netka55 08.06.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 ZAJRZAŁAM, A TU PROSZĘ! co za zmiany! na lepsze rzecz jasna, trafiłaś idealnie z tymi kwiatami na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 09.06.2011 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Marjucha dzięki za cenne informacje. Ciągle mam dylemat co z tymi kołkami.Stoi obok dom niekołkowany i kołkowany;) niczym się od siebie nie różnią. Zaproszenie na kawę i wizję lokalną ciągle aktualne:) A jakie argumenty są przeciw kołkowaniu? Dzięki za zaproszenie, ale na razie po pracy siadam do drugiej pracy i nie mam chwili wytchnienia. Robicie ekipą czy sami się bawicie w tą elewację? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 09.06.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 chyba chodzi o mostki termiczne ale u mnie cały styropian kołkowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 09.06.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Hmm... Że niby kołki stanowią mostki? Mało prawdopodobne, bo z reguły kołki są robione z tworzywa, które ma właściwości izolacyjne Raczej chodzi o samą robociznę, która w przypadku niskich budynków jest zbędna, bo ciężar styropianu jest niewielki i klej z powodzeniem to utrzyma. Tak samo nie tworzą się znaczne siły wytwarzane przez różnice ciśnień przy silnym wietrze - za mała powierzchnia. Bodajże do 2 piętra nie ma potrzeby kołkowania, przez co oszczędza się czas i energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 09.06.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Hmm... Że niby kołki stanowią mostki? Mało prawdopodobne, bo z reguły kołki są robione z tworzywa, które ma właściwości izolacyjne Raczej chodzi o samą robociznę, która w przypadku niskich budynków jest zbędna, bo ciężar styropianu jest niewielki i klej z powodzeniem to utrzyma. Tak samo nie tworzą się znaczne siły wytwarzane przez różnice ciśnień przy silnym wietrze - za mała powierzchnia. Bodajże do 2 piętra nie ma potrzeby kołkowania, przez co oszczędza się czas i energię. Według przepisów bodajże obowiązek kołkowania jest przy ścianach powyżej 8m wysokości. W te mostki to też wątpię, bo są minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 09.06.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 No chyba, że zdarzy się tak, jak przeczytałam u kogoś w dzienniku, że fachowcy przy kołkowaniu przewiercali ścianę na wylot:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 09.06.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 No to fachury nie z tej ziemii Kołek wchodzi w ścianę na ok. 5 cm, a nie 25, czy ile tam ściana ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 09.06.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Niezły czad, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 09.06.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Aniu pięknie masz w domu, fajne żywe kolorki i tak czyściutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 09.06.2011 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Takie coś znalazłam u Edytki w komentach.Szef ekipy, która będzie u nas robiła , twierdzi, że kołków nie trzeba, ponieważ jest mała powierzchnia i wspominał też coś o tym drugim piętrze:) Marjucha, Martinezio dzięki serdeczne za fachowe porady. Miło mi , że macie ochotę pomóc.Zawsze to cenne uwagi doświadczonych inwestorów:) W sumie bardziej ufam Wam niż fachowcom. Bo a nuż mówią żeby nie kołkować, bo cena ustalona za m2 i nie chce im sie kołkować Netka Mariomili fajnie czyta sie posty gdzie chwalą Yuczka Ty wiesz.......:D Edytowane 10 Czerwca 2011 przez atija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 09.06.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Ciekawe co Ty o tej porze robisz przy kompie? P.S. My kołkowalismy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 10.06.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Atija: tak na prawdę to kołkowanie nie jest konieczne. Robi się to raczej dla pewności, bo nigdy nie wiadomo, jakiej jakości styro się dostanie W teorii klej powinien utrzymać nawet i dla wyższych niż 8m ścian, ale teoria teorią, a życie uczy, aby zabezpieczyć się 2x więcej, niż trzeba To zdjęcie w termowizji to chyba z roboty wykonanej kołkami stalowymi. Muszę kiedyś zrobić termowizję u siebie... Coś czuję, że też będzie co oglądać (myszy nam włażą na strych, a żadnych dziur z zewnątrz nie widać, więc musiały sobie korytarze w styro porobić :/ ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 12.06.2011 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 ATIJKAAAAAAAAAAA ........... http://emotikona.pl/emotikony/pic/027.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/027.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/027.gif dotarlam do Ciebie ...... wreszcie http://emotikona.pl/emotikony/pic/2dziura.gif normalny czad ......... ale Dziewczyno odwalilas kawal roboty ...... kolorki zajebiste ........ gratuluje odwagi http://emotikona.pl/emotikony/pic/037.gif ...... Jesli moge wlaczyc sie w dyskusje dotyczaca styro i kolkowania ... ja swoj styropian bede kolkowala chociaz wykonawca uwaza , ze nie ma potrzeby ( ale oczywiscie zrobi jak ja chce ) ..... jakos nie dowierzam , ze to moje szare 20 cm. styro utrzyma sie na kleju ..... !!!!!!!! Buziaki przesylam i jeszcze raz gratuluje postepow ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwa 12.06.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Heloł Anuś, nam też mówili, że mostki i takie pierdoły ale Bartuś twardo, że mają być kołki i koniec no i są i jest gites Ale Ci kurna zazdroszczę, że masz już hacjendę wyelegantowanąi nie kręcą Ci się żadne obce ludki i że masz firanki w oknach... tak, tak nawet tego Ci zazdroszczę ... hlip .... może do 2022 i ja będę się cieszyć widokiem tychże .... - bez dramatu, ale zawsze to lepiej wygląda.... no dobra, jakto nasza polizei mawia "myślę więc jestem" i znikam :D:D :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 14.06.2011 03:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 My kołkowalismy;) Hejka Siostra Jakiej dlugosci kolki stosowalas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.06.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Kołki muszą być dobrane do grubości styropianu. Zwykle to jest +5 do +7 cm więcej, niż grubość styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 15.06.2011 02:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Kołki muszą być dobrane do grubości styropianu. Zwykle to jest +5 do +7 cm więcej, niż grubość styropianu. Dzieki .... Mam styro 20 cm. zastanawialam sie nad kolkiem 24 cm. ale z tego co piszesz to w takim razie " moj kolek " musi miec 26 cm. ..... ach te dylematy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 15.06.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Wydaje mi się, że sprzedawca sam powinien ten kołek dobrać w zależności od systemu ocieplania, oraz materiału z jakiego jest ściana nośna. Chodzi o to, aby kołek nie wypadł (inne jest kotwienie w ceramice, inne w betonie komórkowym, a jeszcze inne w żelbecie). Długość kołka w zasadzie ma wtórne znaczenie Byle tylko był dłuższy, niż grubość styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 15.06.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Hejka Siostra Jakiej dlugosci kolki stosowalas ? Cześć Siostra:D My właśnie mieliśmy 26:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 15.06.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Wydaje mi się, że sprzedawca sam powinien ten kołek dobrać w zależności od systemu ocieplania, oraz materiału z jakiego jest ściana nośna. Chodzi o to, aby kołek nie wypadł (inne jest kotwienie w ceramice, inne w betonie komórkowym, a jeszcze inne w żelbecie). Długość kołka w zasadzie ma wtórne znaczenie Byle tylko był dłuższy, niż grubość styro W moim przypadku ja staram sie byc i sprzedawca , inwestorem i wykonawca ........ nie zdaje sie na innych ale sama podejmuje decyzje juz od dluzszego czasu stosuje zasade ograniczonego zaufania UFAM I KONTROLUJE ....... Cześć Siostra:D My właśnie mieliśmy 26:yes: Dzieki Siostra A ile zuzyliscie kolkow pamietasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts