Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna - jakl naprawić zepsute "zamknięcie" wody

Recommended Posts

Napiszcie, co zrobić z zamykaniem odpływu wody w wannie, jeżeli psuje się to coś do kręcenia i nie podnosi kurka - nie mam pojęcia, jak to nazwać. Gałka na pionowej ścianie wanny kręci się w kółko, po jednorazowym używaniu system padł. Kurek ani drgnie. Założył mi ten zestaw majster i nie miałam szans na kupienie czegoś w lepszej jakości - powinnam dopilnować i koniec.

W sklepie twierdzą, że trzeba wymontować wannę - ostateczność, musiałabym rozwalić obudowę z płytek.

Poradźcie, co z tym można zrobić albo jaki zestaw kupić, który wytrzyma dłużej.

kółko wyjmuję bez problemu, w środku zostają białe plastykowe pierdółki, wygina się to wszystko pod palcem bez najmniejszego problemu. Jeżeli wystarczy to rozkręcić i wrzucić coś nowego, byłoby idealnie. Tylko zastanawiałam się i pytałam tutaj, bo może ktoś sam montował sobie wannę i wie, czy "mechanizm" nie jest między wanną a odpływem, gdzieś poza zasięgiem już po obłożeniu wanny płytkami.

mechanizm jest przykręcony do wanny, znajduje się za tym kółkiem, obejrzyj dokładnie gniazdo w kółku, ew. zobacz czy oś ta w wannie po wyjęciu kółka się kręci również w kółko i nic nie robi z korkiem, czy ciężko i korek się zamyka

jeśli nic nie robi i da się palcami kręcić czeka Cię wymiana całości, jak nie masz rewizji w pobliżu zrobionej trzeba będzie płytki odrywać

jeśli palcami ciężko i powoduje zamykanie/otwieranie korka to problemem będzie samo miejsce mocowania i prawdopodobnie wystarczy wymiana kółka