Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za tone stali zbrojeniowej w 2010r.

A.M.O.K.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Niestety idą i to ostro, wg mnie to takie sztuczne napędzanie rynku, ale to tylko moje prywatne zdanie...

kilka dni temu boleśnie się o tym przekonałem. W miejscu gdzie zawsze miałem stal najtańszą (na fundamenty latem, na nadproża i słupy 3 tygodnie temu) różnica na tonie to już 450 zł!!! w ciągu 3 tygodni! wtedy jak już pisałem 2,20 netto za fi 12, a teraz 2,65!!! ale na szczęście udało mi się w innym miejscu dorwać jakieś resztki jeszcze przed podwyżką i cena poszła tylko o 10 gr/kg w porównaniu do poprzedniej. Co przy ponad 3 tonach stali robi jednak różnicę.

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Śląsk. Kupowaliśmy stal w dwóch różnych hurtowniach.

W jednej mieliśmy mieć po znajomości niższą cenę. Za 1,9 t stali zapłaciliśmy pod koniec kwietnia 4450 netto, czyli około 2342PLN za tonę.

W drugiej hurtowni: pręt żebrowany fi 12 - 2484 netto, a gładki fi 6 - 2550 netto.

Niestety stal idzie w górę i nadal będzie szła.

Informacje z "pierwszej ręki" bo na codzień mam do czynienia ze stalą. Ostatnie 4 tygodnie - stal poszła w górę ok. 30% w hucie. Niestety kolejny miesiąc ma przynieśc kolejne podwyżki - około 20% :(

atika

Niestety stal idzie w górę i nadal będzie szła.

Informacje z "pierwszej ręki" bo na codzień mam do czynienia ze stalą. Ostatnie 4 tygodnie - stal poszła w górę ok. 30% w hucie. Niestety kolejny miesiąc ma przynieśc kolejne podwyżki - około 20%

Atika ma rację. Pracuję w szweckim koncernie STENA i zaopatrujemy huty w złom stalowy, niezbędny do wytopu. Huta CMC Zawiercie czy ISD Częstochowa skupują złom stalowy wsadowy po ponad 800 zł/t. Jeszcze w styczniu sprzedawaliśmy złom hutom po ledwie 400 zł/t . Bardzo dużo złomu stalowego kupują huty niemieckie w Deumu, Riese czy koncern KBC. Świadczy to o odbiciu się przemysłu metalurgicznego od kryzysu, i teraz czas na żniwa. Sugeruję, żeby ten kto musi kupić już stal zbrojeniową, żeby tego nie odkładał, tylko kupował. Z pewnością będzie drożej.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...