Honya 26.10.2012 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 mamy pierwszą wycenę tynków gipsowychgość wyliczył 507 m2(jutro sami policzymy ile tego wyszło)pomniejszył kwotę o coś tamsuma sumarum wyszło 11500zł ja wszystko rozumiem.....no ale bez przesady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honya 27.10.2012 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 dzisiaj małżonek wykopał meeega dziurę (koparą oczywiście), w poniedziałek do tej wielkiej dziury wpuści zbiornik taki na szambo....i podłączy do tego rury drenażowe oraz rury od rynien....teoretycznie wody zgromadzonej w zbiorniku powinno wystarczyć do podlewania ogrodu nasi znajomi tak mają i sprawdza im się świetnie, nie biorą wody z wodociągu tylko własnie wykorzystują tą zebraną...co prawda wyszły dodatkowe koszty 3tyś ale liczymy,że to się zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 27.10.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Honya, napisz proszę coś więcej na temat zbierania deszczówki. Tzn. jaki zbiornik i jak będziecie wydobywać wodę, czy planujecie jakąś pompę? My też coś takiego planujemy, bo wodę będziemy mieć z wodociągów i bez sensu jeszcze studnię kopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honya 27.10.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) zbiornik 10000l zwykłe szambo (też bedziemy mieli wodę z wodociagu) betonowe, mogę podać na pw nr męża mojego zacnego wszystko opowie ze szczegółami pompa bedzie zwykła taka jak do studni Edytowane 27 Października 2012 przez Honya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 27.10.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 A to już mniej więcej wiem jak to zrobić, a dokładniej mój mąż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honya 27.10.2012 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 rere79 przepraszam za głupie pytanie...nie ogarniam tego forum gdzie Twój dziennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 27.10.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Wcale nie głupie.... poprostu jeszcze go nie mam. Budowę zaczynamy w 2013, więc wszystko jeszcze w planach i na papierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 28.10.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Witam! Domek ciekawy, choć nie w moim guście (piętro) Tynk mozaikowy to dobra rzecz- też mam tym oklejony komin i zamierzam podmurówkę tym samym zrobić.ślady po opieraniu, itp. Znajomi mają jasnym oklejony wiatrołap, bo można łatwo umyć Cena za tynk wydaje mi się ok, jeśli z materiałem- 23zł i u mnie wołają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 28.10.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Hm, muszę i ja pomyśleć nad takim zbiornikiem, choc w tej chwili dodatkowe 3k na ten cel to abstrakcja u nas A tynki spróbujemy zrobić sami, też mnie przerażają te ceny - niby wszędzie po tyle chodzą, ale razy metry to już kawał kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honya 28.10.2012 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Witaj DEZET tak dokładnie 23 z materiałem...tylko ja to trochę przeliczam na godziny...ile w godzinę takiego tynku się położy? tynki mechanicznie kładzone to pewnie baaaardzo szybko się zakłada... ten tynk mozaikowy pewnie też w wiatrołapie położymy (tylko w jednym kolorze) ze względu własnie na użytkowanie Kocie...kiedy ty chcesz te tynki sama kłaść? dla nas abstrakcja to nie tylko kasa ale i jak czas znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 28.10.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Hej. My chcemy kłaść tynki, jak ja mówię, oszukane - czyli cienko zatrzeć ściany tylko do równej powierzchni, jak gładzią. Czas się znajdzie - ja jestem elastyczna, a mąż ma zaległy urlop. To se wypocznie aktywnie, biedaczek Mnie tylko zastanawia, jak nam to będzie szło - ale się przekonamy w praniu, na razie idą podłogi na pierwszy ogień. Ze względów technologicznych odradzono nam tynki przed podłogami, bo się poniszczą, jak wjedzie maszyna do szlifowania betonu. Więc mamy czas, żeby choć teoretycznie się douczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honya 28.10.2012 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 mam w piwnicy 32m2 takiego parkietu dębowego, zastanawiam się, czy nie dokupić 18m i całą podłogę na górze zrobić własnie taką nie lakierowaną ale olejowaną ogrzewanie ma być podłogowe....dobry pomysł? zły? sama nie wiem jak by nie było oszczędzamy, nie kupujemy czegoś innego parekiet dostałam kiedyś tam od rodziców którzy stwierdzili,że już go nie chcą....miałam go położyć w obecnym mieszkaniu...ale lata mijały...no i leży ten parkiet sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.10.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Tynki spróbowałem, jeszcze jeden worek został do zrobienia, może na dniach go zużyję, bo szkoda, żeby się zepsuł.Najwięcej czasu zeszło na przykręcaniu listew, co by pion złapać, ale nie jest strasznie. Daję ok. 1cm tynku gipsowego- takie listwy kupiłemić pod tynk. Na to jeszcze pójdzie gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honya 30.10.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 DEZET, nie wiem czy Twój wpis odnosi się do mnie czy do Kota Burego zamówiliśmy tynki gipsowe maszynowe...no nie mamy czasu aby sami to zrobić....i powiem szczerze...wkurza mnie ten brak czasu....bo można by wiele zaoszczędzić....ta robota jest mega droga! z innej beczki schody betonowe:) mam wycenę na tym etapie jeszcze nie podejmuję decyzji...bo jeszcze wiele prac przed nami a budżet topnieje ale,ale spójrzcie na realizację kuchni firmy z którą będę współpracowała tu link do dalszych zdjęć http://www.facebook.com/media/set/?set=a.439432186093839.88625.161406650563062&type=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.10.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 O tynkowaniu to tak ogólnie napisałem, bo temat został poruszony. Beton w kuchni- mnie jakoś nie przekonuje taka wizja. W ogóle jeszcze nie wiem jak będzie nasza wyglądała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honya 03.11.2012 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) zdjęcia z dzisiaj okno w kuchni i zbiornik na wody opadowe teraz na cito musimy zrobić ocieplenie dachu jeszcze przed tynkami (nie wiedzieliśmy tego ) za tydzień w sobotę robimy akcję, pomoże brat...może jakieś dobre rece jeszcze dojdą bardzo trudno zwołać taką ekipę samopomocową...każdy zajety... ps. zbiornik zamontował Bogdan w poniedziałek..nie minał tydzień wody uzbierało się po kostki...aż strach czy nie jest za mały.....10000l Edytowane 3 Listopada 2012 przez Honya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honya 06.11.2012 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) pogubiłam się... znacie może kogoś bezstronnego, który może doradzić jaki kominek wybrać? zdecydowaliśmy się na ogrzewanie: kominek z płaszczem wodnym, bufor, rozprowadzenie ciepła tylko w podłodze może macie znajomych którzy zdecydowali się na taka opcję i ją stosują? i może podziela się wiedzą...co zrobić aby nie wtopić jak juz ogarniemy ogrzewanie....to zacznę myśleć o łazienkach, o kaflach na podłogę.... na 100% będę wyć! tanio ma być! jak tu sobie poradzić z wizją i z możliwościami? Edytowane 6 Listopada 2012 przez Honya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.11.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Czy naprawdę chcecie z salonu zrobić kotłownię? Do takiego kominka trzeba co kilka godzin dokładać opał, wyciągać popiół i sprzątać. Nie wiem jak z podłogówką, mogą być spore wahania temperatury( bez odpowiednich mieszaczy) i regulacja takiego układu może być trudna. Do tego pobór wody może zmienić parametry co- większy pobór, to szybsze wychłodzenie bufora, więc znowu trzeba dołożyć drzewa do kominka. Nie jest to na pewno ogrzewanie bezobsługowe. Zaznaczam, że to moje uwagi, nie jestem specem od ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honya 07.11.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Czy naprawdę chcecie z salonu zrobić kotłownię? Zaznaczam, że to moje uwagi, nie jestem specem od ogrzewania. jesteśmy pewni wyboru, nie przekonuja mnie takie argumenty ekonomia grzania mnie przekonuje moi rodzicie ogrzewają swój dom kominkiem z rozprowadzeniem ciepła nadmuchowym od 12 lat.... trzech moich znajomych założyło zwykłe kominki plus gaz .....najczęściej palą w kominku...a założenia mieli,że kominkiem beda tylko dogrzewać od czasu do czasu dla klimatu:) problemem dla nas jest jaki wybrać kominek spartherm, lechma? pierwszy mega drogi,ale można palić liściastym i iglastym drewnem, szyba łatwiejsza w czyszczeniu (ten argument najmniej do mnie przemawia tak czy siak bez czyszczenia się nie obedzie) super design drugi: nie ma tego co pierwszy ale jest dużo tańszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 08.11.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 popatrz na kominki edilkamin- ulrich -ladny design i ja jestem zadowolona. polecam , mam kominek z plaszczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts