Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Robił ktoś ostatnio takie odwierty? Jaki koszt wykonawców?

wykopalem sobie sam dziure lopata

kosztowalo mnie to zero zeta z tym ze mielismy juz wykopana dziure pod piwnice wiec bylo latwiej

przyjechal gosc co robil adaptacje, zmierzyl ze woda gleboko i zajal sie dalszymi sprawami

robilem to bo mowil ze wysokie i nie da rady robic piwnicy a ja bylem przekonany ze wody sa dostatecznie gleboko i piwnica bedzie bezpieczna. ja mialem racje :wink:

Jestem świeżo po badaniach geotechnicznych koszt 600 zł.

Wykonano 2 odwierty na głębokość 4m po przekątnej budynku.

Dokumentacja w 4 egzemplarzach ( po jednej do projektu)

Nam za darmo zrobiła to firma, od której kupiliśmy później oczyszczalnie :)

Czy możesz podać namiary na tą firmę, o ile jest godna polecenia i jeśli to nie tajemnica to ile Was kosztowała oczyszczalnia.

Witajcie.

O ile wiem to minimum by dobrze zbadać grunt to 3 odwierty i koniecznie SONDOWANIE !

Sondowanie to sprawdzenie czy dom nie osiądzie, czy jakoś tak.

W toruniu znam i polecam firme ktora robi cale takie badania z odwiertami, sondowaniem i zbadaniem poziomu wody. Robia 3 odwierty do 4 metrow, 3 sondowania do 3 metrow za 900 do 1000 zł z dokumentacja oczywiscie.

firma to geodesign

wygooglujecie ja jak bedzie trzeba

niezdecydowanych zachecam do badania gruntu przed postawieniem domu, lub nawet a moze zwlaszcza przed zakupem dzialki !!!!

kumpel kupil dzialke i okazalo sie ze ma torf na 2 metrach !

zadne kopanie szpadlem tego nie pokaze !

i co?

i postawisz sobie chalupke i po jakims czasie wpadnie ci w dziure

e nie nie

ja wole wydac ten tysiaczek i miec swiety spokoj

pozdro

• 2 weeks później...
6 odwiertow po 5 metrow, cena 1500pln + VAT, 4 egzemplarze. Dom o powierzchni zabudowy 180m2, dzialka przy skarpie wysokosci okolo 3 metrow, jeden odwiert pod GWC
  • 1 month później...
Poszukuję właśnie kogoś sensownego i w miarę taniego do zrobienia badania gruntu w okolicach Warszawy - możecie kogoś polecić? Będę bardzo wdzięczny. Skąd jesteście, moi przedmówcy?
  • 2 weeks później...
Ja robilem 3 miesiace temu (Mysłowice), 3 odwierty na 3m, cena 100zl/m odwiertu..oczywiscie z dokumentacja..z tym ze dostalem 3 sztuki ;/ ponoc tyle tu na slasku tego daja ;/

Witam,

Często mam kontakt z opracowaniami geotechnicznymi. Czasem są to zaledwie dwie trzy kartki bez sondowań sprawdzających zagęszczenie gruntu, bez badań laboratoryjnych wykonane w formie uproszczonej czyli opini geotechnicznej. Mogę polecić (z okolic Warszawy) firmę która w ramach dokumentacji geotechnicznej wykonuje wiercenia, sondowanie sprawdzające zagęszczenie gruntu oraz badania laboratoryjne parametrów gruntu. W marcu 2010 cena pod niepodpiwniczony dom 3 odwierty po 3m oraz sondowania była 900zł więc chyba normalnie. Polecam. Kontakt na prv.

Poziom wód gruntowych się zmienia.

Jesienią, kiedy mi podłączali wodę, kopali na 1,3 m i było sucho.

Po ostatnich deszczach poziom podniósł się na 10 cm pod powierzchnią.

Pytanie:

Co nam da taki "profesjonalny" pomiar jeśli jest robiony raz?

• 1 year później...
Poszukuję właśnie kogoś sensownego i w miarę taniego do zrobienia badania gruntu w okolicach Warszawy - możecie kogoś polecić? Będę bardzo wdzięczny. Skąd jesteście, moi przedmówcy?

Robiłem niedaleko Łodzi - robiła mi firma PGI http://www.uslugigeologiczne.pl. 1200zł za całą dokumentację. Może do Warszawy też jeżdżą.

• 4 weeks później...
Ostatnio się znów pozmieniało prawo i pod każdy nowy dom będą wymagać badań geologicznych:( zdzierają już na czym się tylko da:( ja poszukiwałem kogoś z okolicy Brzesko - Bochnia, i lipa straszna najbliżej w Krakowie kogoś wynalazłem:(:(:(dopiero po dłuższym dopytywaniu od znajomego dostałem namiar na Piotra Marecika, ma firmę chyba w rybniku ale mieszka w Brzesku:) i przyjechał zobaczył, doradził:) miały być 4 otwory do 3 metrów a podczas wiercenia zmniejszono ilość do 3 otworów bo ziemia był taka sama:)i koszt badań spadł do 650 zł:) netto:) dostałem 4 dokumentacje :)i dość dużo się dowiedziałem:):):):) projektant powiedział że badania są ok!!:)polecam:):):) miło i szybko:):) a teraz czekam na pozwolenie na budowę:):):):):):):)
Ostatnio się znów pozmieniało prawo i pod każdy nowy dom będą wymagać badań geologicznych:( zdzierają już na czym się tylko da:( ja poszukiwałem kogoś z okolicy Brzesko - Bochnia, i lipa straszna najbliżej w Krakowie kogoś wynalazłem:(:(:(dopiero po dłuższym dopytywaniu od znajomego dostałem namiar na Piotra Marecika, ma firmę chyba w rybniku ale mieszka w Brzesku:) i przyjechał zobaczył, doradził:) miały być 4 otwory do 3 metrów a podczas wiercenia zmniejszono ilość do 3 otworów bo ziemia był taka sama:)i koszt badań spadł do 650 zł:) netto:) dostałem 4 dokumentacje :)i dość dużo się dowiedziałem:):):):) projektant powiedział że badania są ok!!:)polecam:):):) miło i szybko:):) a teraz czekam na pozwolenie na budowę:):):):):):):)

Trzy lata temu gość zrobił mi 5 otworów za 400zł z dokumentacją. Głębokość wiercenia 4m. Okolice Lublina.

straszne rozbieżności cenowe tych badań. Od czego to zależy ?? ja już jestem po ich zrobieniu, ale tak na przyszłość chciałbym wiedzieć??