Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa głębinowa czy zanurzeniowa albo hydrofor

madziamro

Recommended Posts

Proszę o radę.

Buduję blisko rzeki i chcę z niej brać wodę na budowę.

Co najlepiej kupić?

1. pompa głębinowa, moc 300W, maks.wydajność 1500l/h, maks.wysokość podnoszenia 60m, maks. średnica ciał obcych 5mm, cena 110zł

2. pompa zanurzeniowa moc 750W, maks.12500l/h, maks.wysokość podnoszenia 8m, maks. średnica ciał obcych 35mm, długość przewodu zasilania 10m, cena 133zł

3. hydrofor, moc 800W, maks.wydatek wody 3600l/h, maks.wysokość słupa wody 40m, maks.ciśnienie pompowania 4 bary, cena 243zł

Działka jest kilka metrów ponad rzeką.

Mamy również studnię z której być może też później chcielibyśmy pobierać wodę np na mycie auta czy podlewanie ogródka.

Co kupić?

ps.a skąd Ty wytrzasnąłeś taką cene na głebinówkę?

hydrofora też za takie pieniążki nigdzie nie widziałam(chyba że używane od kogoś)

To jest pewnie to badziewie na targu . :wink:

ja nawet badziewia głębinowego za tyle nie widziałam.

może slepota jakowaś mnie dopadła :-?

Ja również używałem wody z rzeki - strumienia.

W tym celu w NOMI kupiłem pompę zanurzeniową za 89 zł.

Wodę nalewałem do beczek, a z nich do betoniarki itd.

Tej samej pompy używałem do zalewania zasypu między ścianami fundamentowymi- zamontowałem w tym celu wąż strażacki i szło jak burza. Nawet małe rybki pociągło i musiałem je zbierać i wynosić do strumienia ponownie.

Dzięki za odpowiedzi,

działka jest położona kilka metrów ponad rzeką, zastanawiam się czy nr 2 a radę wyrzucić wodę w górę, bo ma tylko 8 metrów wznoszenia, a nr 1 ma 0 metrów

Na promocji w selgrosie.

Nie chcę, żeby to starczyło mi na lata, wystarczy, że wytrzyma budowę :wink:

jakby się komuś chciało zerknąc to podaje linka do gazetki

pompy są na stronie 8-9 na dole po prawej

http://www.selgros.com.pl/katalog/katalog-nls.php?startpage=0&idhosta=2758&jump=0&typ=0&obowiazywanie=0

dzięki

Ja mam tą za 109 zł + Vat. Zdaje się, że identyczna

Kupiłem ją w NOMI w 2007 albo 2008 roku. Na stałem wrzucona jest do studni w domu gdzie mieszkam. Wkładam wtyczkę do gniazdka i woda nagina do poidła dla pszczół w pasiece albo do beczki i do podlewania ogrodu.

Na czas budowy miałem ją zamontowaną na kołku w strumieniu.

Jak zagęszczałem zasyp fundamentowy to chodziła 14 godzin bez przerwy z podłączonym wężem strażackim. Myślę że przepompowała minimum około 120m3 wody.

Chodzi po dziś dzień bez problemów.