Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Green Field- dziennik budowy.

Recommended Posts

acca5

dziekuje, sprawdze te kominki

jutro od 8 rano akcja samopomocowa :)

zaplanowane prace:

- docieplenie wełną łączenia : ściana kolankowa/dach

- "sznurowanie" pod wełnę dachu (może uda się już jakąś część wełny położyć)

- gruntowanie ścian przed tynkowaniem (to robota dla mnie ;) i dla pomagiera)

przyjeżdża również Pan od kominków, czyli robimy rozeznanie, planowanie, wycenianie...

oj tak bardzo chciałabym już być po tynkach i instalacjach grzewczych...najlepiej jakby już podłogi się same zrobiły ;)

Edytowane przez Honya

• Odpowiedzi 384
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

intensywnie u nas :)

jutro wchodzi ekipa tynkująca, na cito musieliśmy wykonać:

"sznurowanie" przed położeniem wełny

docieplić łączenie dachu ze ścianą,

zagruntować ściany

prawie się udało

jutro będziemy trochę przeszkadzać tynkarzom...ale cóż...no nie dało się wszystkiego

ale i tak dumna jestem

wszystkie ściany do wysokości 165 moje :) zagruntowane :)

był Pan od kominków, niebawem otrzymamy wycenę w różnych wariantach.....co prawda nie ukrywam...spartherm mnie baaaardzo kusi, cena powala...ale jeśli rzeczywiście spalimy w okresie grzewczym 7 kubików drewna to to chyba nam się zwróci co nie?

gruntowanie przed tynkami.jpg

nocne gruntowanie ścian.jpg

wbijanie gwoździ do sznurowania.jpg

tak sobie radzimy, sznurowanie.jpg

sznorowanie pod wełnę.jpg

Edytowane przez Honya

• 2 weeks później...

Tynki się robią :) od poniedziałku do wtorku: wyprowadzanie narożników

pokój juniora zrobiony, zdjęć brak ;)

otrzymałam wycenę montażu kominka Wkład Spartherm Mini Z1 H2O XL z buforem:Bufor izolowany 800l z jedną wężownicą w cenie 25.827 zł z vat

czy jest ktoś doświadczony, kto mi powie o ile jest to wybór lepszy od Edil Kamin H2Oceano 15 czy Lechma PL 200 Exclisive SP gdzie mogę wszystko zamówić w cenie o 6000 mniejszej?

czy to jest fakt?,że spali się w kominku mniej?

bo jeśli tak to zamówię Spartherm...bo kwota w przeciągu 6 lat mi się wyrówna.

Sprzedający określa spalanie drewna w okresie zimowym dla naszego domu, przy użyciu wkładu Spartherm na 7-8 kubików drewna.

Edytowane przez Honya

tynki cały czas się robią :)

koza dzielnie się sprawuje :)

cały czas się zastanawiamy czy podłogi na parterze wyłożyć płytkami czy może jednak wyszlifować beton...

dzisiaj rozmawiałam z przedstawicielami dwóch firm, koszt szlifowania betonowej posadzki to kwota miedzy 50-60zł za m2

nie wiem o ile jest droższy beton który może być do takiego szlifowania użyty, muszę zrobić zestawienie....bo jeśli okaże się,że ta opcja jest tańsza niż położenie kafli to nie będę się zastanawiała :)

koza.jpg

tynki kuchnia.jpg

koza.jpg

tynki kuchnia.jpg

Pięknie, pięknie! Jak widzę to Twoje okno w kuchni, to normalnie mnie skręca z zazdrości :cool: Idzie Wam to sprawnie. A co do betonu, to wyobraź sobie, że u nas jest to jeden ze sposobów na oszczędzanie właśnie (chociaż po prostu mi się podoba i nie robię tego ze względu na skąpstwo ;)) - wychodzi na pewno taniej niż płytki.

Daj znać, na czym stanęło.

Kocie, uczciwie powiem teraz...zawsze chciałam mieć beton no może zawsze to przesada,ale od jakiś 4 lat :) tylko wydawało mi się,że to jest mega drogie. Musze zrobić kalkulację, bo ten beton który nadaje się do szlifowania i efekt bedzie dobry kosztuje jakieś 100zł więcej na metrze sześciennym........dla nas również ważne są ceny :)

Z kominkiem też mamy problem....teraz czekam na wycenę polskiego producenta http://www.dobrepiece.pl/product.php?id_product=33

Bardzo chcę im zaufać, bo to polska firma :)

niby koniec tynkowania,ale jeszcze chlopaki na niektórych ścianach muszą znaleźć piony...bo je pogubili;) przysmażyli również ścianę...no nie pomyśleli...rozpalili ogień w kozie..czego po fachowcach sie nie spodziewaliśmy..dowieźliśmy rurę do przedłużenia: tak aby piecyk nie był za blisko tynków....okazało się,że późno :( no to czekają nas poprawki :(

na dole jak dogrzewamy malusią kozą w ciagu dnia dochodzi do 14 stopni, na gorze 1 stopień ciepła z samego rana (wieczorem 9stopni) nie ma jeszcze docieplenia, na górze wiatr hula ;) jest ok

tynki poprawione ale problemy mamy dalej...

1. kierownikowi jakoś wyszło 50m2 więcej niż nam...policzył raz jeszcze wyszło dobrze....

2. prosimy o fakturę ...a tu okazalo się dopiero teraz,że Pan kierownik mowił o cenie netto....cena to cena...kto komu podaje cene netto? jak nasi klienci pytaja o cene to podajemy od razu z vat....nosz cholera...

umowy na piśmie nie mamy, tylko umowa słowna... jak się pytacie o ceny w sklepie to sprzedawcy netto podaja?

Edytowane przez Honya

Zapłaciliśmy bo robota wykonana, jestem zirytowana cwaniactwem...nie mówię o gwrancji tylko o informcji ile kosztuje 1m wykonania...

jak idziesz po bułkę do sklepu to nie podają tam kwoty netto, płacisz brutto i dostajesz paragon

Pan wystawił nam KP z informcją,że zapłaciliśmy za wykonanie tynków

Przyzwyczajaj się. Całkiem sporo różnej maści wykonawców podaje ceny netto, pozostawiając niedopowiedziany vat - na zasadzie: chcesz fakturę, dopłacisz, nie chcesz - on też zyska, bo zarobił na lewo i nie musi podatku odprowadzać. Ale fakt, że lepiej jednak pytać zawczasu...

Ale fakt, że lepiej jednak pytać zawczasu...

nie nie zapytać, pytasz w sklepie: dostajesz jedną odpowiedź

to wykonawca jeśli chce taki myk wykonać powinien uprzedzić

ty jak pytasz chcesz wiedzieć cenę i to wszystko

wybraliśmy tą firmę bo mieli cenę o 1 zł mniejszą niż dwie inne

dzisiaj dzwoniłam do dwóch zupełnie nowych firm i otrzymałam propozycję jeszcze niższą...

niby kryzys, niby full pracy...ale tak na prawdę każdy może prawie od ręki wykonać pracę...

ok dosyć

ja tylko na cwaniactwo jestem uczulona

Edytowane przez Honya

dzień dobry Honya,

witam się u Ciebie :bye:

pięęęękna stodółka, moje ulubione klimaty :wave:

kurcze, strasznie jestem ciekawa tych betonowych schodów, w ogóle podziwiam Waszą odwagę (Twoja i Kocura) żeby działać tak w tym betonie....

co do kominków - wrzuć problem na kominki w muratorze - watek - doradzę wszystko o kominkach, może tam chłopcy pomogą Ci wybrać....

ja nie mam kominka z płaszczem wodnym, tylko mały zwykły do relaksacyjnego palenia, ale jak wybierałam, to też dobrze mówili o sparthemie, miałam kupic, ale wybrałam inny tylko ze wzgledu na to, że nie mieli w ofercie szelek do podwieszenia kominka na ścianie - ja mam pseudo 'wiszacy' - mało dotyka podłogi.

także myslę, że sparthem to solidny i dobry wybór,ale popytaj sie jeszcze

będe wpadac do Ciebie czesto, zapraszam do mnie, dziś zaraz ogarniam poranny bałagan i robie piernik, mniam;)

pozdrawiam mikołajkowo:bye:

amglad1 miło,że jesteś :)

schody betonowe zamówie jak tylko okaże się,że coś kasy zostało po montażu kominka ;)

wierz mi ten beton to nie to samo co za naszych czasów w blokowiskach :)

generalnie na samym poczatku myślelismy aby sami zrobić schody na konstrukcji metalowej i obłożyc drewnem tj. stopnice i podstopnice....co tak faktycznie bedziemy mieli to się niedługo okaże...

pytałam już chłopaków od kominków,

spartherm ok, kokoszka ok...

nie było by problemu z wyborem gdybym tak kasy nie dusiła hahahaha ale u nas podobnie jak u Kota Burego....bardzo mocno napiety budżet....

jak już się uporam z wyborem to szczęście i spokój na mnie spłynie bo na razie mam jak ten osioł co mu w dwa żłoby dano: w jedno słomę w drugie siano...:)

pozdrawiam

chorujemy z juniorem i siedzimy w domu...

dostaliśmy tylko zdjęcia do pokazania :)

dom żyje, dym z komina leci ;)

o, przykro słyszeć....ja sie dopiero co z anginy wygrzebałam, duzo zdrówka dla Ciebie i Juniora :wave:

stodółka w zimowej kreacji świetnie sie prezentuje:yes::yes::yes:

a słyszałaś może o płytach betonowych? mam plan, żeby nimi wyłozyć ścianke tv i szukam lekkich. znalazłam w el kamino ale kurcze chyba drogie sa, nie bardzo zorientowana jestem w cenach tych cudów, ale jakbyś znała jakąś firme godna polecenia co robi takie płyty - byłabym wdzieczna

zdrówka jeszcze raz

pozdrowienia z nadmorza:bye:

[quote=amglad1;5669857

a słyszałaś może o płytach betonowych? mam plan, żeby nimi wyłozyć ścianke tv i szukam lekkich. znalazłam w el kamino ale kurcze chyba drogie sa, nie bardzo zorientowana jestem w cenach tych cudów, ale jakbyś znała jakąś firme godna polecenia co robi takie płyty - byłabym wdzieczna

zdrówka jeszcze raz

pozdrowienia z nadmorza:bye:

dziękuję...walczymy z kaszlem od kilku tygodni :(

co do płyt betonowych, widziałam takie , dotykałam, podziwiałam :)

różnorodność koloru, form, faktur jest spora

podaję nr do Antka (tylko tą firme znam, widziałam ich robotę dlatego przekazuję z przyjemnościa to co wiem ::)) 662131959

niestety nie znam cen....ale Antek nie gryzie :) miły gość, o betonach może dłuuugo gadać :) zadzwoń najlepiej :)

pozdrawiam...ślicznie tam u Ciebie....wlazłam bez pytania;)

dziękuję...walczymy z kaszlem od kilku tygodni :(

co do płyt betonowych, widziałam takie , dotykałam, podziwiałam :)

różnorodność koloru, form, faktur jest spora

podaję nr do Antka (tylko tą firme znam, widziałam ich robotę dlatego przekazuję z przyjemnościa to co wiem ::)) 662131959

niestety nie znam cen....ale Antek nie gryzie :) miły gość, o betonach może dłuuugo gadać :) zadzwoń najlepiej :)

pozdrawiam...ślicznie tam u Ciebie....wlazłam bez pytania;)

dziekuję Ci slicznie:hug:, dam człowiekowi odsapnąć w łykend i zadzwonię w pon.... a gdzie ten Antek bazuje - w jakim mieście?