Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno mieszkania w kamienicy z 1925r. (warminsko-mazurskie)

kojot_76

Recommended Posts

Witam,

zglebiam informacje na temat takowych mieszkan:) za i przeciw.

Na poczatku troszke historii.

Owa kamienica http://www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?dps=8,175,0

Budowę obecnych domów jednorodzinnych rozpoczęto w 1920r,, choć przymiarki były od 1915. Ul.Fałata to była Waldweg (Droga Leśna), a Oficerska Schneller Weg (od inspektora telegrafu Ottona Schnellera, który tam mieszkał). Osiedle nie było zbudowane od razu jako całe, tylko etapami. Mieszkali tu w większości urzędnicy średniej rangi, kupcy i nauczyciele.

Lokatorem domu Eugena Herrmana przy Leśnej Drodze 7 (Fałata) był rentier Dawid Mendelsohn- ojciec sławnego światowego architekta ekspresjonisty- Ericha Mendelsohna! Natomiast dom na przeciwko (nr. 6, wcześniej nr.3) należał do architekta i rzeźbiarza Clemensa Nadermanna.

Na łagodnym zboczu zastosowano układ tarasowy działek. Poszczególne działki mają różne wielkości i kształt, a domy były projektowane indywidualnie.

Zdaje mi się, że ta willa Maria to właśnie nr7 należała do ojca największego ekspresjonisty ;)

^^ Info znalazłem w książce Andrzeja Rzempołucha Architektura i Urbanistyka Olsztyna.

Mieszkanie znajduje sie na I pietrze to z okiennicami (co do pietra to roznie mozna postrzegac ja bym stawial na parter a to ponizej to suterena raczej)

Zdjecie nie oddaje aktualnego stanu w 100%

zostala polozona nowa dachowka i odnowione kominy,rynny i czesc elewacji czesci wspolnej czyli tzw ganek.

W srodku wymienione instalacje i co smieszne w sumie 4 rozne ogrzewania.

gazowe piec 2 funkcyjny, dodatkowy piec w lazience kominek, i stary piec z pompa tzw reczna o ile to cos mowi.

Okna plastikowe.

Piwnica sucha a po obecnej zimie i roztopach to by wyszla na jaw sprawa podtopien i grzyba.

Wchodzac do mieszkania nie ma odczucia stechlizny,wilgoci czy innych zapachow.

CIekawi mnei jeszzcze sprawa ogrzewania takowej kubatury 118m2 zima

Wlasciciele mowia ze jest cieplo ale to pojecie subiektywne:)

Wszelkie doswiadczone osoby mieszkajace lub w inny sposob powiazane z tematem kamienic prosze o pomoc czy warto?

pozdrawiam i dziekuje z gory za zainteresowania.

Artur