Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osadzanie płatew w murze

Recommended Posts

Witam

Mam pytanko odnośnie zabezpieczenia przejścia płatew przez mur. W zeszłym roku miałem zrobioną więźbę, płatwy przechodzą przez wycięcia w ścianach z BK i podklinowane aby wyrównać. Teraz pasuje mi te szpary wypełnić. Plan mam taki - podeprzeć płatwę na stemplu, wyciągnąć kliny i nawrzucać betonu w szparę wokół płatwy. Tylko czy trzeba wokół płatwy dać jakąś izolację - przykładowo owinąć papą, czy po prostu wepchnąć tam tyle zaprawy ile wlezie? Grubość muru 24 cm.

Owinąłem prawie wszędzie papą, nie było źle. Tam gdzie szpara była minimalna, poszerzałem przy użyciu brzeszczota. Nawrzucałem po bokach i nawpychałem pod spód mocnej zaprawy cementowej, a że zostało jeszcze trochę czasu to wymurowałem sobie z cegieł prawie 3 metrowy słup do podparcia płatwy (na razie był tymczasowo stempel). Niestety nie wszędzie dało się wepchnąć papę, myślę że jednak nic się nie stanie, wilgoć ma gdzie uciec.

Trochę nie w temacie, ale poradźcie:

Mam dom murowany, ocieplony styropianem, a co metr do ściany są przykręcone kantówki 10x10 w pionie. DO tych kantówek chcę przykręcać deski elewacyjne o grubości 4cm i szerokości 28cm. Styropian jest zaciągnięty klejem z siatką. Deski nie mogą dotykać kleju bo zgniją, dlatego chcę między deski , a kantówkę wsadzić w pionie paski styropianu o grubości 2cm i szerokości 13cm. Mają one docieplić kantówkę i zapewnić wentylację za deskami. Czy deska dotykając tego styropianu na szerokości 13cm będzie gniła ?