Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róża - kiedy zakwitnie?

Recommended Posts

Witam. Właśnie zakupiłam kilka róż i posadziłam, są nieduże od ziemi mają jakieś 15 cm. Mam pytanie czy one zakwitna jeszcze w tym roku czy bę de raczej musiała poczekać do następnego roku? :cry: Wiem pytanie raczej banalne ale jestem laikiem w tych sprawach wię c wole zapytać :wink:

Pozdrawiam

ja tez się już skusiłam na zakup róż. tylko jak jeszcze był śnieg za oknem ;) mama podpowiedziała mi abym ją trochę podlała i postawiła w chlodnym ciemnym miejscu. ale moja różyczka i tak postanowiła wypuscic gałązki z listkami. w ten sposób trochę podpędziłam jej wzrost :lol: planuję ją posadzic na działeczce w przyszłym tygodniu. też mam nadzieję,że zakwitnie jeszcze w tym roku :D

Większość róż kwitnie w tym samym roku po posadzeniu, a jeśli jest to róża rabatowa, to i tak się co roku ścina ją dość krótko.

sviola - nie wysadzaj swojej róży przed majem, bo przymrozki zniszczą ci wyrośnięte pędy. Co prawda róża odbije, ale szkoda, nie? Możesz ją postawić na dworze, i w przypadku zapowiadanych przymrozków zabierać na noc do domu. Mam nadzieję, ze róża jest już w widnym miejscu :wink:

Większość róż kwitnie w tym samym roku po posadzeniu, a jeśli jest to róża rabatowa, to i tak się co roku ścina ją dość krótko.

sviola - nie wysadzaj swojej róży przed majem, bo przymrozki zniszczą ci wyrośnięte pędy. Co prawda róża odbije, ale szkoda, nie? Możesz ją postawić na dworze, i w przypadku zapowiadanych przymrozków zabierać na noc do domu. Mam nadzieję, ze róża jest już w widnym miejscu :wink:

tak właśnie robie wystawiam ją teraz na balkon, a na noc jak jest przymrozek to ją chowam. czyli dopiero w maju ją wsadzic do gruntu? oki dzieki za radę :D