Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak Yukowa rodzinka marzenia swe spełniała- komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiedzcie mi czy ma sens posiać "tymczasową" trawę - tak na dwa lata?? teraz nic w ogrodzie nie zrobimy, ale przydałoby się trochę trawy...i wymyślilam sobie że pograbimy wszystko ładnie i posieję troche trawy żeby trochę zielono było:D Niestety teren nie jest idealnie równy, ale taki w miarę. Dobry to pomysł???

Atija, ja w sobotę w ogóle nie mogłam dostać się na FM:mad::mad:

Emiluś ja myślę, że nie jest to zły pomysł:) Tylko czemu chcesz na 2-3 lata? Potem coś innego będziesz w tym miejscu robić? Ja mam trawnik, z którego sukcesywnie zamierzam "podbierać" miejsca na jakieś rabaty, wiadomo w miarę możliwości czasowych i finansowych;) a reszta będzie "docelowym" trawnikiem. Też chciałam, zeby było zielono i żeby dzieci pojadąc na budowę nie musiały "po budowie" biegać;) Z tego co zrozumiałam, to Ty chcesz zrobić trawnik "tymczasowy" a po 2-3 latach przeorać go czy coś takiego i zakładać "docelowy" w tym samym miejscu? Lepiej od razu właściwy a później zawsze możesz go "okroić";)

P.S. U mnie teren też nie jest idealnie równy;)

Powiedzcie mi czy ma sens posiać "tymczasową" trawę - tak na dwa lata?? (...) Niestety teren nie jest idealnie równy, ale taki w miarę. Dobry to pomysł???

Wszyscy po budowie zatrudniają "umyślnego" lub sami mozolnie wyrównują miejsce pod trawnik. Szaleją dopóki teren nie jest równiejszy i gładszy od lodowiska ;)

...i po co to?

Dopiero później okazuje się, że "płaskie" jest nudne. Wtedy zaczynają robić skalniaczki i usypywać górki.

Szczególnie małe ogródki można optycznie powiększyć umiejętnie kształtując teren.

Warto też pamiętać, że z płaskiego gorzej spływa woda ;). Odpowiednie pofalowanie terenu spowoduje, że woda popłynie tam, gdzie chcemy (można nawet pokusić się o zbudowanie prywatnego strumyczka, w którym, choćby okresowo, płynąć będzie woda).

Wyrównaj tylko największe (niepasujące do całości) pagóry i siej ;)

Pora teraz najlepsza:)

Ja u siebie trawę siałem dopiero po zakończeniu budowy. Wcześniej było jak u Atiji ;) Z tym, że kratery zarastały nieksiężycowym wręcz buszem :> Dopiero po zakończeniu budowy dogadałem się z sąsiadem-rolnikiem, który przeorał i zbronował nasz spłachetek, później wygrabiłem, ubiłem, zasiałem i kosiłem ;) Teraz przystępuję powoli do nasadzeń (sadzik już założony - zobaczymy, jakie będą efekty, ale to za rok, może dwa). Tylko dookoła budynku pozostał jeszcze krajobraz poatomowy, który ogarniem dopiero, jak wykonam temi rencamy tarasik i chodniczki. Trzeba będzie trochę wybrać, wymieszać toto z torfem, lub ziemią ogrodniczą, bo dookoła domu pozostała tylko glina z wykopków ;)

Atijka, Ty na Księżycowej mieszkasz? (tzn już za chwilę będziesz;))

Martinezio, widzę, ze udało się wreszcie drzewka kupić? Poparłeś lokalny byssness czy alle...;)?

Ja wokół domku też mam krajobraz... księżycowy, ale za to część działeczki za domkiem... http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_14_46.gifhttp://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_7_1.gifhttp://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_14_15.gif:cool:

Sam przewoziłeś?

My jechaliśmy zaledwie kilka km z drzewkami:) wrażenia-bezcenne;)

No tak, w dodatku z pasażerem :D

Ale to małe drzewka, więc się pomieściło. 12 drzewek to jeszcze nie tragedia, a Punciak wbrew pozorom pojemnym jest :D Pamiętam, że swego czasu wiozłem w nim parapet z PCV o długości 2,5m i szerokości chyba ze 30-40 cm :D I zmieścił się z zamknięciem klapy tylniej :> Tylko kierownik był w nieco dziwnej pozycji, hehehe :D

Emm... Tak tylko nieśmiało wtrącę, jeśli można, że:

- płytowanie pięknie na zakładkę, za co chwała niech będzie,

- ale przy oknie połaciowym mały babolek: łączenie płyt powinno być zrobione gdzieś po środku okna - takie łączenie, jak u Ciebie to źródło pękania. Też tak zrobiłem przy jednym oknie i niestety pęka.

- czy folia metalizowana nie powinna iść sreberkiem do góry przypadkiem?

Super domowo się zaczyna robić, a pokoje nabierają swoich właściwych kształtów :) Widzę też, że łazieneczka też ładnie się wykańcza (dużo jeszcze zostało? fajnie było by już zobaczyć efekt finalny).

Hej,

Wow:jawdrop:

Ja oczywiście nabrałam się co do przeprowadzki :p

Ale u Ciebie tempo i rąk do pomocy nie brakuje:) Już wszystko nabiera kształtów i nie mogę się doczekać kolejnych fotek.

:rotfl:

Powiem Ci, że ja też nie mogę doczekać się nie tylko fotek:D

Fajnie w domku się robi, wreszcie w pokoju jest trochę pokojowo, a nie budowlanie;)

Emm... Tak tylko nieśmiało wtrącę, jeśli można, że:

- płytowanie pięknie na zakładkę, za co chwała niech będzie,

Najważniejsze to zacząć od pochwał:wiggle:

- ale przy oknie połaciowym mały babolek: łączenie płyt powinno być zrobione gdzieś po środku okna - takie łączenie, jak u Ciebie to źródło pękania. Też tak zrobiłem przy jednym oknie i niestety pęka.

Czyli w płycie powinna być wycięta dziura na okno? Tzn. w 2 płytach po połowie okna? Muszę powiedzieć chłopakom. http://www.emoty-gg.eu/mini/144.gif

- czy folia metalizowana nie powinna iść sreberkiem do góry przypadkiem?

Na opakowaniu w instrukcji układania było napisane, że od strony pokoju:jawdrop:

Super domowo się zaczyna robić, a pokoje nabierają swoich właściwych kształtów :) Widzę też, że łazieneczka też ładnie się wykańcza (dużo jeszcze zostało? fajnie było by już zobaczyć efekt finalny).

Sam początek łazienki dopiero... Teść mówi, że teraz dopiero zacznie się zabawa z docinaniem i szlifowaniem...

A wczoraj mi Panowie zadali pytanie: jaki grzejnik będzie w łazience, bo trzeba podejście przed płytkami zrobić... Myślałam, że tylko wybrać muszę, a z kupnem poczekamy na jakąś "okazję" a tu hydraulik mówi, ze on musi mieć fizycznie ten grzejnik:rolleyes: Ale udało mi się zamówić, jutro ma być:cool: