Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak Yukowa rodzinka marzenia swe spełniała- komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zasadzie to nagrzewanie latem to chyba jedyny minus wstawienia tych okien....

Siostra :cool: sorrki , ze sie wtracam , ale ...........

Zawsze mozesz zalozyc rolety zewnetrzne na okna dachowe ( w lecie chronia przed upalem , a w zimie przed ucieczka zimna z domku ) ..... nie wiem z jakiej firmy masz okna , ale np. Fakro robi takie roletki .....

http://img809.imageshack.us/img809/1050/roletyzewnetrznefakro.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Buziaki :yes:

Te roletki są b. drogie, niestety :/ Ich cena to praktycznie drugie okno, a mając ich, jak Yuka - 11, to robi się z tego potężny koszt.

Nieco tańszym rozwiązaniem na słoneczne dni są zewnętrzne markizy z tkaniny półprzepuszczalnej. Przepuszczają trochę światła, ale nie pozwalają szybie się nagrzać.

Co do sensu wstawienia okien połaciowych, to my jesteśmy z nich b. zadowoleni. Owszem - mycie jest kłopotliwe, ale dzięki nim pokoje są bardzo widne. Bo dom jest do mieszkania, a nie nocowania ;) Po co robić norę, skoro można zrobić bardzo dobrze doświetlone pomieszczenia, a do tego daszek będzie wizualnie lepszy?

Owszem, poddasze się przez te okna sporo nagrzewa, ale są metody na ograniczenie tego efektu :) Okno z szybą niskoemisyjną z powłoką lustrzaną, markizy zewnętrzne, rolety zewnętrzne, czy nawet zwykłe zasłonki wewnętrzne.

No i gratuluję stanu SSZ :D Domek prezentuje się superowo i czekam na foty z czapką i futerkiem na cito :)

Edyta, dzięki:D Okna mamy właśnie Fakro:D:D:D

Te roletki są b. drogie, niestety :/ Ich cena to praktycznie drugie okno, a mając ich, jak Yuka - 11, to robi się z tego potężny koszt.

Dzięki Martinezio, że czuwasz:D Na pewno nie wszystkie 11 są problematyczne. Chodzi o 2-4 okna, bo pozostałe raczej nie będą zacieniane/zasłaniane. Dobrze wiedzieć, że jest rozwiązanie na przyszłość;) (bo mam nadzieję, że można później takie rolety zamontować?)

No i gratuluję stanu SSZ :D Domek prezentuje się superowo i czekam na foty z czapką i futerkiem na cito :)

Dzięki, chociaż wiesz, taki on surowy jak i zamknięty;)

Yuka: te roletki/markizy czy inne ustrojstwa ciepłochronne można zamontować kiedy Ci się spodoba. Jedynie szybę ciężko zmienić później i takie to najlepiej od razu gotowe kupować... Chociaż na upartego też się da ;)

Co do surowości i zamknięcia, to wszystko to kwestia umowna ;) Można podejść do tego tak, że surowe ściany są dopóki ich się pędzelkiem umaczanym w farbie nie pociągnie :> A jak w garażu wstawisz jakieś dechy, to będzie zamknięty ;P

Yuka: te roletki/markizy czy inne ustrojstwa ciepłochronne można zamontować kiedy Ci się spodoba. Jedynie szybę ciężko zmienić później i takie to najlepiej od razu gotowe kupować... Chociaż na upartego też się da ;)

Co do surowości i zamknięcia, to wszystko to kwestia umowna ;) Można podejść do tego tak, że surowe ściany są dopóki ich się pędzelkiem umaczanym w farbie nie pociągnie :> A jak w garażu wstawisz jakieś dechy, to będzie zamknięty ;P

Okna już mamy kupione i od roku czekają na zamontowanie:D Zdecydowaliśmy jednak, że wstawiamy tak jak w projekcie:D

A z tym SSZ masz rację, można umówić się, że mamy;)

Garażu dechami zbijać nie będziemy, bo w połowie miesiąca bramę mają zamontować;)

Kurcze Siostra co firma to inna praca ..... tzn. u mnie Panowie zrobili najpierw obrobki blacharskie rynny , a teraz ukladaja dachowke ...... a u Beatki swego czasu widzialam , ze zakryli Jej caly dach dachowka , a pozniej zdejmowali ja w miejscach gdzie maja polozyc okna .... wazne zeby dobrze pozniej wszystko bylo ...... no nie ?????

Mam pytanie natury formalnej ........

Moj projekt przewiduje ocieplenie domu styropianem 15 cm. ....... ja chce polozyc 20 cm....... Nie wiem czy jest to istotne ale moje warunki zabudowy jasno okreslaja , ze dom musi byc posadowiony 6 metrow od granicy ...... ok. !!!!! i tak wytyczyl geodeta . Kierownik twierdzi , ze dom wytyczyl z uwzglednieniem tych 15 cm.ocieplenia ........ a jak bede chciala dolozyc te 5 cm. no to nie bedzie sie zgadzalo z warunkami zabudowy .... i kicha ......

Dziewczyny radzcie ...... czy dolozyc te 5 ( musowo chce !!!! ) i nie przejmowac sie .... czy kurde zostawic 15 zeby pozniej nie miec problemow z odbiorem chalupy ...... jakby ktos za bardzo przykladal sie do pomiarow ;);)

Buziaki

Edzia: dołóż i śpij spokojnie :> Nikt Ci nie zakwestionuje tego, bo nie ma takiej możliwości. 5cm na mapie w skali 1:500 to będzie 0,1 mm. Myślisz, że ktoś to zauważy? Dodam, że kreska, którą się wrysowuje budynek na mapę ma ok. 1-1,5mm grubości... ;) No i geodecie zawsze może się "omsknąć" ręka, albo przy wydruku z komputera drukarka za dużo tuszu poda :>

Hmm... Faktycznie, kierbud może przyblokować... Wszystko zależy od tego, na jakiej stopie się z kierbudem stoi ;) Aczkolwiek powinien on być ukierunkowany na inwestora, bo to inwestor płaci. Zatem zdanie inwestora powinno przeważyć szalę, bo przejście z 15 cm na 20cm ma w zamyśle poprawić warunki, a nie pogorszyć...