Niwa 08.07.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 ..........to ja powiem tylko czeeeść i będę życzyć miłego dnia :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.07.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Ok, wiąże 7 dni - zgadzam się z tym. Ja tylko napisałem, że jego twardość po 24h jest wystarczająca do murowania na nim i w niczym mu to nie zaszkodzi. Także moim zdaniem przerwa technologiczna jest niczym nie uzasadniona i nikt mi nie wmówi inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 08.07.2010 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 A ja nie zamierzam Ci niczego wmawiać Wiem tylko, że jak na strop lejesz B20, to on wytrzymałość 20 MPa osiąga dopiero po 28 dniach. I jest to wytrzymałość na ściskanie, czyli siły jakie dziają na beton (najbardziej wieńce) w przypadku obciążenia ich więźbą i dachówką. A żeby beton uzyskał swoje włąściwości, to trzeba go odpowiednio pielęgnować, m.in. zapewnić mu odpowiednią wilgotność, co przyznasz, że pod ściankami może być dosyć trudne:) I nie musi się zdarzyć, że coś się będzie dziać, ale mogą pojawić się rysy i spękania, co przy naszym ciężkim dachu o dużej rozpiętości połaci jest wysoce prawdopodobne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwa 08.07.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 nooom, Nam troszku spękał, ale niewiele:) ..... znacz takie cosie jak zmarszczki się porobiło :)takie maluśkie....jak "kurze łapki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.07.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Dopóki beton jest podparty, to nic mu nie będzie - spękania przy tak wysokiej temperaturze zewnętrznej zawsze wystąpią - kwestia tylko aby nie przekroczyły wartości granicznej i nie zostało odsłonięte zbrojenie. Małe pajączki nie mają nic do gadania i nie szkodzą wytrzymałości stropu. Co do polewania - zauważ, że z części pod pustakami jest utrudnione parowanie wody, a polewając strop wprowadzasz wilgoć i tak poprzez pory i szczeliny w spoinach (nigdy dokładnie się nie wymuruje). Oczywiście po stronie inwestora jest, czy życzy on sobie tych przerw, ale powtórzę - są one nieuzasadnione technologicznie I zaznaczam - nie chodzi o rozszalowanie. My robiliśmy nasz strop późną jesienią i nie polewaliśmy go chyba wcale... No, może raz, gdy słoneczko raz wyszło na dłużej Dlatego taka przerwa w ogóle nie była nam na rękę, bo zima za pasem była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 08.07.2010 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Oj Martnezio, MartinezioTwierdzenie, że przerwy są technologicznie nieuzasadnione to po prostu bzdura a już tekst, że to kity wciskane przez paproków nie mających bladego pojęcia o technologii betonu po prostu wyprowadziła mnie z równowagi!!!! Ja powiem Ci tak, to że u siebie nie robiłeś przerw nie znaczy wcale, że są one technologicznie nieuzasadnione, a paprokami, którzy mi te kity wciskali byli wykładowcy na studiach takich przedmiotów jak wytrzymałość materiałów, materiały budowlane i technologia betonu. Powiem Ci więcej, sama beton robiłam:wiggle:, co prawda nie B20, ale tylko B7,5 i wkładaliśmy go później w prasę po 7, 14 i 28 dniach:) I zgadnij jakie są moje obserwacje, jeżeli chodzi o wytrzymałość???Poza tym woda owszem paruje, ale tylko z powierzchni betonu a jest ona potrzebna wewnątrz do procesu wiązania więc nie tylko o parowanie tu chodzi, które rzeczywiście pod ściankami jest utrudnione, ale jest też utrudniony dostęp wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.07.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Ojej, Yuka, no przecież wiem, że wytrzymałość betonu jest większa im dłużej wiąże. Z tym się nie spieram Nie studiowałem budownictwa, więc nie będę dyskutował o kPa Z tym parowaniem to też przyznaję się źle się wyraziłem... Wiem, że beton krystalizuje pod wpływem wody (czysta chemia się kłania) i przez to wzmacnia swoją strukturę. Twierdzę tylko jedno - po 24h można zacząć stawiać kolejne warstwy na betonie. Pełnego obciążenia przecież od razu nie dostanie - proces klejenia pustaków/cegieł/ czy innych mat. składowych ścian też trochę trwa, co nie? Do tego czasu, zanim zostanie w pełni obciążony zdąrzy się związać. Ok, dość tych dywagacji i przepychanek akademickich Najważniejsze, aby Ci domek szybko dokończyli, czego Ci serdecznie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwa 08.07.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 czyli coooo???(tu baaardzo nieśmiało pytam wychylając się zza rogu ) mogę już stanąć między Wami i ta linia(na której stanę między wami) nie będzie się nazywać linią ogniaa????? - tu mrugam oćkami mryg, mryg, mryg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 08.07.2010 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Mryg, mryg mryg;)Nie ma już żadnej lini, co nie Martinezio?A swoimi pajączkami na razie się nie przejmuj:) To po prostu powstało na skutek skurczu betonu, myślę, że groźne raczej nie jest, tak jak pisze Martinezio, przy takiej temperaturze raczej trudne do uniknięcia:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 08.07.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Oj Martnezio, Martinezio Twierdzenie, że przerwy są technologicznie nieuzasadnione to po prostu bzdura a już tekst, że to kity wciskane przez paproków nie mających bladego pojęcia o technologii betonu po prostu wyprowadziła mnie z równowagi!!!! Ja powiem Ci tak, to że u siebie nie robiłeś przerw nie znaczy wcale, że są one technologicznie nieuzasadnione, a paprokami, którzy mi te kity wciskali byli wykładowcy na studiach takich przedmiotów jak wytrzymałość materiałów, materiały budowlane i technologia betonu. Powiem Ci więcej, sama beton robiłam:wiggle:, co prawda nie B20, ale tylko B7,5 i wkładaliśmy go później w prasę po 7, 14 i 28 dniach:) I zgadnij jakie są moje obserwacje, jeżeli chodzi o wytrzymałość??? Poza tym woda owszem paruje, ale tylko z powierzchni betonu a jest ona potrzebna wewnątrz do procesu wiązania więc nie tylko o parowanie tu chodzi, które rzeczywiście pod ściankami jest utrudnione, ale jest też utrudniony dostęp wody. yuka, gdzieżeś ty nauki pobierała i dlaczegoś się wcześniej nie wypicowała, że ty budowlaniec jesteś?? No to teraz cię zamęczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 08.07.2010 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 yuka, gdzieżeś ty nauki pobierała i dlaczegoś się wcześniej nie wypicowała, że ty budowlaniec jesteś?? No to teraz cię zamęczę No właśnie dlatego;) Żartuję oczywiście:D:D:D Bo wiesz ja jestem tylko teoretyk, dopiero po wybudowaniu domku będę mogła się wymądrzać Ale zawsze spróbuję pomóc, jakby co;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 08.07.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Kurczę Yuka toś Ty Siostra, szkolona w temacie i cicho siedzisz?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 08.07.2010 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 No właśnie się wygadałam, ale ciiii, może nikt się nie dowie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 08.07.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Nie liczyłabym na to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 08.07.2010 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 To co ja teraz mam począć:bash: Ajć papla jedna:bash:, ale to on mnie sprowokował To Martinezio wszystkiemu winny;);) W razie co, będziesz chłopie się tłumaczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 08.07.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Yuka ja milczę... nikomu nic nie powiem ...... żal mi Martinezia. Weź i się tłumacz przed Babami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 08.07.2010 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 I to szybko, bo KRUCA BOMBA MAŁO CASU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 08.07.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 08.07.2010 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Zmykam spać, chociaż jeszcze nie odwiedziłam wszystkich subskybowanych tematów:eek: :bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 08.07.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Dobrej nocki życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts