Nefer 22.07.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Nie miała baba kłopotu ... kupiła klimatyzator baba się pozbyła kłopotu Teraz w sypialniach jest bosko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.07.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja mam LG Art Gallery, więc nie pomogę w kwestii Fujitsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.07.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja nie mam klimy więc też ( podobnie jak Elfir ) nie pomogę Ps. bez klimy można utrzymać w domu 23C nawet w upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.07.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Czy znajdę na forum kogoś, kto używa klimatyzacji firmy Fujitsu? Fujitsu to renomowana firma i ich produkty są wysokiej klasy. Ja mam Fujitsu w pracy i dobrze działa. Od samego producenta ważniejszy jest montaż, bo czasem widziałem tak zamontowane klimy (akurat nie Fujitsu), że nie miały prawa działać i oczywiście nie działały tak jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.07.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 (edytowane) A ja pod moje odwierty chyba takie cuś sobie podczepię. Pobór prądu przy chłodzeniu 50W rwxw i do ciebie pytanko. Jak to podłączyć z odwiertami? http://www.chigo.pl/sites/default/files/produkty/karty-katalogowe/kasetonowe_chigo_2014.pdf Edytowane 26 Lipca 2014 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.07.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Jak to podłączyć z odwiertami? Zwyczajnie, zamiast czynnika chłodniczego wpuścić glikol, tylko trzeba by zobaczyć jaką średnicę mają rurki wymienników, bo z klimy mogą być dosyć cienkie. Prawdopodobnie trzeba będzie trochę przerobić wymiennik, żeby pracowały np. 4 części równolegle, a nie wszystkie szeregowo. Inna sprawa, czy będzie się dało za pomocą pilota sterować wentylatorem bez podłączenia jednostki zewnętrznej. Jeśli kaseta jest dedykowana pod inwerter, to może być problem, bo większość sterowania może być w j.z.. Ja rok temu kupiłem jednostki wewnętrzne Fujitsu-General z myślą podpięcia ich pod dz, ale pilotem nie do końca się da wysterować wentylator. W sumie ich nie zamontowałem bo klima spełniła moje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 28.07.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Fujitsu? Szczerze powiem, że myślałam do tej pory, że oni wyłącznie z fotografią związani,) Z fotografią, to jest związany Canon i Nikon. Wszystkie pozostałe koncerny istnieją w tej branży na zasadzie "przykleiło się... i mówi płyniemy". Klimatyzatory, to nie jest podstawowa branża tej Tokijskiej korporacji, zajmującej się głównie technologiami półprzewodnikowymi, ale moim zdaniem ich kilimy to wyższy sort ze średniej półki. Kupuj będziesz zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diplodok 30.07.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 A ja mam pytanie o przenośne klimatyzatory. Nie zrobiliśmy instalacji pod normalną klimę a teraz takie upały, że na poddaszu się gotujemy... ktoś używa przenośnych? ma to sens? Czy wiatraki lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 31.07.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 ktoś używa przenośnych? ma to sens? Czy wiatraki lepsze? Lepszy rydz niż nic, ale przenośna jest głośna bo sprężarka jest w pokoju a nie na zewnątrz. Trzeba też gdzieś wystawić rurę z wydmuchem ciepłego powietrza, najlepiej nie przez okno, żeby nie wpływało bokiem gorące i wilgotne powietrze ze zewnątrz. Sumarycznie spore wady, a za darmo nie jest. Instalacja klimy typu split nie wymaga wielkiej demolki, moim zdaniem szkoda kasy na przenośną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.07.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 moim zdaniem szkoda kasy na przenośną. Potwierdzam, miałem kiedyś taką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 04.08.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Mam od miesiąca najzwyklejszy model LG E12EL, 2700 zł z montażem, jednak z VATem na 23%. Na razie jest przyjemnie, ale duże toto na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weraborkowska 27.08.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 A firma toshiba? czy ktoś z Was może mi polecić albo odradzić urządzenia tej firmy? chciałabym zamontować klime w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.08.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 A firma toshiba? czy ktoś z Was może mi polecić albo odradzić urządzenia tej firmy? chciałabym zamontować klime w salonie. Bardzo dobra. Lepiej kanałówkę na cały dom. Jest najciszej i nic nie widać, No i grzeje najtaniej nawet przy -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomalbuk 28.08.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Lepszy rydz niż nic, ale przenośna jest głośna bo sprężarka jest w pokoju a nie na zewnątrz. Trzeba też gdzieś wystawić rurę z wydmuchem ciepłego powietrza, najlepiej nie przez okno, żeby nie wpływało bokiem gorące i wilgotne powietrze ze zewnątrz. Sumarycznie spore wady, a za darmo nie jest. Instalacja klimy typu split nie wymaga wielkiej demolki, moim zdaniem szkoda kasy na przenośną. Potwierdzam - klimatyzator przenośny strasznie hałasuje, jest niepraktyczny i tak naprawdę nie opłaca się go brać. Lepiej tak jak wspomniałeś zamontować klimatyzację typu split. @Anna84 ma fajny model, tyle, że dość drogi. Z Lg jest też sporo tańszych klimatyzatorów, które nie wyglądają tak efektownie, ale są bardzo funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 29.08.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Ja własnie montuję klimę kanałową. Jednostka wewnętrzna jest na strychu. Ciepłe powietrze pobiera przez sufit z korytarza/klatki schodowej poddasza, następnie schładza i rurami przez anemostaty w sufitach wpuszcza do 3 pokoi na poddaszu. W sumie w upały miałem problem z 2 pokojami od południa, które dodatkowo mają okna od południa. Ten trzeci pokój to przy okazji lekko schłodzić bo jest od północy. Nie widać żadnego klimatyzatora tylko kratki i anemostaty w sufitach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.08.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Ja własnie montuję klimę kanałową. Jednostka wewnętrzna jest na strychu. Ciepłe powietrze pobiera przez sufit z korytarza/klatki schodowej poddasza, następnie schładza i rurami przez anemostaty w sufitach wpuszcza do 3 pokoi na poddaszu. W sumie w upały miałem problem z 2 pokojami od południa, które dodatkowo mają okna od południa. Ten trzeci pokój to przy okazji lekko schłodzić bo jest od północy. Nie widać żadnego klimatyzatora tylko kratki i anemostaty w sufitach. Tak właśnie się to robi - tu LG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 29.08.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Właśnie tak to robię. Poza tym cenią klimę w aucie oraz miałem swego czasu w pracy - też kanałową. Przynajmniej dla mnie jest to komfort. Tak właśnie chcę mieć w swoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.08.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Ja własnie montuję klimę kanałową. Jednostka wewnętrzna jest na strychu. Ciepłe powietrze pobiera przez sufit z korytarza/klatki schodowej poddasza, następnie schładza i rurami przez anemostaty w sufitach wpuszcza do 3 pokoi na poddaszu. W sumie w upały miałem problem z 2 pokojami od południa, które dodatkowo mają okna od południa. Ten trzeci pokój to przy okazji lekko schłodzić bo jest od północy. Nie widać żadnego klimatyzatora tylko kratki i anemostaty w sufitach. A jak tym sterujesz? We wszystkich pokojach ta sama temperatura? A co z tym od północy? Nie będzie tam za zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 29.08.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Planuje dać sterownik w 1 pokoju, na nim ustawić zadana temp a dodatkowo odpowiednio przymknąć/otworzyć anemostaty w pozostałych pokojach jak będzie zbyt zimno lub za ciepło. Tak samo robiłem w biurze w pracy - pomieszczenie 100m2 o nieregularnym kształcie i trzeba było nawiewy zasłaniać.W ogrzewaniu podłogowym też nie mam czujników w każdym pokoju a tylko w 1 miejscu i ewentualnie przymykam zawory w pokojach zbyt ciepłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.08.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Planuje dać sterownik w 1 pokoju, na nim ustawić zadana temp a dodatkowo odpowiednio przymknąć/otworzyć anemostaty w pozostałych pokojach jak będzie zbyt zimno lub za ciepło. Tak samo robiłem w biurze w pracy - pomieszczenie 100m2 o nieregularnym kształcie i trzeba było nawiewy zasłaniać. W ogrzewaniu podłogowym też nie mam czujników w każdym pokoju a tylko w 1 miejscu i ewentualnie przymykam zawory w pokojach zbyt ciepłych. Można dać przepustnice ręczne czy z siłownikiem Lub taką skrzynkę sterowaną termostatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts