Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klimatyzacja w domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planuje dać sterownik w 1 pokoju, na nim ustawić zadana temp a dodatkowo odpowiednio przymknąć/otworzyć anemostaty w pozostałych pokojach jak będzie zbyt zimno lub za ciepło. Tak samo robiłem w biurze w pracy - pomieszczenie 100m2 o nieregularnym kształcie i trzeba było nawiewy zasłaniać.

W ogrzewaniu podłogowym też nie mam czujników w każdym pokoju a tylko w 1 miejscu i ewentualnie przymykam zawory w pokojach zbyt ciepłych.

Tylko, że przepływ w klimie nie może być tłumiony. Jak w jednym pokoju przykręcisz, to w drugim musi dmuchać więcej.

Klima dziś uruchomiona. Chłodzi, grzeje, dmucha itd Teraz czekać na chłodne lub upalne dni. Cieszę się, że nawet na 3 biegu jest bardzo cicha jedn wewn a także jedn zewn jest cicha. Jestem happy.
Napisz koniecznie jak sprawdza się sterowanie temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach. Myślę, że wiele osób myśli o takiej klimie, ze względu na cenę i niskie koszty eksploatacji. Jedynym chyba problemem jest własnie sterowanie temperaturą.

Na razie nie ma potrzeby jej włączać na chłodzenie. Owszem już niedługo będzie można grzać. Klima dmucha do 3 pokoi. Ich powierzchnie po podłodze to: 18, 15 i 10 m2. Każdy z nich jest ze skosem. Największy jest od północy, pozostałe od południa. Te od południa mają też po 1 oknie o wielkości 2 m2 także od południa. Podczas takiego testowego grzania zauważyłem, że bardzo szybko nagrzewa się ten najmniejszy pokoik. Tam trzeba będzie przymknąć anemostat. Reszta na razie otwarta. Drugi wniosek, że spokojnie można zamknąć drzwi do każdego pokoju. Szczelina pod drzwiami spełnia minimalne wymogi na ruch powietrza. Czuć tam jak dmucha na korytarz szczeliną. Oczywiście przy otwartych drzwiach ciepłe powietrze szybciej wędruje na korytarz. W takiej temp jak teraz na zewnątrz czyli koło 18..22'C w trybie chłodzenia z anemostatu leci 11,5'C a w trybie grzania leci 57'C. Przy innych temp na zewnątrz te temp z klimy ulegną zewnej zmianie. Edytowane przez ferrit

• 3 months później...
Klimy nie używam nawet w trybie grzania. Raz ją włączyłem aby zobaczyć jak działa odszranianie. Trwało tak 3 min. Teraz mamy mróz -10'c na zewnątrz. Na strychu gdzie jest jednostka wewnętrzna jest minimalny mróz ok -2'c. Jak poprawnie powinna być zaizolowana jedn wewn aby się jesienią nie rosiła ? Jednak ciepło z domu wchodzi kratkami do jednak wewn i przez ścianki uchodzi na strych. Cała jednak wewn powinna być za izolowana grubo wełną ? Edytowane przez ferrit