Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Green Field- dziennik budowy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 384
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla wszystkich budujący :)

Zdrowych i spokojnych świąt :)

ps. pozwoliłam sobie zamieścić zdjęcie naszej Pani Konstruktor :) bez pytania...ale mam nadzieję,że się nie pogniewa :)

Kartke juz gdzies rok temu widzialem, wiec Pani Konstruktor nie powinna sie obrazic ;))) Fajna, fajna, taka jakby dla nas - idealna;) stajenka to prawie jak stodola...

Weolych Swiat i Inwestycji!

Witaj!!! Przeczytałam dziennik. Świetny domek i chyba koleżanka z wlkp???? My z Poznania,ale domek buduje się na wsi. Przywiodly mnie do Ciebie tez betony. Słyszałam o firmie antowski,ale podobno niestety drogo wychodzi.. Ja marze o blatach betonowych w kuchni,ale mnie wystarczyli,ze cenowo jak kamień wychodzi a to już za drogo jak dla nas.... My dopiero na początku,więc jeszcze mam trochę czasu na zastanowienie,ale podoba mi się to strasznie!!!! Pozdrawiam

Miłośniczka prostoty :) witam serdecznie :)

tak z wielkopolski jesteśmy :)

antowski świetnie rzeczy robi...nie wychodzi to tanio,ale powiem szczerze nie dziwie się, Wszystko robione jest na wymiar, dokładnie pod wymagania klienta. To nie jest drewno które łatwo "obrobić".

My niestety zrobimy schody drewniane....ale tak to jest jak ma się wyznaczony budżet i marzenia trzeba na wodzy trzymać :)

Mimo wszystko...bo te ich betony są genialne jakieś mniejsze formy zamówię :)

Trzymaj kciuki aby finanse nam się nie rozlazły i na te drobniejsze sprawy coś zostało :)

I załóż dziennik :)

Powodzenia :)

H.

ps. te nasze tynki schną i schną i wyschnąć coś nie mogą, palimy w dwóch kozach, otwieramy okna...woda paruje i skrapla się na drewnianej konstrukcji....

proszę o wiosnę, ocieplać dach już chcemy :)

Edytowane przez Honya

A ile kosztuje szlifowanie betonu za m2? Bo mnie właśnie zabiłla cena schodów- w drewnie (dywanowe- może przez to). Wylanie tego, ze zbrojeniem, robocizną itd wychodzi kilka razy taniej (nawet taniej niż prefabrykowane z betonu). No i gdyby je później oszlifować??? Może wyszłoby jeszcze taniej niźli obkładanie drewnem?

szlifowanie betonu to jedno,a wykonanie schodów z poszczególnych już oszlifowanych elementów to drugie,

nie sądzę aby dało się już wylane schody wyszlifować (stopnice i podstopnice)

szlifowanie samej posadzki: ja dostałam cenę 50-60 zł (nie dopytałam czy to netto czy brutto)

my nie mamy wylewanych schodów, one będą wykonane na na konstrukcji, stelażu drewnianym, zabudowane całe, bardzo prosto

ps.crategus masz pw :)

Edytowane przez Honya

Witaj Honya,

Ciesze się, że natrafilam na Twój dziennik :) Z wielką przyjemnością będę podglądać...:popcorn:

My startujemy na wiosne - oby szybko nadeszła :rolleyes: Też w wlkp.

Temat betonu coraz bardziej powszechny... My chcemy mieć wszystkie podłogi w szlifowanym betonie... Jednolita szara całość... piękne :p

Daj znać jak będziesz miała więcej info na ten temat ;)

pozdrawiam,

Witaj Honya,

Temat betonu coraz bardziej powszechny... My chcemy mieć wszystkie podłogi w szlifowanym betonie... Jednolita szara całość... piękne :p

Daj znać jak będziesz miała więcej info na ten temat ;)

pozdrawiam,

jasne,że zdam relacje :) witam serdecznie u siebie :)

na razie wszystko zawiesiliśmy....pogoda jaka jest każdy widzi....i trochę siły nam opadły...widocznie należy trochę odpocząć ;)

Honya jaka jest decyzja: robicie sami czy ktoś wam robi ? Nalegam zróbcie sami ;) Wpadniemy pokibicować i pomóc zacierać. Każda para rąk jest ważna, słyszałam gdzieś, że beton ponoć szybko wiąże ;). Później Wy możecie pomóc nam ;).

demon

Edytowane przez Paweł D.

No pewnie, honya - my przeszliśmy tę samą ewolucję :) U nas miała być na piętrze płyta osb na podłogach, ale wygrała opcja zasilania wszystkiego jedną temperaturą, bez mieszacza na kotle. Płytek nie lubię za bardzo, panele już przerobiłam, znów wybór okazał się prosty :)

demon, kot bury :) sama nie wiem jak to zrobimy ,ale temat samopomocowy jest dla nas na tak :) dwa razy nie ma co mówić :) poczekajmy do tej wiosny :) rozejrzę się w temacie i dam znać :) juz się kręcę na współpracę :)

ps. wycofali mi krzesła w ikea....głupcy

pps.zupełnie nie wyobrażam sobie lania betonu na górze.. tam są trzy sypialnie, łazienka i pralnia..generalnie to sa małe pomieszczenia...czy uda się tak wylać beton aby było dobrze do szlifowania.....i tu Demon...nie chcę lustra tylko właśnie taką satynę....jak to zrobić?

Edytowane przez Honya

A jakie krzesła Ci wycofali?

Co do połysku betonu, to mi tłumaczono, że należy przerwać szlifowanie w żądanym momencie - czyli kiedy połysk jest wystarczający. Zmienia się tylko gradacje na coraz drobniejsze, jak przy papierze ściernym, a nie ma potrzeby szlifowania do lustrzanego połysku - to tylko ze względów estetycznych się robi.

• 1 month później...

Czas obudzić się :)

dzisiaj był intalator od ogrzewania, w przyszłym tygodniu otrzymam wycenę: kominek z płaszczem wodnym, instalacje wodne i grzewcze z robocizną itd.......

z kominka spartherm zrezygnowałam- za drogi i już...... padło na edilkamin....tylko jakoś tak dziwnie: wcześniejszy fachowiec sugerował spartherm mini z 7 kw ( cena powala) ten drugi edilkamin 22 kw! skąd ta rozbieżność w mocy kominka? aż taka wielka? jest ktoś mądry w tym temacie?