Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Green Field- dziennik budowy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 384
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzisiaj małżonek wykopał meeega dziurę (koparą oczywiście), w poniedziałek do tej wielkiej dziury wpuści zbiornik taki na szambo....i podłączy do tego rury drenażowe oraz rury od rynien....teoretycznie wody zgromadzonej w zbiorniku powinno wystarczyć do podlewania ogrodu

nasi znajomi tak mają i sprawdza im się świetnie, nie biorą wody z wodociągu tylko własnie wykorzystują tą zebraną...

co prawda wyszły dodatkowe koszty 3tyś ale liczymy,że to się zwróci

Witam! Domek ciekawy, choć nie w moim guście (piętro) ;-)

Tynk mozaikowy to dobra rzecz- też mam tym oklejony komin i zamierzam podmurówkę tym samym zrobić.ślady po opieraniu, itp.

Znajomi mają jasnym oklejony wiatrołap, bo można łatwo umyć

Cena za tynk wydaje mi się ok, jeśli z materiałem- 23zł i u mnie wołają.

Witaj DEZET :) tak dokładnie 23 z materiałem...tylko ja to trochę przeliczam na godziny...ile w godzinę takiego tynku się położy?

tynki mechanicznie kładzone to pewnie baaaardzo szybko się zakłada...

ten tynk mozaikowy pewnie też w wiatrołapie położymy (tylko w jednym kolorze) ze względu własnie na użytkowanie :)

Kocie...kiedy ty chcesz te tynki sama kłaść? dla nas abstrakcja to nie tylko kasa ale i jak czas znaleźć ;)

Hej. My chcemy kłaść tynki, jak ja mówię, oszukane ;) - czyli cienko zatrzeć ściany tylko do równej powierzchni, jak gładzią. Czas się znajdzie - ja jestem elastyczna, a mąż ma zaległy urlop. To se wypocznie aktywnie, biedaczek ;)

Mnie tylko zastanawia, jak nam to będzie szło - ale się przekonamy w praniu, na razie idą podłogi na pierwszy ogień. Ze względów technologicznych odradzono nam tynki przed podłogami, bo się poniszczą, jak wjedzie maszyna do szlifowania betonu. Więc mamy czas, żeby choć teoretycznie się douczyć.

mam w piwnicy 32m2 takiego parkietu dębowego, zastanawiam się, czy nie dokupić 18m i całą podłogę na górze zrobić własnie taką

nie lakierowaną ale olejowaną

ogrzewanie ma być podłogowe....dobry pomysł? zły?

sama nie wiem

jak by nie było oszczędzamy, nie kupujemy czegoś innego :)

parekiet dostałam kiedyś tam od rodziców którzy stwierdzili,że już go nie chcą....miałam go położyć w obecnym mieszkaniu...ale lata mijały...no i leży ten parkiet sobie ;)

Parkiet.jpg

Tynki spróbowałem, jeszcze jeden worek został do zrobienia, może na dniach go zużyję, bo szkoda, żeby się zepsuł.

Najwięcej czasu zeszło na przykręcaniu listew, co by pion złapać, ale nie jest strasznie.

Daję ok. 1cm tynku gipsowego- takie listwy kupiłemić pod tynk. Na to jeszcze pójdzie gładź.

DEZET, nie wiem czy Twój wpis odnosi się do mnie czy do Kota Burego ;)

zamówiliśmy tynki gipsowe maszynowe...no nie mamy czasu aby sami to zrobić....i powiem szczerze...wkurza mnie ten brak czasu....bo można by wiele zaoszczędzić....ta robota jest mega droga!

z innej beczki schody betonowe:)

mam wycenę :)

na tym etapie jeszcze nie podejmuję decyzji...bo jeszcze wiele prac przed nami a budżet topnieje

ale,ale spójrzcie na realizację kuchni firmy z którą będę współpracowała :)

tu link do dalszych zdjęć :) http://www.facebook.com/media/set/?set=a.439432186093839.88625.161406650563062&type=1

beton Antka.jpg

zdjęcia z dzisiaj :)

okno w kuchni i zbiornik na wody opadowe

teraz na cito musimy zrobić ocieplenie dachu jeszcze przed tynkami (nie wiedzieliśmy tego ;))

za tydzień w sobotę robimy akcję, pomoże brat...może jakieś dobre rece jeszcze dojdą :)

bardzo trudno zwołać taką ekipę samopomocową...każdy zajety...

ps. zbiornik zamontował Bogdan w poniedziałek..nie minał tydzień wody uzbierało się po kostki...aż strach czy nie jest za mały.....10000l

okno w kuchni.jpg

zbiornik.jpg

Edytowane przez Honya

pogubiłam się...

znacie może kogoś bezstronnego, który może doradzić jaki kominek wybrać?

zdecydowaliśmy się na ogrzewanie: kominek z płaszczem wodnym, bufor, rozprowadzenie ciepła tylko w podłodze

może macie znajomych którzy zdecydowali się na taka opcję i ją stosują?

i może podziela się wiedzą...co zrobić aby nie wtopić :)

jak juz ogarniemy ogrzewanie....to zacznę myśleć o łazienkach, o kaflach na podłogę.... na 100% będę wyć!

tanio ma być! jak tu sobie poradzić z wizją i z możliwościami?

Edytowane przez Honya

Czy naprawdę chcecie z salonu zrobić kotłownię? Do takiego kominka trzeba co kilka godzin dokładać opał, wyciągać popiół i sprzątać. Nie wiem jak z podłogówką, mogą być spore wahania temperatury( bez odpowiednich mieszaczy) i regulacja takiego układu może być trudna. Do tego pobór wody może zmienić parametry co- większy pobór, to szybsze wychłodzenie bufora, więc znowu trzeba dołożyć drzewa do kominka. Nie jest to na pewno ogrzewanie bezobsługowe. Zaznaczam, że to moje uwagi, nie jestem specem od ogrzewania.

Czy naprawdę chcecie z salonu zrobić kotłownię? Zaznaczam, że to moje uwagi, nie jestem specem od ogrzewania.

jesteśmy pewni wyboru, nie przekonuja mnie takie argumenty

ekonomia grzania mnie przekonuje :) moi rodzicie ogrzewają swój dom kominkiem z rozprowadzeniem ciepła nadmuchowym od 12 lat....

trzech moich znajomych założyło zwykłe kominki plus gaz .....najczęściej palą w kominku...a założenia mieli,że kominkiem beda tylko dogrzewać od czasu do czasu dla klimatu:)

problemem dla nas jest jaki wybrać kominek

spartherm, lechma?

pierwszy mega drogi,ale można palić liściastym i iglastym drewnem, szyba łatwiejsza w czyszczeniu (ten argument najmniej do mnie przemawia tak czy siak bez czyszczenia się nie obedzie) super design

drugi: nie ma tego co pierwszy ale jest dużo tańszy...