emilus18 20.09.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 No to tylko mi sie spieszy z budową??? Parapety też mam boticcino tyle że 3cm. Wyglądają super!! 2cm wydały mi się trochę za cienkie (pan pokazywał mi na gotowym długim parapecie) i jak się nieuważnie zakłada to mogą pęknąć... I nie straszcie szybką zimą bo ja lubię ciepełko! A nie mam jeszcze gazu podłączonego:cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataWojtek 21.09.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 dziewczyny, skąd ta prognoza o zimie? ja słyszałam że w październiku ma być wreszczie piękna Polska jesień- ciepła i kolorowa. a zima taka mroźna jak w zeszłym to tylko 2 tyg styczen/luty. To prognoza długoterminowa z netu ;/ Ja do parapetów to mam jeszcze miesiące świetlne.... Ponieważ widzę, że jesteście bardziej zaawansowane niż ja, mam pytanko. W tej chwili robimy dach, potem wstawiamy okna- zamykamy budynek. chcemy przez zime już grzac kominkiem, zeby mozna bylo robic instalacje. czy jest ważne jaka jest kolejnośc wykonania instalacji? czy elektryka a potem hydraulika czy odwrotnie? co po instalacjach? tynki czy wylewka? ile schną tynki? (bo widze ze sie robią 3 tyg Yuka, może facet jest mega dokładny i dlatego tak? moj majester robi wszystko mega wolno, ale facet jak liczył otwory na okna to sie nie mogl nadziwic ze 1 cm roznicy nie ma ) ile schnie posadzka? wielkie dzieki :* ps. Taka nie wychowana jestem Jestem Beata, budujemy z Mędzem Koniczynkę 2G. Trafiłam tutaj przez Atiję, która do koniczynek zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawciuniu 21.09.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Hej , hej widzę że zrobiłaś solidne zakupy . mam pytanko jak grube dajecie ocieplenie na poddaszu ? I czy ocieplasz do samej kalenicy czy tylko ponad jętki a następnie ocieplanie sufitów na poddaszu . Bo my właśnie mamy dylemat czy: - ocieplać do samej kalenicy i oprócz tego ocieplać sufity na poddaszu ( miedzy jetkami ) - ocieplać nad jętki i ocieplać sufit na poddaszu - ocieplać do samej kalenicy i nie ocieplać sufitów W projekcie mamy podaną 2 wersję , ale skoro Twój szwagier się tym zajmuje to jestem ciekawa co ci zaproponował, bo na pewno doradził ci najlepszą wersję Mam nadzieję że cos z tego zrozumiałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 21.09.2010 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Hej Dziewczyny piszę po kolei Cholera znów mi emotki pozamieniali i muszę wchodzić w rozszerzoną wersję , żeby uśmiech zaprezentować Pawciuniu u nas wełna 15 + 5 nad jętki i ocieplony sufit.A potem jeszcze do samej kalenicy chyba też . Na razie tylko wersja podstawowa;) Z powodu coraz bardziej szczupłego portfela Beatko o zimie nic nie wiem, ale Twoja wersja bardzo mi się podoba. U mnie zaczynała się najpierw elektryka a potem weszli hydraulicy. Momentami pracowali jednocześnie. wydaje mi się , ze jak już będzie położona podłogówka to lepiej , żeby elektryk nie kuł pod puszki, bo może uszkodzić nawet nieopatrznie stawiając drabinę. Tak , chyba lepiej najpierw elektryka. Po instalacjach zalecane są najpierw tynki, żeby nie bałaganić na wylanej posadzce. Nasz Pan Tynek obiecał , że posadzek nie zniszczy i ja mu zaufałam ( nie zawiodłam się ). a kolejność była u nas odwrotna z powodu dłuuugiego oczekiwania na Pana Tynka Moje tynki 513 m2 robili tydzień, ale mój domek jest bardzo prosty, to może dlatego tak krótko. Na dokładność też nie mogę narzekać. Na pytanie kiedy mogę kłaść kafle otrzymałam odp. : za MINIMUM 3 tygodnie. Wiem , że są urządzenia do pomiaru ich wilgotności, w razie gdyby ktoś bardzo się spieszył. No ale przecież ....wiecie.... nam się nie spieszy :mad: ( chyba to już będzie nasze hasło budowlane ) Gdzieś już pisałam o posadzkach, nawet specjalnie dzwoniłam do naszego wykonawcy na prośbę jednej Forumki. Powtórzę jeszcze raz tutaj Po wylaniu posadzek Kafle na klej można kłaść po 1 m-u panele na gąbce po 2 m-cach drewno parkiet po 3 m-cach. Nie wiem tylko czy te terminy obowiązują ZAWSZE czy pan brał pod uwagę temperatury jakie panowały kiedy u nas lali posadzki ( było bardzo gorąco ) Emilus My wszystkie bardzo kibicujemy Twojej budowie, a żebyś wiedziała jak Ci zazdroszczę tego tempa. A tych Świąt u siebie ....rozmarzyłam się. Obiecaj mi duuuużo fotek z wykańczania pliissss Nie strasz tymi pękającymi parapetami U nas maja długość 150 cm i powiedzieli mi , że 2 cm wystarczy Yuka idę do Ciebie na kontrolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 21.09.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 A fotek duuuużo mogę obiecać, bo lubię je robić i patrzeć jak ładnie się wszystko wykańcza (a my razem z budową...i portfele też...) A jak się uda zrobić święta w nowym domku, to zapraszam choć na kawusie A o parapetach mówił mi pan w sklepie... No i 3 cm dużo ładniej wyglądają - ale to już rzecz gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 21.09.2010 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Emilus idę zobaczyć co u Ciebie . Na kawusię wpadnę przejazdem , a jakże. Może być wirtualna. Umknęło mi gdzie budujecie. Oświecisz mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 21.09.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Bry wieczór:wiggle::wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 21.09.2010 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Bry :wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 21.09.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Hej Fiu, fiu ale pędzicie i jakie postępy. Tynki widać solidnie zrobione, równiutko. Wnętrze wygląda zupelnie inaczej niż z pustakami. My z poddaszem prawdopodobnie w grudniu dopiero Czekam na fotki ułożonych płytek w kotłowni, może coś podpatrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 21.09.2010 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Emilko witaj po długiej nieobecności My z poddaszem też późno ruszymy. Czekamy na szwagra. kafelki w kotłowni nie wcześniej jak za 1,5 tygodnia. Musi wszystko ładnie wyschnąc. No i jeszcze Krzyś musi mieć trochę czasu , a z tym kiepsko ,oj kiepsko. Bardzo podziwiam Sipatkę, ona sama kładła kafle w kotłowni. Może warto by się nauczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BozenaEwa 21.09.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Droga Aniu pragne Cie pocieszyc, ze kazdemu facetowi "sie nie spieszy" i co zauwazylam zawsze "bedzie dobrze" )))) , to taka zwykla encyklopedyczna prawda . A tynki pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidia_G. 21.09.2010 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Hej, Atijka Byłam u Ciebie w gościach i widziałam tynki - bomba! Super to teraz wygląda, chociaż gdy zobaczyłam na podłogach krajobraz księżycowy, to w pierwszej chwili zamarłam. Pędem przewinęłam zdjęcia, żeby zobaczyć czy podłoga odzyskała dawny wygląd - uff! Dziewczyno, Ty prawie thriller napisałaś o tych tynkach! Zdjęcia męża podziwiającego prawie przez lupę jakość prac są genialne - nie ma jak to złośliwe oko rodzonej baby - wszystko wyłapie! Pozdrawiam i czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 22.09.2010 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Droga Aniu pragne Cie pocieszyc, ze kazdemu facetowi "sie nie spieszy" i co zauwazylam zawsze "bedzie dobrze" )))) , to taka zwykla encyklopedyczna prawda . A tynki pierwsza klasa. Muszę zdementować wyżej głoszone prawdy. Nie każdemu facetowi się nie spieszy:) Co do czasu jaki musi upłynąć od momentu wykonania wylewek a ich wykańczaniem to nie zupełnie jest tak. To jest tylko i wyłącznie kwestia wilgotności, a więc jest zależna od kilku rzeczy. Myślę , że jeśli posadzka nie jest wygrzewana a na dworze tak jak obecnie to żeby położyć drewno trzeba zaczekać znacznie dłużej. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.09.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Cześć Aniu Przeczytałam Twój dziennik (na razie pierwszą i ostatnią stronę, ale środek też zamierzam, tylko muszę trochę popracować zarobkowo ) i bardzo mi się podoba! Będę regularnie wpadać. W tej chwili tylko dwie rzeczy:- jakie masz tynki? w sensie gipsowe czy wapienne czy jakie tam są? oraz BARDZO mi się podoba ten pomysł na kominek, który wkleiłaś do dziennika. BARDZO! pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 22.09.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Emilko witaj po długiej nieobecności My z poddaszem też późno ruszymy. Czekamy na szwagra. kafelki w kotłowni nie wcześniej jak za 1,5 tygodnia. Musi wszystko ładnie wyschnąc. No i jeszcze Krzyś musi mieć trochę czasu , a z tym kiepsko ,oj kiepsko. Bardzo podziwiam Sipatkę, ona sama kładła kafle w kotłowni. Może warto by się nauczyć? O rany!!!!!!!! Mamo tato - chwalą mnie :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawciuniu 22.09.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Pawciuniu u nas wełna 15 + 5 nad jętki i ocieplony sufit.A potem jeszcze do samej kalenicy chyba też . Na razie tylko wersja podstawowa;) Z powodu coraz bardziej szczupłego portfela Dzięki Kochana :hug:o taką odpowiedź mi chodziło :Konkretną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 23.09.2010 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Hej jaki tu ruch u mnie, aż miło. A ja nieobecna . Ale już się poprawiam Melduję, że przeziębienie przegoniłam. Cieszę się , że mogłam Ci pomóc Pawciuniu. Tatarak U nas tynki tradycyjne cem -wapienne. Kominek podpatrzony od Bartyś . Marjucha Mądrego to i warto posłuchać Dobrze, że zaglądasz i czuwasz nad nami Budującymi Babami. ( W sumie chyba jako jedyny mężczyzna ) Ale ty nas rozumiesz, bo Ty też z tych spieszących Cześć Lidia Miło mi gościć Cię u siebie. Krajobraz księżycowy powiadasz? Nomen omen ulica przy której przyjdzie mi zamieszkać nosi właśnie nazwę Księżycowa.::D Sipatka jak dasz więcej fotek to dalej będą chwalić A znasz takie powiedzonko : Mamo, Tato chwalą nas. Kto ? no , Wy mnie a ja Was Bożena rozumiem , ze Twoja połowa też z tych niespieszących ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 24.09.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Atijo, to ja jeszcze podrążę temat tynków: zadowolona jesteś z ich "gładkości" czy jeszcze będziecie robić jakąś gładź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 24.09.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Hej Marjucha Mądrego to i warto posłuchać Dobrze, że zaglądasz i czuwasz nad nami Budującymi Babami. ( W sumie chyba jako jedyny mężczyzna ) Ale ty nas rozumiesz, bo Ty też z tych spieszących To jak Ty taka usłuchana jesteś to wtrącę swoje trzy grosze. Jak dla mnie te 15cm + 5cm wełny to za mało. Nie narzucam swojego zdania, ale ja wyszedłem z takiego założenia, że teraz, zanim zrobię stelaże i położę k/g mogę położyć grubszą warstwę wełny. Potem już tego nie naprawię, a koszty ogrzewania systematycznie rosną, więc trzeba się zastanowić czy nie warto teraz wydać około 1000zł więcej i dać 15+15 niż potem żałować i płacić więcej za ogrzewanie. Przez dach ucieka około 30% energii(przynajmniej tak gdzieś wyczytałem), więc nie jest to mało i warto moim zdaniem szczególnie zadbać o wykonanie izolacji cieplnej tego elementu. Jeśli dzięki tym 10cm wełny więcej zaoszczędzisz rocznie około 100zł na ogrzewaniu to zwróci Ci się to po 10 latach. Potem to już czysty zysk. Poza tym w lato poddasze nie nagrzewa się już tak mocno. Ja zrobiłem 15 + 15. Więcej na krokwie nie dawałem bo musiałbym kombinować z wieszakami, a tak zrobiłem wszystko na uchwytach typu grzybek długości 27cm. Dobra, koniec wymądrzania:) Powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 24.09.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Atijo, to ja jeszcze podrążę temat tynków: zadowolona jesteś z ich "gładkości" czy jeszcze będziecie robić jakąś gładź? Ja nie Atija, ale ta sama ekipa robiła u mnie. Tynki w ich wykonaniu naprawdę mi się podobały, ale były miejsca "przetarte" i jednaka zdecydowaliśmy się na gładzie. Na dzień dzisiejszy to była dobra decyzja mimo że zanim położyłem gładzie w całym domu to miałem już ich dosyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts