Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klimatyzacja w domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy znajdę na forum kogoś, kto używa klimatyzacji firmy Fujitsu?

Fujitsu to renomowana firma i ich produkty są wysokiej klasy. Ja mam Fujitsu w pracy i dobrze działa. Od samego producenta ważniejszy jest montaż, bo czasem widziałem tak zamontowane klimy (akurat nie Fujitsu), że nie miały prawa działać i oczywiście nie działały tak jak trzeba.

Jak to podłączyć z odwiertami?

Zwyczajnie, zamiast czynnika chłodniczego wpuścić glikol, tylko trzeba by zobaczyć jaką średnicę mają rurki wymienników, bo z klimy mogą być dosyć cienkie. Prawdopodobnie trzeba będzie trochę przerobić wymiennik, żeby pracowały np. 4 części równolegle, a nie wszystkie szeregowo. Inna sprawa, czy będzie się dało za pomocą pilota sterować wentylatorem bez podłączenia jednostki zewnętrznej. Jeśli kaseta jest dedykowana pod inwerter, to może być problem, bo większość sterowania może być w j.z.. Ja rok temu kupiłem jednostki wewnętrzne Fujitsu-General z myślą podpięcia ich pod dz, ale pilotem nie do końca się da wysterować wentylator. W sumie ich nie zamontowałem bo klima spełniła moje oczekiwania.

Fujitsu? Szczerze powiem, że myślałam do tej pory, że oni wyłącznie z fotografią związani,)

Z fotografią, to jest związany Canon i Nikon. Wszystkie pozostałe koncerny istnieją w tej branży na zasadzie "przykleiło się... i mówi płyniemy".

Klimatyzatory, to nie jest podstawowa branża tej Tokijskiej korporacji, zajmującej się głównie technologiami półprzewodnikowymi, ale moim zdaniem ich kilimy to wyższy sort ze średniej półki. Kupuj będziesz zadowolona.

ktoś używa przenośnych? ma to sens? Czy wiatraki lepsze?

Lepszy rydz niż nic, ale przenośna jest głośna bo sprężarka jest w pokoju a nie na zewnątrz. Trzeba też gdzieś wystawić rurę z wydmuchem ciepłego powietrza, najlepiej nie przez okno, żeby nie wpływało bokiem gorące i wilgotne powietrze ze zewnątrz. Sumarycznie spore wady, a za darmo nie jest. Instalacja klimy typu split nie wymaga wielkiej demolki, moim zdaniem szkoda kasy na przenośną.

• 4 weeks później...
Lepszy rydz niż nic, ale przenośna jest głośna bo sprężarka jest w pokoju a nie na zewnątrz. Trzeba też gdzieś wystawić rurę z wydmuchem ciepłego powietrza, najlepiej nie przez okno, żeby nie wpływało bokiem gorące i wilgotne powietrze ze zewnątrz. Sumarycznie spore wady, a za darmo nie jest. Instalacja klimy typu split nie wymaga wielkiej demolki, moim zdaniem szkoda kasy na przenośną.

Potwierdzam - klimatyzator przenośny strasznie hałasuje, jest niepraktyczny i tak naprawdę nie opłaca się go brać. Lepiej tak jak wspomniałeś zamontować klimatyzację typu split. @Anna84 ma fajny model, tyle, że dość drogi. Z Lg jest też sporo tańszych klimatyzatorów, które nie wyglądają tak efektownie, ale są bardzo funkcjonalne.

Ja własnie montuję klimę kanałową. Jednostka wewnętrzna jest na strychu. Ciepłe powietrze pobiera przez sufit z korytarza/klatki schodowej poddasza, następnie schładza i rurami przez anemostaty w sufitach wpuszcza do 3 pokoi na poddaszu. W sumie w upały miałem problem z 2 pokojami od południa, które dodatkowo mają okna od południa. Ten trzeci pokój to przy okazji lekko schłodzić bo jest od północy. Nie widać żadnego klimatyzatora tylko kratki i anemostaty w sufitach.

Ja własnie montuję klimę kanałową. Jednostka wewnętrzna jest na strychu. Ciepłe powietrze pobiera przez sufit z korytarza/klatki schodowej poddasza, następnie schładza i rurami przez anemostaty w sufitach wpuszcza do 3 pokoi na poddaszu. W sumie w upały miałem problem z 2 pokojami od południa, które dodatkowo mają okna od południa. Ten trzeci pokój to przy okazji lekko schłodzić bo jest od północy. Nie widać żadnego klimatyzatora tylko kratki i anemostaty w sufitach.
DSCN5261.jpg

Tak właśnie się to robi - tu LG

A jak tym sterujesz? We wszystkich pokojach ta sama temperatura? A co z tym od północy? Nie będzie tam za zimno?

Planuje dać sterownik w 1 pokoju, na nim ustawić zadana temp a dodatkowo odpowiednio przymknąć/otworzyć anemostaty w pozostałych pokojach jak będzie zbyt zimno lub za ciepło. Tak samo robiłem w biurze w pracy - pomieszczenie 100m2 o nieregularnym kształcie i trzeba było nawiewy zasłaniać.

W ogrzewaniu podłogowym też nie mam czujników w każdym pokoju a tylko w 1 miejscu i ewentualnie przymykam zawory w pokojach zbyt ciepłych.

Planuje dać sterownik w 1 pokoju, na nim ustawić zadana temp a dodatkowo odpowiednio przymknąć/otworzyć anemostaty w pozostałych pokojach jak będzie zbyt zimno lub za ciepło. Tak samo robiłem w biurze w pracy - pomieszczenie 100m2 o nieregularnym kształcie i trzeba było nawiewy zasłaniać.

W ogrzewaniu podłogowym też nie mam czujników w każdym pokoju a tylko w 1 miejscu i ewentualnie przymykam zawory w pokojach zbyt ciepłych.

Można dać przepustnice ręczne czy z siłownikiem nawiew mitsubishi.jpg

Lub taką skrzynkę sterowaną termostatami skrzynka do klimy.jpg