Depi 25.03.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Szanowni Ogrodnicy! Mam problem w postaci sosny (pinus). Jaka dokładnie to nie wiem - ma długie igły i gałęzie rosną do góry Sosna już tam była zanim kupiliśmy działkę no i jest już dość dorodna - tak ze 2,5m wysokości. No i w czym problem, pytacie? Otóż pechowo się jej wyrosło centralnie przed wjazdem do garażu. Wyminąć dziadygę raczej ciężko. Szkoda jednak biedactwa niszczyć, więc chciałbym ją przesunąć. Nie musi być daleko - wystarczy metr-dwa. I tu pytanie do ekspertów - jak się do tego wziąć? Wymyśliłem tak - obkopać, wykopać taki rów do miejsca docelowego i na folii (polanej wodą) przeciągnąć te 2 metry, zasypać, podlać, gotowe. Czy ma to szansę powodzenia? No i czy teraz to dobry czas na tę operację, czy czekać, a może już za późno? Help svp! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 25.03.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 moim zdaniem nic z tego, bo ma palowy korzeń, którego nie wyszarpiesz, 2,5m to kawał sosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.03.2010 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Hmmm.... No kawał, kawał... To co - ciąć? Aha - czy w razie czego starać się oddalić od gazociągu, czy rurka 40mm nie jest tu problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.03.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Sosna ciężko się przyjmuje, a taka stara, duża i piękna zapewne tym bardziej nie przeżyje Aha - czy w razie czego starać się oddalić od gazociągu, czy rurka 40mm nie jest tu problemem? a gdzie ten gazociąg idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 25.03.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 ja w zeszłym roku miałam ten sam problem. Moja sosna również miała ponad 2 m. Przesadziliśmy ją koparą. Jak przyjechała równać teren i coś tam kopać wzięła sosenkę na łyżkę i zawiozła za dom do przygotowanego wcześniej dołka. Pytała specjalistów i powiedzieli mi że trzeba ją wsadzić tak samo jak rosła (strony świata) i że pewnie odchoruje przesadzenie ale powinna się przyjąć. Jak narazie jest piękna zielona i jest ok Dodam że moja sosenka była już po przejściach rosła kupe lat w donicy a potem dopiero w ziemi. aha po przesadzeniu trzeba ją bardzo mocno podlewać przez jakiś czas Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.03.2010 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Sosna ciężko się przyjmuje, a taka stara, duża i piękna zapewne tym bardziej nie przeżyje a gdzie ten gazociąg idzie Wiecie - jak ją zetnę, to wtedy na 100% nie przeżyje! Chodzi o to, zeby zmaksymalizowac szanse na to, zeby jednak przezyla. Tak na chlopski rozum to przesuniecie jej razem z mozliwie duza bryla ziemi to chyba najmniej inwazyjny sposob. Pytanie tylko, co zrobic, aby szanse polepszyc - czy np. teraz jest dobry moment? A gazociag idzie do domu oczywiscie - to rurka z moim osobistym gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.03.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Tak jak olasosenko zrobiła, to chyba kosztowne nieco było? w gazowym temacie to chodziło mi o to czy on pod sosną jest/ma być czy jak się w ogóle do sosny ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.03.2010 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 No teraz to sobie idzie z dala, ale jak przeniesiemy sosne, to wlasnie w okolice tego gazociaga. No i pytanie czy nalezy sie tym przejmowac, czy niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 25.03.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 no nie kosztowne w moim wypadku bo kopara i tak musiała być na działce pan koparkowy przy okazji mi ją przesadził ale u mnie to był spory kawałek więc się inaczej nie dał ale się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.03.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Jak sosna i ma ten korzeń palowy to on w dół rośnie i rury z boku nie uszkodzi. Poza tym ten plastik pancerny jest. Jutro postaram się zrobić zdjęcie korzenia takiej sosny, niestety wykopanej ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.03.2010 04:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Ah - właściwie to nie powiedziałem, czemu to jest pilne: już zaczeliśmy wokół tej sosny prace ziemne Wszelkie sugestie i rady są wobec tego mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.03.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Depi - probowałem przesadzać sosnę - taką metr z hakiem - okopałem ją jak najgłębiej mogłem , wyciągałem jak najdelikatniej się dało - niestety korzeń był na tyle długi że odłamałem go kawałek przy wyciąganiu ją z ziemi - posadziłem na nowym miejscu - niestety nie przeżyła - powoli zaczęła marnieć i schnąć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.03.2010 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 No coż - nic nie tracę chyba, poza ew. paroma godzinami roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 26.03.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 przy okazji sosenek zapytam, mam kilka samosiejek do przesadzenia, od ok 0,5 -1m wysokości , na jaką głębokość je wykopywać, żeby nie uszkodzić korzenia i czy szerokość obkopywania tak jak "korona" czy i wtedy jaki zapas? z góry dzięki i życzę udanej operacji na dużej sośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.03.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 po latach prób i błędów wykopuję wejmutki celem uszczęśliwienia znajomych nie wyższe niż 30/40 cm, takie dwulatki chyba, starszym zawsze korzenie uszkodziłam i padały. Raz chyba przyjęła się tak z 60/70 cm. Z korzeniami wszerz jest różnie, zależy jakie podłoże i gdzie ciągnęły do wody, ale u mnie na pewno poza koroną.Poza tym ziemia się obsypuje z korzeni bo to nie jest zbita bryła korzeniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 26.03.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Takie małe kilkanaście lat temu przesadzaliśmy - kopaliśmy z piachu tyle ile się dało i wszystkie się przyjęły i to bez podlewania - poza podlaniem zaraz po posadzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.03.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 znalazłam obrazek 3latki, tak mw to wygląda, ta chyba z lepszej ziemi i jakaś dorodna, u moich korzenie są dłuższelepiej wykopywać widłami amerykańskimihttp://www.e-sadzonki.pl/files/So%20posp%203,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 26.03.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Bardzo dziękuję za rady, spróbujemy w weekend poprzesadzać , o widłach nie pomyślałam kompletnie.... dopiero zaczynam przygodę ogrodową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.03.2010 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Cóż - stało się, sosna przeniesiona. Dziwny to był okaz, bo nie mial korzenia palowego, tylko dość mizerne korzonki boczne. No i faktycznie ziemia z tego opadła od razu, więc same korzonki tylko przewędrowały, ale ziemie w sumie dostała tą samą, w której była Zakopana, udeptana, zalana. Tylko sie teraz modlić do Gai Chciałbym jej przyciąć kilka najniższych gałęzi - ale to chyba nie teraz, prawda? Niech sobie odpocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 26.03.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Moja działka jest okresowo zalewana wodą, w tym roku też przez 2 tygodnie stała na niej woda. Chyba w wyniku tego podtopienia moja 1,5 m sosenka przechyliła się zupełnie ku matce ziemi. Z chęcią przesadziłabym ją na inną działkę, ale czytając posty powyżej obawiam się, że ma małe szanse na przeżycie. Z drugiej strony jak będzie tutaj nadal zalewana to też padnie. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts