Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak Yukowa rodzinka marzenia swe spełniała- komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja nie zamierzam Ci niczego wmawiać:)

Wiem tylko, że jak na strop lejesz B20, to on wytrzymałość 20 MPa osiąga dopiero po 28 dniach. I jest to wytrzymałość na ściskanie, czyli siły jakie dziają na beton (najbardziej wieńce) w przypadku obciążenia ich więźbą i dachówką. A żeby beton uzyskał swoje włąściwości, to trzeba go odpowiednio pielęgnować, m.in. zapewnić mu odpowiednią wilgotność, co przyznasz, że pod ściankami może być dosyć trudne:) I nie musi się zdarzyć, że coś się będzie dziać, ale mogą pojawić się rysy i spękania, co przy naszym ciężkim dachu o dużej rozpiętości połaci jest wysoce prawdopodobne:)

Dopóki beton jest podparty, to nic mu nie będzie - spękania przy tak wysokiej temperaturze zewnętrznej zawsze wystąpią - kwestia tylko aby nie przekroczyły wartości granicznej i nie zostało odsłonięte zbrojenie. Małe pajączki nie mają nic do gadania ;) i nie szkodzą wytrzymałości stropu.

Co do polewania - zauważ, że z części pod pustakami jest utrudnione parowanie wody, a polewając strop wprowadzasz wilgoć i tak poprzez pory i szczeliny w spoinach (nigdy dokładnie się nie wymuruje).

Oczywiście po stronie inwestora jest, czy życzy on sobie tych przerw, ale powtórzę - są one nieuzasadnione technologicznie ;) I zaznaczam - nie chodzi o rozszalowanie.

My robiliśmy nasz strop późną jesienią i nie polewaliśmy go chyba wcale... No, może raz, gdy słoneczko raz wyszło na dłużej ;) Dlatego taka przerwa w ogóle nie była nam na rękę, bo zima za pasem była.

Oj Martnezio, Martinezio

Twierdzenie, że przerwy są technologicznie nieuzasadnione to po prostu bzdura a już tekst, że to kity wciskane przez paproków nie mających bladego pojęcia o technologii betonu po prostu wyprowadziła mnie z równowagi!!!! Ja powiem Ci tak, to że u siebie nie robiłeś przerw nie znaczy wcale, że są one technologicznie nieuzasadnione, a paprokami, którzy mi te kity wciskali byli wykładowcy na studiach takich przedmiotów jak wytrzymałość materiałów, materiały budowlane i technologia betonu. Powiem Ci więcej, sama beton robiłam:wiggle:, co prawda nie B20, ale tylko B7,5 i wkładaliśmy go później w prasę po 7, 14 i 28 dniach:) I zgadnij jakie są moje obserwacje, jeżeli chodzi o wytrzymałość???

Poza tym woda owszem paruje, ale tylko z powierzchni betonu a jest ona potrzebna wewnątrz do procesu wiązania więc nie tylko o parowanie tu chodzi, które rzeczywiście pod ściankami jest utrudnione, ale jest też utrudniony dostęp wody.

Ojej, Yuka, no przecież wiem, że wytrzymałość betonu jest większa im dłużej wiąże. Z tym się nie spieram :-P Nie studiowałem budownictwa, więc nie będę dyskutował o kPa :-P

Z tym parowaniem to też przyznaję się źle się wyraziłem... Wiem, że beton krystalizuje pod wpływem wody (czysta chemia się kłania) i przez to wzmacnia swoją strukturę.

Twierdzę tylko jedno - po 24h można zacząć stawiać kolejne warstwy na betonie. Pełnego obciążenia przecież od razu nie dostanie - proces klejenia pustaków/cegieł/ czy innych mat. składowych ścian też trochę trwa, co nie? Do tego czasu, zanim zostanie w pełni obciążony zdąrzy się związać.

Ok, dość tych dywagacji i przepychanek akademickich ;) Najważniejsze, aby Ci domek szybko dokończyli, czego Ci serdecznie życzę :)

Mryg, mryg mryg;)

Nie ma już żadnej lini, co nie Martinezio?

A swoimi pajączkami na razie się nie przejmuj:) To po prostu powstało na skutek skurczu betonu, myślę, że groźne raczej nie jest, tak jak pisze Martinezio, przy takiej temperaturze raczej trudne do uniknięcia:D

Oj Martnezio, Martinezio

Twierdzenie, że przerwy są technologicznie nieuzasadnione to po prostu bzdura a już tekst, że to kity wciskane przez paproków nie mających bladego pojęcia o technologii betonu po prostu wyprowadziła mnie z równowagi!!!! Ja powiem Ci tak, to że u siebie nie robiłeś przerw nie znaczy wcale, że są one technologicznie nieuzasadnione, a paprokami, którzy mi te kity wciskali byli wykładowcy na studiach takich przedmiotów jak wytrzymałość materiałów, materiały budowlane i technologia betonu. Powiem Ci więcej, sama beton robiłam:wiggle:, co prawda nie B20, ale tylko B7,5 i wkładaliśmy go później w prasę po 7, 14 i 28 dniach:) I zgadnij jakie są moje obserwacje, jeżeli chodzi o wytrzymałość???

Poza tym woda owszem paruje, ale tylko z powierzchni betonu a jest ona potrzebna wewnątrz do procesu wiązania więc nie tylko o parowanie tu chodzi, które rzeczywiście pod ściankami jest utrudnione, ale jest też utrudniony dostęp wody.

yuka, gdzieżeś ty nauki pobierała i dlaczegoś się wcześniej nie wypicowała, że ty budowlaniec jesteś??

No to teraz cię zamęczę ;-)

yuka, gdzieżeś ty nauki pobierała i dlaczegoś się wcześniej nie wypicowała, że ty budowlaniec jesteś??

No to teraz cię zamęczę ;-)

No właśnie dlatego;)

Żartuję oczywiście:D:D:D Bo wiesz ja jestem tylko teoretyk, dopiero po wybudowaniu domku będę mogła się wymądrzać:D Ale zawsze spróbuję pomóc, jakby co;)