Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak Yukowa rodzinka marzenia swe spełniała- komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No racja:D:D:D

Edit:

to było do poprzedniego postu, o tym że jutro itd...;)

A piach:o Żartujesz? Glina!!! (no może częściowo piaszczysta i piasek gliniasty)

Jak ruszyli koparką, to cały dzień capiło;) ale dzisiaj już ok:D

Edytowane przez yuka

Ale racja , ze co ?

- ze glina

- ze piach

- ze z betonu

- aaaaaaaaa ze jutro to dzis tyle , ze jutro ( Seksmisja ) :lol2:

Kochana, bo ja już spać powinnam, ale fotorelację obiecałam, a gdybym teraz tego nie zrobiła, to pewnie dopiero w pon. bym mogła coś uzupełnić...

(I jutro znowu z workami do pracy;)...)

To ja mam kilka pytań w śmierdzącej sprawie ;)

1. Do czego służy element usytuowany między dwoma "kominami" zbiornika oczyszczalni (ten mały "kominek" między dużymi).

2. Na wylocie ze zbiornika widać dwa otwory. Jeden służy do podłączenia rury wyprowadzającej ściek do tuneli rozsączających. Do czego jest drugi? Do wywiewki (wywietrznika)?

3. Również przy tym środkowym "kominku" jest wywiewka(?). Widzę, że masz też wentylację wyprowadzoną z ostatniego elementu tunelu i pewnie dodatkowo macie odpowietrzenie pionów kanalizacyjnych na dachu budynku(?)

Musi być aż tak dużo tych elementów wywiewnych? Aż 4 punkty?

Pytam, bo wydaje mi się, że ktoś mi mówił (AGPki?), że przy o. tunelowej nie potrzebny jest nawet wywietrznik na końcu tunelu..., a tu aż tyle:jawdrop:

I jeszcze jedno pytanie, ale o przyjemniejszym zapachu ;)

projekt kuchni zrobiony?

Fiu fiu, no ładne cacko :)

Zastanawia mnie tylko, czemu pod te tunele nie podsypali kamykami, ale może taka technologia...

No i standardowo nie wiem dlaczego producenci POŚów jak jeden mąż i żona robią wejścia Fi100, podczas gdy wyjścia z budynków standardowo projektowane są na fi160... i trzeba zwężkę montować :/ Potencjalne miejsce zapychania się.

Jeśli chodzi o samą oczyszczalnię, to widzę, że macie monoblok. My zdecydowaliśmy się na multiblok, czyli każda komora w innej beczce. Aczkolwiek na dziś pewnie zrobił bym też monoblok, bo łatwiej to zamontować i mniej miejsca zajmuje.

Gratuluje kolejnego etapu - g...nego etapu :lol2:

To ja mam kilka pytań w śmierdzącej sprawie ;)

1. Do czego służy element usytuowany między dwoma "kominami" zbiornika oczyszczalni (ten mały "kominek" między dużymi).

2. Na wylocie ze zbiornika widać dwa otwory. Jeden służy do podłączenia rury wyprowadzającej ściek do tuneli rozsączających. Do czego jest drugi? Do wywiewki (wywietrznika)?

3. Również przy tym środkowym "kominku" jest wywiewka(?). Widzę, że masz też wentylację wyprowadzoną z ostatniego elementu tunelu i pewnie dodatkowo macie odpowietrzenie pionów kanalizacyjnych na dachu budynku(?)

Musi być aż tak dużo tych elementów wywiewnych? Aż 4 punkty?

Pytam, bo wydaje mi się, że ktoś mi mówił (AGPki?), że przy o. tunelowej nie potrzebny jest nawet wywietrznik na końcu tunelu..., a tu aż tyle:jawdrop:

I jeszcze jedno pytanie, ale o przyjemniejszym zapachu ;)

projekt kuchni zrobiony?

To może ja podpowiem w międzyczasie.

ad 1). ten mały kominek jest do wentylacji komory biologicznej.

ad 2). drugi otwór jest prawdopodobnie albo do recyrkulacji, albo do powietrza dla pompki napowietrzającej złoże biologiczne.

ad 3). Pewnie nie musi być aż tyle punktów wentylacyjnych, ale z doświadczenia w użytkowaniu naszej wiem, że lepiej więcej jak mniej ;)

Ostatniego pytania nie wyjaśnię, bo to nie mam o tym wiedzy, hehe :lol2: