Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No jak nie jak tak? :)

Nie piszę, że skomplikowana i trzeba do tego naście doktoratów, żeby dom postawić. Chodzi mi o trud fizyczny, bo jednak człowiek się sporo namęczy, zanim te 2-3 tys. pustaków poklei do już nadmienionej tu kupy :>

Ja o niebie a ten o chlebie:P

No przecież rozmawiamy o tym, że TERAZ mam dziecka na budowę zabierać, czy tak?;)

TERAZ, czyli jak mróz na dworze i brak ogrzewania w chałupce, czy tak?;)

A TERAZ to u nas etap ocieplania poddasza czyli praca ani wyczerpująca fizycznie ani wymagająca nieziemskiej wiedzy, czy tak?;)

A nawiasem mówiąc to nie wiem o co to całe zamieszanie z tym ocieplaniem:P Zrobiliśmy jedną warstwę na prawie całym dachu, gdyby nie to, że czekamy na instalacje to jedna warstwa byłaby na 100% skończona, a wysoce prawdopodobne, że PRZYNAJMNIEJ 1 pokój zrobilibyśmy na gotowo:yes:

TAKĄ MAMY EKIPĘ!!!!:D:D:D

Yuczka

ale Twoja ekipa lepsiejsza po stokroć nad inne.... bo oni jeszcze sercem pracują. A inne to tylko rękami ;) No, niektóre to jeszcze czasami głowy używają, ale tylko czasami...... ;)

Nooooo...:lol2:

Dziś w dzień pięknie świeciło słonko, jeszcze jest biało, ale w powietrzu już czuć wiosnę. Daleko jeszcze jest, biedaczka, ale pełznie i w moim kierunku :D

Teraz na termometrze -6,5 stopnia.

To dobrze:yes:

A miała franca w lutym już pójść sobie a tymczasem długoterminowe prognozy pokazują jeszcze mróz w okolicach 13-tego marca:o Mam nadzieję, ze się nie sprawdzi:mad::mad::mad:

Edytowane przez yuka
Yuka, babo, a nie strasz tymi prognozami. Myśmy nawalili kupę drewna od rodziców. Ale jak tak sobie na to dzisiaj popatrzyłam, to drewna jest na tydzień dla kozy i na max 3 dni do kominka. Czyli zakup się szykuje.
Oj, oj. Chciałabym tak może pozamiatać podłogę w chałupie. Ale zima taka, ze się boję, że po robocie się od szczoty nie odkleję. A to byłby niefart :D Niby wykończeniówka się zaczyna, a jakiś takiś syf w domu...Okna brudne, Stary jakiś przykurzony, gruz przed domem. Co to ma być? Dom czy budowa! ;) :D

Oj z tą zimą to faktycznie niefajnie się robi :/ Już 3t węgla kupiliśmy w tym sezonie, a wygląda na to, że będzię jeszcze jeden zakup :(

Niech już sobie pójdzie won na biegun...

Ale Wy nie mata jeszcze elewacji, n'est pas?

Ścianami Wam wszystko spyla, stąd takie zużycie. Jak ocieplicie do końca i zrobicie ten korzuszek na poddaszu, to spadnie Wam do sensownego poziomu ;)

Spoko-maroko, jak to kolega Mattey mówi :)

Jesoooo niech ta zima spier.... ten tego , bo ja na opał w tym sezonie nie wyrabiam.

Chałupka nieocieplona , piec zeżarł 3 tony groszku.

W mieszkaniu piec c.o , tona węgla poooszłaaa, drewno pobudowlane ( prawie przyczepa od traktoperka) też, już śladu nie ma.:mad:

Rano było -13 :mad:

czeee wszystkim :D

A u nas dzisiaj było tak ładnie, cieplo, słonecznie, nie wiem ile stopni bylo rano, ale ok. 19 było -2:D:D:D

Ja na szczęście (albo i nieszczęście) jeszcze nie grzeję, ale za to przyszedł mi rachunek za prąd dzisiaj od lipca ub.roku do teraz:mad::sick::o:jawdrop:

No to jak tutaj tak narzekacie, to i ja się wyżalę ;)

Dom: 150m.kw., grzane jakieś 130.

Ściany mam już ocieplone (14cm styro), nad głową w połowie strop teriva, a w połowie krokwie z wełną między nimi (15cm). W planach jeszcze ocieplenie dachu poddasza (dotąd udało mi się poutykać dopiero jakieś 2/3 powierzchni, ale tylko pierwszą warstwą - 15cm między krokwie). Temperatura ustawiona na 8*C w dzień i w nocy.

Do tej pory zeżarło mi 1 tonę grocha. Troszkę zaoszczędziłem spalając na drugim palenisku resztki krokwi i stempli - myślę, że jakieś 1-2 tygodnie lżejszej zimy w ten sposób "oszukałem".

Cały czas zastanawiam się jaki apetyt będzie miał mój groszkowiec po zakończeniu ocieplania, zatkaniu wszystkich dziur i podkręceniu temperatury na 21*C.;)