Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak Yukowa rodzinka marzenia swe spełniała- komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.seban. jak Yetuś nie ma swojego wewontka, to trzeba go namierzać, gdzie się da;)

A tak w ogóle to witam w moich skromnych progach:D:D:D

Yeti, a Ty już rozpracowałeś drugą warstwę wełny u siebie? U nas chłopakom 2 dni zeszło z tymi profilami (no, 2,5;)) ale wszystko idealnie piony, poziomy trzyma, teraz tylko 2 warstwa wełny i można płyty przykręcać:D:D:D

Czekamy na pozytywne temperatury, czyli 'zimo wy....' :D

Okna już czekają, po nich elektryk, tynki, hydraulik ..... itd, itd... iiiiiii ciuchy w kartony i pierwsza noc ;)

A tak podglądam i albo przeoczyłem albo słowa nie było - w jakim rejonie się urządzacie, jeżeli to nie tajemna wiedza?

PS. Gratuluję dostawcy betonu - mieliśmy tego samego ;)

A u nas dzisiaj było tak ładnie, cieplo, słonecznie, nie wiem ile stopni bylo rano, ale ok. 19 było -2:D:D:D

Ja na szczęście (albo i nieszczęście) jeszcze nie grzeję, ale za to przyszedł mi rachunek za prąd dzisiaj od lipca ub.roku do teraz:mad::sick::o:jawdrop:

Yukus jesli to nie tajemnica to napisz ile placisz za prąd? może być na priv, a napisałaś że już zmieniłaś taryfe, tzn że jak jeszcze nie masz odbioru domu to możesz mieć inna niż budowlana?

Nam Pan z elektrowni powiedział, że jak zakończyły się roboty budowlane, to możemy przejść na taryfę "normalną" :D:D:D

Wiem, że czasami wymagają odbioru domu do zmiany taryfy, a czasami zameldowania. Nie wiem jak jest w prawie, nam się udało zmienić już:D:D:D

Nam Pan z elektrowni powiedział, że jak zakończyły się roboty budowlane, to możemy przejść na taryfę "normalną" :D:D:D

Wiem, że czasami wymagają odbioru domu do zmiany taryfy, a czasami zameldowania. Nie wiem jak jest w prawie, nam się udało zmienić już:D:D:D

No w sumie roboty budowlane to i u nas zakończone, zreszta zalezy co kto ma na mysli.

Musze podzwonic i popytać jeszcze i może uda się nam zmienić.

No w sumie roboty budowlane to i u nas zakończone, zreszta zalezy co kto ma na mysli.

Musze podzwonic i popytać jeszcze i może uda się nam zmienić.

Wszystko zależy od ludzi:D:D:D

Jak masz możliwość, to lepiej wybrać się i porozmawiać "w cztery oczy" może się uda:D

Różnica w cenie kWh jest znaczna, warto się pofatygować;)

My teraz chcemy pompę uruchomić i ma wygrzewać wylewki więc znów zanosi się na ciągłe zużycie, ciekawa jestem jak wyjdą koszty teraz...

Yeti, a tak z ciekawości - jaki piec wybrałeś i jakiej mocy na tą powierzchnię?

PS. Yuka, sorki, że tak w Twoim temacie ;)

Przed wyborem tego pieca naczytałem się tu i nakombinowałem jak koń przed baaardzo wysoką górką. Na koniec doszedłem do wniosku, że chyba tematu nie ogarnę ;). Na szczęście do mojego hydrauliko-elektryka mam bezgraniczne zaufanie ;), więc zdałem się na jego opinię i doświadczenie :D.

Piec firmy Klimosz, Nazwa handlowa: Ling Duo 25KW.

Zastanawiałem się wcześniej czy nie za duży na moje 150mkw., ale ponieważ w przyszłości planuję zrobić jakieś pomieszczenie na poddaszu, to pewnie ta moc się nie zmarnuje ;) (właściwie ciekawe czy jej wystarczy na dodatkowe minimum 50mkw.)

.seban. jak Yetuś nie ma swojego wewontka, to trzeba go namierzać, gdzie się da;)

Yeti, a Ty już rozpracowałeś drugą warstwę wełny u siebie? U nas chłopakom 2 dni zeszło z tymi profilami (no, 2,5;)) ale wszystko idealnie piony, poziomy trzyma, teraz tylko 2 warstwa wełny i można płyty przykręcać:D:D:D

No co to byłby za Yeti, gdyby tak łatwo można go było namierzyć ;):D

Wełna czeka u mnie na lepsze czasy, a przede wszystkim na pomysł: jak ją rozpracować. Na moim poddaszu nie ma ścianek działowych Nie ma więc do czego przykręcić profili przyściennych, które wyznaczałyby krawędzie płaszczyzn i do których mógłbym mocować żyłkę do poziomowania wieszaków.

Ta część dachu, która pozostała mi do "owieszakowania" to 4 połacie - każda w kształcie trójkąta. W takim trójkącie jest jedna (najdłuższa) krokiew w środku (biegnie od punktu w połowie podstawy do wierzchołka trójkąta) i pary równych długością coraz krótszych równoległych krokwi po obu stronach tej najdłuższej.

Sprawę załatwiłby laser, ale nie mam, a jak to "osznurkować" jeszcze nie wymyśliłem ;) :D

Yuka - zaglądnęłam sobie do Ciebie i u Was też piknie! Nawet się nie obejrzysz jak będziecie u siebie mieszkać.

No i zazdroszczę Wam pomocy ze strony rodziny - u nas tylko mój brat się wykazuje (babć do opieki nad dziećmi nie liczę)... U nas niektórzy uważają, że nasza budowa to niepotrzebne fanaberie. Chcieliśmy - to mamy - sami musimy sobie dać radę. Pozdrawiam

Zetka, nabiera wszystko kształtów, to fakt;)

A jaką mam rodzinę to jestem świadoma i dziękuję za nich:D:D:D

Ale pomoc babć też jest nieoceniona, wiem, bo moje obiedwie mieszkają dosyć daleko (100km) i wiele razy musiałam rezygnować z wyjazdu czy wyjścia gdziekolwiek...

Teraz starsza córa już duża i odpowiedzialna i można jej młodszą powierzyć, ale nie zawsze tak było;)

Atijka, masz jeszcze ochotę na coś słodkiego?

Właśnie zrobiłam tort, na urodziny jutro idziemy;) to nim zjedzą wszyscy to podzielę się z Tobą;)

Tym razem taki:

IMG_8634..jpg