Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy "Dom w lewkoniach"

Recommended Posts

Hej myszonik:) W tym roku marzy nam się SSZ no i może ogrodzenie (siatka + thuje) no ale co z tego wyniknie to niewiadomo. Na razie zaczęły nam się żniwa, więc wiadomo - ważniejsze jest pole, no ale później trzeba będzie coś w tym kierunku robić (szczególnie mam na myśli ogrodzenie, ponieważ okna daliśmy już do wycen i wstępnie mamy obrane co i jak). Zobaczymy jak nam to dalej pójdzie - firma była to szybko zrobiła, no a teraz będzie się to dosyć ciągło, no ale może kiedyś uda nam się zakończyć - też nie chcę robić wszystkiego za szybko, bo lepiej wolniej a dokładniej no i staram się żeby wszystko było porządnie zrobione (lepiej za coś dopłacić niż w przyszłości żałować, że to mogło być tak a jest inaczej) - wszystkich błędów nie da się uniknąć ale jak najbardziej próbujemy je wyeliminować. Barierą też jest w dużym stopniu kasa, ale po malutku może kiedyś dojdziemy do końca. Pozdrawiam serdecznie.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Edytko!!! Miło że wpadłaś :wiggle: U nas na razie cisza szczerze mówiąc - dalej jeszcze żniwujemy, dlatego dalsze plany budowy poszły troszeczkę w "kąt" ale na ktrótki czas na szczęście;) Okna już wybraliśmy ostatecznie i będzie jednak orzech ze złotymi szprosami (chyba łatwiejszy w utrzymaniu no i myślę, że wewnątrz -jako że jaśniejszy - będzie się lepiej prezentował niż jego konkurencja - dąb bagienny, ale szczerze mówiąc dalej gdzieś tam w głębi duszy się waham i wahać się nigdy nie przestanę, ale jest orzech i koniec!!!). Brama garażowa będzie z Normstahla lub Hormanna ale to jest uzależnione od ceny no i koloru - w końcu musimy się zabrać za te bramy, bo nie wiem, jaki jest czas oczekiwania na nie. Z drzwiami niestety dalej mam ciężko - mamy wnękę na szer, 110 i zastanawiam się czy nie zrobić drzwi z boczną szybą wąska, no ale nie wiem jak to przy filarach będzie wyglądało i z reguły te drzwi które mi się podobają to niestety mają dodatki srebrne a przy tych złotych szprosach to by nie pasowało. Pozdrawiam serdecznie!!!

Witaj Beatko ;)

Ja wprawdzie do montazu okien i drzwi mam jeszcze sporo czasu , ale juz zaczelam robic wyceny i przymiarki co do kolorow i parametrow :wiggle:....

Bardziej sklaniam sie do ciemniejszych kolorow okien , natomiast brama garazowa bedzie w kolorze elewacji czyli jasniutka ( nie chce zeby rzucala sie za bardzo w oczy ) , drzwi wejsciowe :rolleyes: tez dylemat ...... daje sobie czas do namyslu , montaz na drugi rok wiec jeszcze troszke moge poprzebierac , a na nieszczescie :bash: jest tego wszystkiego DUZO ..... za duzo

Pozdrawiam i trafnych wyborow zycze :cool:

• 3 weeks później...

witaj Beatko, jaki Wy macie porządek przed domkiem, łałłł, plac boju czyściutki, elegancko:)

Piękny dach macie, bardzo mi się podobają takie, cudo.

co do okien to jak my wybieraliśmy to też braliśmy pod uwagę kolor orzech, w koncu zdecydowaliśmy jednak że bedzie inny, ale najładniejszy (wg. mnie) odcień orzecha ma oknoplast,

Hej Karolinko i myszoniku. Cieszę się, że jeszcze tutaj ktoś zagląda:) Prace teraz bardzo powoli idą, ale to za sprawą pogody no a bardziej, najbardziej kasy, no ale co zrobić powolutku dotrzemy do celu a budowę rozplanowaliśmy na lata (inaczej się nie dało-kasa) więc nie spieszymy się teraz zbytnio. Niedawno był pan wymierzyć wnęki na okna no i powiedział, że nasz domek nawet by nie pasował bez szprosów (co mnie wzmocniło w mojej decyzji, ponieważ cały czas trochę się wahałam - nigdy nikt nie miał szprosów u nas w rodzinie stąd te wahania). My wybraliśmy okna z oknoplastu - profil platinum mnie urzekł i już innych nie widziałam w naszym domku szczerze mówiąc:oops:, ale też cieśla, który robił u nas dach bardzo wychwalał te okna i powiedział że oknoplast jest bardzo dobrą firmą na rynku, stąd taki wybór. Szprosy będą w kolorze okien ze względu na dalsze plany, które chcę wdrożyć w moim domku -- podoba mi się styl bardziej nowoczesny, no a złote szprosy o których cały czas myślałam, to już styl dworkowy bardziej i nie będą tak pasować np. do srebrnych uchwytów w kuchni itd. dlatego wybór padł na szprosy w kolorze okien. I tak złote szprosy to cena 28zł dopłaty za pole (jak np. dzielimi okno na krzyż - 4 części- to są 4 pola czyli 4x28zł (one mają wymiar 8mm ) natomiast szprosy w kolorze okien są grubsze 18mm i cena też droższa 35zł za pole (dokładnie to do ceny nie jestem pewna, bo okno jest jako tako wyceniane w całości, ale z tego co pamiętam -a pamięć mi bardzo szwankuje- to chyba były takie ceny jak podałam). Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w dalszych poczynaniach :)

• 1 month później...

Beatko hejka :p

Przepraszam , ze zaniedbalam Twoj piekny domek i ten cudny dach ....( moja milosc ;) ) , izolacja czesci poddasza super robi wrazenie ten kawal welny ... uwielbiam ciepelko . Decyzja z kolorem szprosow trafiona na 1000 % .... ladniejsze beda te w kolorze okien zdecydowanie .... jedynie co moze byc problemem to to , ze przez szprosy w oknach bedzie Ci wiecej ciepelka z domku umykalo ...... i na grzanie kaski wiecej pojdzie . Ale skoro juz wybralas i takie okna Tobie sie podobaja to najwazniejsze .... no chyba , ze szprosy beda klejone na zewnatrz szyby oczywiscie wewnatrz domu to pozwoli zachowac piekny wyglad i uchronic sie przed " ucieczka " ciepla ....

Pozdrawiam cieplutko i do uslyszenia :bye:

No Edytko mnie też zaskoczyłaś!!! Proszę wytłumacz jak to jest z tymi szprosami bo pierwsze słysze, że takie coś może być. My będziemy mieli szprosy wewnątrzszybowe. Okienka miały w poniedziałek być ale nie ma bram garażowych i nic z tego - ale wszystko będzie pod koniec października (miejmy nadzieję, że ten termin już się nie przesunie). Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedzinki!!!

A dlaczego przez szprosy miałoby uciekać jakieś ciepło?

Nie rozumiem.

Jk szprosty są wewnątrzszybowe, to np. w naszych oknach nie ma różnicy w parametracjh cieplnych okna pomiędzy oknami ze szprostami i bez nich...

Niestety nie jest to prawda Myszonik , nie wiem gdzie kupilas okna , ale ktos kto je sprzedawal wprowadzil Ciebie w blad ...... lub po prostu wygodniej bylo mu nie udzielic takiej informacji .

No Edytko mnie też zaskoczyłaś!!! Proszę wytłumacz jak to jest z tymi szprosami bo pierwsze słysze, że takie coś może być. My będziemy mieli szprosy wewnątrzszybowe. Okienka miały w poniedziałek być ale nie ma bram garażowych i nic z tego - ale wszystko będzie pod koniec października (miejmy nadzieję, że ten termin już się nie przesunie). Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedzinki!!!

Hejka dziewczyny http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance.gif

Nie przez szprosy ......... ale dlatego , ze szprosy .... napisalam przez szprosy w domysle poniewaz sa one zamontowane miedzy szybami http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance.gif Wiadomo , ze przy zakupie okien bez względu jakiego rodzaju sa to okna, nalezy zwrocic szczegolna uwage na ich parametry ..... czyli najwazniejsze ... izolacyjnosc cieplna , akustycznosc , szczelnosc no i poziom bezpieczenstwa antywlamaniowego . Zgodze sie , ze okno ze szprosami jest moze bardziej eleganckie i urokliwe, ale szprosy umieszczone wewnatrz szyb powoduja obnizenie ich izolacyjnosci cieplnej i wykraplanie się pary wodnej w tych miejscach. Kazdy szanujacy sie sprzedawca powinien o tym poinformowac potencjalnego kupujacego o tym , ale nie oszukujmy sie wykonanie takich okien jest duzo trudniejsze, zatem ich cena tez jest odpowiednio wyzsza , a co za tym idzie wiekszy % zysku z ich sprzedazy dla dealera danego producenta okien . Dlatego Beatko w/g mnie alternatywnym rozwiazaniem sa – szprosy zawieszane, ktore imituja "prawdziwa" konstrukcje, a jednoczesnie latwo je zdemontowac, dzieki czemu nie utrudniaja mycia okna ....... i najwazniejsze nie obnizaja wspolczynnika U.

Pozdrawiam dziewczyny http://emotikona.pl/emotikony/pic/041.gif......

Jesli macie watpliwosci co do mojej wypowiedzi to zawsze warto zadzwonic w kilka miejsc ( najlepiej bezposrednio do producenta okien ) poza tym jesli kupujecie okna warto poprosic o certyfikat ..... klopotliwym moze byc sprawdzenie parametrow pojedynczej sztuki okna ( ale jest to wykonalne ) " na wyrywki " zazyczyc sobie aby izolacyjnosc ( wspolczynnik przenikania) zostal sprawdzony .......

Edytowane przez Edyta M

Edyta

Powiem szczerze, że niewiele z tego zrozumiałam... w jaki sposób te wewnątrzszybowe szprosy miałyby negatywnie wpływać na izolacyjność okna tego nie wytłumaczyłaś.

Są gdzieś w necie jakieś dane na ten temat? Skąd masz tę wiedzę?

Mam zamówione okna z oknoplasu - evolution 2 z termoramką i szprosami wewnątrzszybowymi, osobno wyliczone parametry dla każdego okna i u mnie wskaźnik jest ok. 0,9 tego czegoś tam..

Jak dla mnie zadowalający.

Mój sprzedawca natomiast, a właściwie sprzedawczyni naprawdę rzetelnie informowała o wadach i zaletach poszczególnych rozwiązań ( w tym wadach rozwiązań, które są droższe), więc jakoś nie chce mi się wierzyć, aby miała to celowo przemilczeć.

W sumie wszytsko mi jedno, bo i tak zamówienia nie zmienię, dla jakiejś tam 0,1 nie zrezygnuję ze szprosów, bo mi nijak mój dom bez nich się nie widzi;)

Witam Beatko:)

Trafiłam do Twojego dziennika przypadkiem i jestem zachwycona szybkim postępem prac na Twojej budowie.

Fajny projekt i śliczny dach.

Jak rozumiem na razie mała przerwa w budowaniu? Chciałabym być już na tym etapie co Ty.

Ja mam już uprawomocnione PnB, ale zaczniemy dopiero na przyszła jesień.

Na razie się rozglądam. I właśnie w związku z tym prosiłabym Cię o namiar na Twoja ekipę budowlaną i Panów od dachu.

Jeśli można prosić oczywiście.

Pozdrawiam.

Aneta

Witaj anecik w moich progach. Dzięki za miłe słowa, nieskromnie powiem, że nam też się bardzo podoba ten domek i cieszymy się, że ekipa zrobiła kawał dobrej roboty (wszystko wybudowali tak jak sobie tego życzyliśmy no i ten dach - tej pracy w szczególności się baliśmy, no ale nie ma co cieśle też okazali się fachowcami). Namiary na nich wysłałam Ci na priva. My teraz czekamy na okna, drzwi i bramy garażowe - miały być jutro, ale bram jeszcze nie ma (a chcemy, żeby wszystko naraz wstawili, bo to jedna firma będzie wstawiać) i wstępnie na czwartek w przyszłym tygodniu się umówiliśmy, no ale co z tego wyjdzie to zobaczymy. Pozdrawiam serdecznie