Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Green Field- dziennik budowy.

Recommended Posts

Czas obudzić się :)

dzisiaj był intalator od ogrzewania, w przyszłym tygodniu otrzymam wycenę: kominek z płaszczem wodnym, instalacje wodne i grzewcze z robocizną itd.......

z kominka spartherm zrezygnowałam- za drogi i już...... padło na edilkamin....tylko jakoś tak dziwnie: wcześniejszy fachowiec sugerował spartherm mini z 7 kw ( cena powala) ten drugi edilkamin 22 kw! skąd ta rozbieżność w mocy kominka? aż taka wielka? jest ktoś mądry w tym temacie?

Czy ten plaszcz wodny bedzie grzal wode tylko na potrzeby CWU czy tez na CO ?

Jesli Twoj salon w extremalnym przypadku srogiej zimy potrzebuje max. z 2 KW, to zakladajac sprawnosc wkladu na jakies 50-60 % w salonie nie bedzie sie dalo wytrzymac, bedzie po prostu sauna.

Taki 7KW uz jest blizszy idealu choc i tak trzeba grzac ostroznie, co do ocy potrzebnej na CWU to sie nie wypowiadam, ale chyba cale przedszkole nie bedzie sie do was przychodzic wieczorem kapac w wannie :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 384
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Demon- Moniko...zbieramy siły....z podłogi jakoś :) trzymaj kciuki kochana:) ostatnio zastanawialiśmy się: po co wyrywamy te rękawy?....i tak mało w domu jesteśmy....i te 36m zupełnie wystarczają ;)....tylko młody ma parcie na przestrzeń i ogródek chce mieć....Junior chce szklarnię! ;)

Dostaliśmy wycenę instalacji wodno kanalizacyjnej + instalacje grzewcze z kominkiem, podłogówką, buforem i innymi ustrojstwami ;) wyszło 38 tyś, kominek edilkamin acquatondo plus 22.

Umowę podpiszemy wprzyszłym tygodniu.

Dzisiaj byli równiez Panowie od posadzek- jutro dostanę wycenę podłóg: szlifowany beton wszystko na gotowo, oraz wycenę wylewek pod płytki.....zobaczym jak to wyjdzie, niestety od tego zależy czy zostanie szlifowany beton czy płytki.....wolelibyśmy surowy, oszlifowany beton ;)

Jak na razie idzie wszystko z planem.....to co oszacowałam w głowie, to na czym oszczędzać nie mamy zamiaru jest zgodne z planem. Czyli wprowadzimy się na surowiznę...i powoli będzie się wszystko dopieszczać :)

Edytowane przez Honya

Kocie, wycene dostałam :) 55 zł netto za metr na gotowo: materiał plus szlifowanie :)

zwykły beton pod płytki: 28zł netto :)

jesteśmy już umówieni na prace jak tylko instalatorzy zakończą robote :)

a tu kilka zdjeć ostatnio znalezionych :)

151005_553369258011032_593782957_n.jpg

427183_10151300612116818_2082663575_n.jpg

529793_604078786273412_390744409_n.jpg

Edytowane przez Honya

Honya, a to są ceny z materiałem czy bez?

Podłoga na ostatnim zdjęciu najbardziej w moim typie :)

Łomatko, ślepa jestem - z materiałem :)

Podaj namiar na priva - przeliczyłam, to bardzo dobra cena. Ja mam osobno robociznę, beton musiałabym załatwić sama.

Edytowane przez bury_kocur

tak jak mi się udało zamówić w "polsce" tańszy solbet, tak wiem,że na tym etapie nie ma co szukać tańszych materiałów.....instalatorzy mają swoje wejscia w hurtowniach i jak się weźmie usługę całościową z umową...to wychodzi całkiem dobrze :)

usmiałam się podczar rozmowy z instalatorem od ogrzewania:

mówiłam mu że czekam właśnie na Panów od posadzek.....instalator: wie Pani mam nr telefonu do dobrych chłopaków :)

poprosiłam o nr tel.....okazało się,że mam ten sam (od naszego budowlańca) :)

pytam się instalatora: jak ci panowie się nazywają, bo ja mam w telefonie zapisane tylko " posadzki", Instalator na to: ja też ;)

• 2 weeks później...

Prace trawają...a ja jak zwykle z dzieckiem chorym w domu siedze...

kanaliza i woda położone (zdjęcia tylko dwa małe bo nie ma sensu wrzucać wszystkiego) prace przebiegają szybko, jesteśmy zadowoleni..

w czwartek Panowie mają rozkładać folie potem styropian i ogrzewanie podłogowe :)

ZBIORNIK NA WODĘ! za mały wzieliśmy, 10000l okazało się za mało! Bogdan wypomopowywał już 3 razy wodę (co prawda nie do końca, no ale!, jutro znowu będzie musiał wypompować kilka tysięcy) - skłaniamy się aby jeszcze jeden zamontować. Woda idzie tylko z drenów wokół domu i z dachu (a dach malutki 103m)

Plus na teraz mimo wszystko jest- można wejść na budowę nie gubiąc kaloszy ;)

kuchnia kanaliza.jpg

pion.jpg

Edytowane przez Honya

No nie potrafię pisać dziennika, jak nic blogerką nigdy nie zostanę :)

Na tym etapie jednak pokusze się opowiedzieć jak sobie wnetrze wyobrażam i do czego dążę:

oczywiście od myślników hahaha

- ma być dużo światła czyli: białe ściany, beton szlifowany po całości

- w dwóch szczytowych sypialniach zrobimy drewniane sufity ;)

- schody drewniane

- elementy drewniane w tym samym odcieniu co schody: blat w kuchni i parapety oraz obłożenie balustrady

- łazienki skromne, tylko newralgiczne miejsca będą miały położone kafelki (kolor jeszcze do końca nie sprecyzowany)

- lampy w pokuju dziennym/kuchni- aluminiowe

- marzy mi się trochę elementów z betonu...może donice?

- będzie trochę czerwieni, ciut czerni...i ciut jeszcze czegoś ;)

Edytowane przez Honya

To jesteśmy na podobnym etapie, Honya - ale Wy zaraz nas wyprzedzicie, bo u Was szaleje ekipa, a my czekamy na wiosnę, bo jesteśmy cienkie bolki i wymiękamy przy tej zimnicy na budowie ;)

Fajne wizje wystroju roztaczasz - znów, u nas podobnie, tyle że mniej drewna, a więcej koloru może (ale też jeszcze nie sprecyzowałam gdzie i ile).

Niezmiennie trzymam kciuki!

Kocie, mamy jakiś taki teraz ciężki okres.....ze z ekipą tylko działamy przez telefon ;)

We wtorek mają kłaść już styropian i rurki :)

jutro wlecimy zobaczyć jak położona jest folia :)

po ułożeniu wszystkiego będzie próba...i jak wszystko będzie dobrze to w drugim tygodniu kwietnia będzie mogła już działać ekipa od betonów :)

cieszę się,że jesteście i czytacie ;)

pozdrawiam

od dzisiaj stara/nowa żona sakramentem naznaczona :)