Jacqueline 26.03.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Kto z Was używa takich butów? Właśnie zakupiłam takowe i nie wiem jak często można nakuwać trawnik i kiedy najlepiej to robić? http://images47.fotosik.pl/277/ab2ca673abda36f8.jpg http://images39.fotosik.pl/273/dc3821459d77f6c7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetik 26.03.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 a klasyczne raki się nadadzą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justynka 26.03.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 U mnie się te butki nie sprawdziły - wyrywały kępki trawy z ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.03.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Na małe trawniczki to i może - spacerkiem przy okazji coś można powalczyć - na duże areały takie sandałki się nie sprawdzą - jakbym ja chciał powalczyć takimi sandałkami to musiałbym zacząć chodzić dzisiaj żeby skończyć na święta Proponuję wersją trochę bardziej zmechanizowaną : http://www.hnlipno.pl/allegro/zdjecia/KRYSIAK/wertykulator.nowe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolabella 27.03.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 My mamy areator maszynę, całkiem często używany, ale on działa raczej podpowierzchniowo, "wyczesuje" trawę, zbiera filc.Czasami jednak biegamy dodatkowo w takich butach z kolcami, bo to prawdziwa areacja w głąb i dodatkowe napowietrzanie. Później posypujemy trawnik piaskiem (tzw. "piaskowanie") i piasek wnika właśnie w te dziurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 23.02.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Później posypujemy trawnik piaskiem (tzw. "piaskowanie") i piasek wnika właśnie w te dziurki. Jaki jest cel tego piaskowania? Przepraszam jeżeli pytanie jest "słabe", ale nigdy nie spotkałem się z "piaskowanie" trawy, a wydaje mi się to ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 23.02.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Teoria jest taka że trawnik jako absolutnie sztuczna monokultura degeneruje. Darń robi się zbyt zbita, nieprzepuszczalna i trawa zdycha. Żeby dać korzonkom pooddychać wyczesuje się martwe resztki trawy a darń się przecina albo dziurawi. Tyle że te dziurki lub nacięcia pozostawione same sobie szybko się zasklepiają. Wystarczy trochę deszczu lub podlewania plus trochę podeptać i efekt całej pracy znika. Stąd pomysł żeby takie świeże dziury w darni zasypać piachem co ma zapobiegać ich zasklepianiu i przez dłuższy czas utrzymywać przepuszczalność darni. Tyle teorii. O sensowności i skuteczności niech się praktycy wypowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 23.02.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam Ja słyszałam o innej teorii mianowicie piaskowanie stosuje się tylko na glebach ciężkich gdzie występuje okresowe podtapianie. Wydaje się, że to sensownie brzmi. Ale może są jeszcze inne teorie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 24.02.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Piaskowanie wykonuje się bezpośrednio po aeracji i wertykulacji. Zazwyczaj zabieg stosowany jest na murawach intensywnie użytkowanych w celu zwiększenia przepuszczalności wodnej i porowatości podłoża oraz wyrównaniu powierzchni. Piasek wypełnia powstałe nacięcia lub otwory w darni. Zabieg działa korzystnie na stabilność gruntu. Powoduje pojawienie się nowych korzeni i pędów rozłogowych, co zwiększa gęstość darni. Do piaskowania należy używać suchego piasku o granulacji 0,6-1,2mm w ilości 0,001m3/m2 murawy. Grubość warstwy piasku w skali roku powinna wynosić 0,5-1,5cm. Używanie piasku o niewłaściwym składzie granulometrycznym może doprowadzić do zwiększenia ubicia gleby, skrócenia systemu korzeniowego, zmniejszenia wymiany gazowo - wodnej, zwiększenia rozwoju filcu, oraz rozwoju wiechliny rocznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts