Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Green Field- dziennik budowy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 384
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brak elastyczności, a nie specjalizacja :p

W Polsce to brak elastyczności, za granicą specjalizacja. tam jest fachowiec np. tylko od płytek i na hydraulice, czy elektryce się nie zna. Klient potrzebuje elektryka to dzwoni. Tylko my jesteśmy takie "złote rączki" od wszystkiego... raczej z musu i braku kasy ;)

DEZET, tylko ja tu nie piszę o taki fachowcach od wszystkiego tylko o fachowcach,którzy "tylko pracują" np. klejąc na klej mapej, kupują tu dowolnie wpisz co- w takim a nie innym sklepie, używają płyt tylko takich- wpisz dowolnie jakich.

Wlejam zdjęcia bałaganu :)

tą paskudną "rewizję od komina" muszę potraktować jakimś białym lakierem samochodowym....bo w oczy kłuje ;)

co raz bardziej podoba mi się kolor deski "barlineckiej", jest dokładnie taki sam jak kolor schodów i prawie taki sam jak "drewno konstrukcyjne" (wybaczcie zaćmienie umysłu) dachu (oj to co wystaje...rozumiecie ;))

klatka schodowa.jpg

korytarz góra.jpg

krzysia pokój.jpg

płytki deski góra.jpg

łazienka dół.jpg

Edytowane przez Honya

ostatnie: bałagan na dole i nasza sypialnia w trakcie prac

w tej naszej sypialni Grzegorz zabudował rury spiro (3szt) od wentylacji

pierwotnie wentylacja miała być w murze, ale budowlańcy to "przeoczyli" i wentylację musieliśmy zrobić w dachu i stąd rury spiro (z ociepliną- dodatkowo ocieplone w konstrukcji- zabudowie)

w tym miejscu w przyszłości...nie wiadomo jakiej ;) będzie szafa

Grzegorz, Wojciech- nauczyciele w-f...genialni :) dokładni, bardzo sympatyczni...będę ich polecała z czystym sercem :)

Andrzej :) pracuje wydawałoby się,że wolno...ale JAK!!! Grzegorz skwitował jego pracę: super, bardzo dokładnie, widać kolosalną różnice porównując pracę wcześniejszego płytkarza :)

bałagan.jpg

sypialnia.jpg

Edytowane przez Honya

Boże, Honya, jak mi się u Ciebie podoba! Okna na klatce schodowej i murowana balustradka cudo, w ogóle w kuchni i pokoju te okienka strzelnicze śliczne. Zazdroszczę jak diabli, bo mnie się od początku to podobało, ale nie miałam jak wstawić u siebie ;)

Ale rewizję trzeba pomalować :)

Bury kocurze :) czakałam na Ciebie- sis ;)

troche żałuję,że na klatce schodowej nie zostawiłam jednego okna- trochę dłuższego (łatwiejszy byłby dostęp- tak jak jest teraz to mycie będzie wymagało zdolnosci cyrkowych)

balustrada :) pierwotnie chciałam taką jak ma Pan Skitek :) ale wiesz...drogie to...iii myć trzeba....ta balustrada z drewnem na górze będzie ok....

i nie zazdrość, bo to bez sensu jest....ja jak widzę Twoją budowę...to wydaje mi się,że moja nijaka itd.

rewizję przemaluję :)

paskudna jest..i jeszcze z tłoczonym napisem "plecha" bleee

Demon :) nie byłabym sobą gdybym tego tutaj nie umieściła :) tak bardzo się cieszę,że to się udaje https://www.facebook.com/pages/HB-Contact/112000715536913 jedziemy :)

Edytowane przez Honya

Witam raz jeszcze, przepraszam że tak śmiecę, ale mało podobnych domów... (a może się mylę, tylko nie umiem wyszukać na tym forum?)

Proszę powiedz, Wasz ogniomur z jakich bloczków jest wymurowany? Bo wygląda b. zgrabnie. My cały dom mamy z BK 24, więc jak dojdzie jeszcze 15-20cm od frontu, i coś od drugiej strony- będzie grubaśny... Jakie tynki planujecie, bo że białe to gdzieś doczytałam, ale firma, sylikat? Nie myśleliście nad białymi rynnami? Mam ochotę właśnie takie dać, bo elewacja będzie biała więc "wtopiłyby się", tylko drzwi i brama garaż. szara... Brakuje mi podobnych domów, gdzie można byłoby naocznie oceniać :)

p.s. Praca zarobkowa przepiękna, widać że misterna i perfekcyjna robota

JMDWM ....oj nie wiem jaką grubość ma dokładnie ogniomurek, był docinany wg projektu, całość- dom budowany z bloczków 36, tylko ten ogniomur docinali...nie pamiętam,,,zabij nie pamiętam :) dokładnie jak to robili....

co do tynku- nic jeszcze nie wybraliśmy bo już nie mamy kasy, wiemy tylko,że będzie biały,

białych rynien nie chcieliśmy...planowaliśmy takie chowane w ociepleniu, ale w między czasie plan się zmienił i dom wybudowaliśmy jednowarstwowy.

Byliśmy teraz przelotem w Szwajcarii- jakie tam widziałam piękne stodoły!!! i te stare przerobione, przeszkolone i całkiem nowe :) ach dusza się radowała :) szkoda tylko,że jak to zwykle u nas ...czasu nie było aby połazić i powzdychać tylko wszystko z okien samochodu...

rere79 :) dziękuję, cieszę się,że tobie się podoba :)

płytak to nordceram loft grey http://e-lazienki.net.pl/nordceram-loft-grey-lof231 tylko w cenie 56zł za m.....farta mieliśmy ;) przy tym całym zamieszaniu z posadzkami :)

pozdrawiam czytających i dziękuję za wsparcie ;)

ściany pękają...cóż, wiadomo,że tak bedzie się robiło jeszcze przez jakiś czas.....trochę szkoda,że jedna płytka w łazience pękła (nad drzwiami) i pewnie pęknie druga po drugiej stronie :( muszę kupić jakiś metr tych płytek, bo pewnie przy pierwszym remoncie (za jakieś zakładam 4 lata) będziemy je wymieniali...

robią się gładzie na górze, Grzegorz do soboty jeszcze będzie pracował, potem już nie bedzie miał czasu...czyli szlifowanie i malowanie moje :)

juz dzisiaj trenowałam jak ta dziewczynka z Karate Kid pod okiem sławetnego trenera "MIJAGI" ;)

Wiem jedno: niewdzięczna to praca...ręce bolą, pył wdziera się wszedzie, lampa którą trzyma się w drugiej ręce grzeje jak zła: czyli: człek spocony, upaprany, z pyłam wszędzie...

ale coby miło się robiło:

pokazuję jedno zdjęcie ze Szwajcarii (robione z samochodu) domu, piękny prawda?

taką elewację planuję w przyszłości :)

dom szwajcaria.jpg

tadam ;)

bohaterem mąż mój dzisiaj został :)

zamontował w górnej łazience: kibelek i baterię nad wanną :)

jakie luksusy mamy teraz i wodę i miejsce królewskie ;) (miejsce królewskie okazało się,że jest krzywe- Stiv jeszcze pokazuje na co co go było stać....no krzywo osadził geberit)

dlaczego w środę tego mąż nie zamontował? bo nikt nie wpadł na to,że już można :)

jaką radość miał Grzegorz i Wojtek! skończyło się latanie po drabinie z wiaderkami z wodą!! luksus :)

od szlifowania ścian mam pierwsze zakwasy...jutro ciag dalszy prac...może miną :)

2013-09-06 16.03.30.jpg

2013-09-06 16.03.44.jpg

2013-09-06 18.07.04.jpg

Z moim starszym 20-letnim synem szlifujemy ściany na górze, mamy już zrobiony pokój Juniora i Krzyśka sypialnię...jutro: nasza sypialnia i korytarz

Upierdliwa to robota, pył wdziera się wszędzie...śmiejemy się z Krzyśkiem,że mamy zagipsowane nosy ;)

Wanna jeszcze bez fugi, ale i tak pokazuję :) jest różnica prawda?

I jeszcze zdjęcie drzwi wewnetrznych....zamontowane 3 sztuki bez obramowania.

Cały montaż drzwi bedzie jak zamontują schody....a to niebawem, niby w środę :)

Pozdrawiam budujących :)

ps. doświadczenia: jeśli sami szlifujecie;

- ja już wiem dlaczego Grzegorz upierał się przy gładzi Super Finisz- dobrze się szlifuje, miękko, nie ma potrzeby używania klocka...tylko ręka i papier ścierny

- dobrze jest załozyć bluzke z rękawami, bo ta chemia bardzo wysusza skórę

- jutro założe rękawiczkę (zobaczymy czy to się sprawdza) bo mam pościerane dłonie i maksymalnie wysuszoną skórę ;) Grzegorz mi mówił: smaruj ręce...nie posłuchałam...teraz wiem,że to błąd :)

pps. dla przypomnienia, zamieściłam zdjęcie "obudowy wanny" wykonanej przez ultra mega fachowca- drogiego fachowca....oj,oj,oj....

Andrzej obudowa wanny.jpg

drzwi wewnetrzne.jpg

DSC02025.jpg

Edytowane przez Honya

No, jest różnica w obudowie wanny :) Zresztą, nawiasem mówiąc, bardziej mi się podoba nawet dobór mozaiki teraz - cały czarny katafalk :D

Drzwi też naprawdę ładne - i jakie optymistyczne zdjęcie :)

Honya, a ta gładź to jest gotowa w wiaderku czy w worku do rozrobienia? Bo szukam namiaru na dobrą, ale raczej gotową.

Honya, a ta gładź to jest gotowa w wiaderku czy w worku do rozrobienia? Bo szukam namiaru na dobrą, ale raczej gotową.

No i tania zeby byla chyba tez co nie? ;) Jak juz znajdziesz to ja przyjade i Wam gwizdne puste wiaderko zeby potem kupic to samo :) I stad wnioskuje zeby bylo tanie ;)