Pito 26.03.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Witam Mam pytanko odnośnie zabezpieczenia przejścia płatew przez mur. W zeszłym roku miałem zrobioną więźbę, płatwy przechodzą przez wycięcia w ścianach z BK i podklinowane aby wyrównać. Teraz pasuje mi te szpary wypełnić. Plan mam taki - podeprzeć płatwę na stemplu, wyciągnąć kliny i nawrzucać betonu w szparę wokół płatwy. Tylko czy trzeba wokół płatwy dać jakąś izolację - przykładowo owinąć papą, czy po prostu wepchnąć tam tyle zaprawy ile wlezie? Grubość muru 24 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 26.03.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Owinąć papą. I wrzepić tyle zaprawy ile wlezie - od spodu. Z boku bym zapiankował przy okazji robienia ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pito 26.03.2010 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Na bok też dam zaprawę, może jakoś się uda. Prosto nie będzie, bo szpary nie są zbyt wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.03.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Pomiędzy betonem, a drewnem obowiązkowo musisz dać izolację np papę bo inaczej drewno zgnije po kilku latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hieronim12 26.03.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 potwierdzam, koniecznie papa między zaprawę i drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pito 31.03.2010 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Owinąłem prawie wszędzie papą, nie było źle. Tam gdzie szpara była minimalna, poszerzałem przy użyciu brzeszczota. Nawrzucałem po bokach i nawpychałem pod spód mocnej zaprawy cementowej, a że zostało jeszcze trochę czasu to wymurowałem sobie z cegieł prawie 3 metrowy słup do podparcia płatwy (na razie był tymczasowo stempel). Niestety nie wszędzie dało się wepchnąć papę, myślę że jednak nic się nie stanie, wilgoć ma gdzie uciec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 31.03.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Trochę nie w temacie, ale poradźcie: Mam dom murowany, ocieplony styropianem, a co metr do ściany są przykręcone kantówki 10x10 w pionie. DO tych kantówek chcę przykręcać deski elewacyjne o grubości 4cm i szerokości 28cm. Styropian jest zaciągnięty klejem z siatką. Deski nie mogą dotykać kleju bo zgniją, dlatego chcę między deski , a kantówkę wsadzić w pionie paski styropianu o grubości 2cm i szerokości 13cm. Mają one docieplić kantówkę i zapewnić wentylację za deskami. Czy deska dotykając tego styropianu na szerokości 13cm będzie gniła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts