Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż zaworów wodnych

slawek78

Recommended Posts

Proszę o pomoc.

Muszę zamontować zaworki do wody. W ścianie mam rury miedziane zakończone gwintem wewnętrzym. Teraz muszę wkrecić zawór i połączyć rurką z baterią w umywalce.

Problem w tym że nie wiem jak się wkręca zawór tak aby aby pozostał on w pozycji jakiej ja chcę a nie on? Zawsze tak mi się ustawia że kurek jest od strony ściany zamiast od frontu. Jakoś diwnie mi gwint łapie.

Powiedzcie proszę jak się montuje (wkręca) zaworki?

Wiesz wkręcasz i jak masz dużo pakuł i poczujesz opór tzn ze wystarczy i dokręcasz tyle żeby było tak jak chcesz, sprawdzasz czy cieknie jak tak to próbujesz jeszcze jeden obrót aż do skutku. Jak nie da rady to wykręcasz zwiększasz ilość pakuł i od nowa. Pamiętaj żeby nie odkręcać szczególnie przy taśmie.

Na tym samym komplecie gwint będzie łapał zawsze tak samo, choćby nie wiem ile razy próbować. Najważniejsza sprawa to uszczelnienie. Z wielu rozwiązań taśma teflonowa to najgorsze rozwiązanie. Dużo lepsze są pakuły lub są takie środki w płynie.

Przy pakułach cofnąć o pół obrotu po dokręceniu do oporu to żaden problem. A nawet jak lekko pocieknie to na pewno się uszczelni po czasie (oczywiście nie polecam montażu z przeciekaniem :D ).

Jeszcze cos mi przyszlo do głowy. Instalacje mam zrobioną z miedzi. Ze ściany wychodzi mi końcówka z gwintem wewnętrznym.

Czy jest jakieś duże prawdopodobieństwo że przy wkręcaniu zaworka ukręcę tą rurke miedzianą w ścianie. Rury idą od podłogi więc przy gwincie pewnie jest jakieś kolanko.

A co to za środki w płynie, jest jakas nazwa tego środka?

Jeszcze cos mi przyszlo do głowy. Instalacje mam zrobioną z miedzi. Ze ściany wychodzi mi końcówka z gwintem wewnętrznym.

Czy jest jakieś duże prawdopodobieństwo że przy wkręcaniu zaworka ukręcę tą rurke miedzianą w ścianie. Rury idą od podłogi więc przy gwincie pewnie jest jakieś kolanko.

Nazwy środka nie podam, ale kilka firm produkuje coś podobnego.

Prawdopodobieństwo ukręcenia rurki jest wprost proporcjonalne do użytej siły, ale ryzyko jest niewielkie.

radzę delikatnie... teściu mi się przymierzył do rurki miedzianej jak do stalowej no i musiałem wycinać gipsówkę i lutować jeszcze raz.. ale już się nauczył :)

• 5 years później...

Witam,

Deweloper wykonał nam instalację ciepłej/zimnej wody. Rurki są z tworzywa sztucznego, na końcach założone są zaślepki. Muszę kupić zawory, ale zupełnie jestem zielony w temacie. Mógłby ktoś zarzucić jakimiś linkami? Chodzi o wannę, prysznic, umywalkę i wodę w kuchni. Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam.

Zaworki mniej więcej takie :

http://www.leroymerlin.pl/hydraulika/akcesoria-doprowadzenia-wody/zawory,a562,strona-1.html

Dobierz taki który najbardziej Ci pasuje.

Jak tańsze to np. Valvex, Ferro. Jak droższe to Shell (na stronie 11 są). Bardziej polecane są grzybkowe niż kulowe - te ostatnie jak sporadycznie używane lubią zarastać kamieniem i ciężko je ruszyć.

Do wanny to bateria, do prysznica też, poszukaj w sieci, kiedyś w firmie beksanit kupiłem w super cenie.

Poza tym potrzebujesz zawory kątowe 1/2 cala na 3/8 cala, to do kuchni, chodzi o to, że wejście w sciane masz o srednicy 1/2 cala, a wyjście z zaworka pod węzyk ktory polaczy zaworek z baterią będzie w rozmiarze 3/8 cala. Dobre zaworki kupisz juz za okolo 15zł. nie ma też co przeplacac, to się zadko zakreca, ale unikaj Diamonda.

Jak masz w tej kuchni zmywarkę i nie masz wyjscia pod nią, to prawdopodobnie pod zimną wode bedziesz potrzebowal specjalny zaworek z dwoma wyjsciami, 3/8 oraz 3/4 pod zmywarkę, taki zaworek jest drozszy, ale zazwyczaj tak sie podlacza zmywarke.(o taki mi chodzi: http://image.ceneo.pl/data/products/1922317/i-schell-comfort-kombinowany-zawor-katowy-1-2x3-8x3-4-z-bsz-035600699.jpg)

Pod umywalkę 1/2 na 3/8, wc to 1/2 na 1/2

Najlepiej zaworki z filterkami.

W sklepie jak powiesz do czego potrzebujesz to Ci powiedzą jaka srednica i gdzie, zazwyczaj sprzedawcy wiedza jaka srednica pod pralka, zmywarke czy wc.

Te ceny z linku LeroyMerline to jakas kpina, nie wiem kto jest tak naiwny i tyle placi za takie rzeczy.

Edytowane przez Krzysiek88