagęszczenie gruntu, bez badań laboratoryjnych wykonane w formie uproszczonej czyli opini geotechnicznej. Mogę polecić (z okolic Warszawy) firmę która w ramach dokumentacji geotechnicznej wykonuje wiercenia, sondowanie sprawdzające zagęszczenie gruntu oraz badania laboratoryjne parametrów gruntu. W marcu 2010 cena pod niepodpiwniczony dom 3 odwierty po 3m oraz sondowania była 900zł więc chyba normalnie. Polecam. Kontakt na prv.

• 1 year później...
Poszukuję właśnie kogoś sensownego i w miarę taniego do zrobienia badania gruntu w okolicach Warszawy - możecie kogoś polecić? Będę bardzo wdzięczny. Skąd jesteście, moi przedmówcy?

Robiłem niedaleko Łodzi - robiła mi firma PGI http://www.uslugigeologiczne.pl. 1200zł za całą dokumentację. Może do Warszawy też jeżdżą.

• 4 weeks później...
Ostatnio się znów pozmieniało prawo i pod każdy nowy dom będą wymagać badań geologicznych:( zdzierają już na czym się tylko da:( ja poszukiwałem kogoś z okolicy Brzesko - Bochnia, i lipa straszna najbliżej w Krakowie kogoś wynalazłem:(:(:(dopiero po dłuższym dopytywaniu od znajomego dostałem namiar na Piotra Marecika, ma firmę chyba w rybniku ale mieszka w Brzesku:) i przyjechał zobaczył, doradził:) miały być 4 otwory do 3 metrów a podczas wiercenia zmniejszono ilość do 3 otworów bo ziemia był taka sama:)i koszt badań spadł do 650 zł:) netto:) dostałem 4 dokumentacje :)i dość dużo się dowiedziałem:):):):) projektant powiedział że badania są ok!!:)polecam:):):) miło i szybko:):) a teraz czekam na pozwolenie na budowę:):):):):):):)

Ostatnio się znów pozmieniało prawo i pod każdy nowy dom będą wymagać badań geologicznych:( zdzierają już na czym się tylko da:( ja poszukiwałem kogoś z okolicy Brzesko - Bochnia, i lipa straszna najbliżej w Krakowie kogoś wynalazłem:(:(:(dopiero po dłuższym dopytywaniu od znajomego dostałem namiar na Piotra Marecika, ma firmę chyba w rybniku ale mieszka w Brzesku:) i przyjechał zobaczył, doradził:) miały być 4 otwory do 3 metrów a podczas wiercenia zmniejszono ilość do 3 otworów bo ziemia był taka sama:)i koszt badań spadł do 650 zł:) netto:) dostałem 4 dokumentacje :)i dość dużo się dowiedziałem:):):):) projektant powiedział że badania są ok!!:)polecam:):):) miło i szybko:):) a teraz czekam na pozwolenie na budowę:):):):):):):)

Trzy lata temu gość zrobił mi 5 otworów za 400zł z dokumentacją. Głębokość wiercenia 4m. Okolice Lublina.