Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak Yukowa rodzinka marzenia swe spełniała- komentarze

Recommended Posts

Najważniejsze to zacząć od pochwał:wiggle:

No a co ;) Trzeba robić dobre wejście, żeby później skrytykować bez narażania się na baty :D

Czyli w płycie powinna być wycięta dziura na okno? Tzn. w 2 płytach po połowie okna? Muszę powiedzieć chłopakom. http://www.emoty-gg.eu/mini/144.gif

Tak, dokładnie o to chodzi :) Wówczas w narożnikach szpalety okna nie robią się pęknięcia :)

Na opakowaniu w instrukcji układania było napisane, że od strony pokoju:jawdrop:
Aha, tak tylko pytam gwoli uściślenia, bo ja chyba swoją dawałem sreberkiem do góry http://static.linuxquestions.org/questions/images/smilies/headscratch1.gif Kurczę, nie pamiętam, muszę zerknąć do swojej galeryjki ;).

(chwila na zerknięcie)

Tak, dawałem sreberkiem do góry:

S6301973.JPG

W sumie to nie wiem, co to za różnica, ale gdzieś tak wyczytałem na FM (w wewontku o ocieplaniu poddasza).

Tak samo zastosowałem się do porady Rom-Kona i Flashback-a, aby gipsować płytę po całości, a nie tylko na łączeniach (w sensie chodzi o szpachlówkę, nie o gips do łączenia).

Sam początek łazienki dopiero... Teść mówi, że teraz dopiero zacznie się zabawa z docinaniem i szlifowaniem...
Aha... Czyli robicie bez listewek, szlifowane na 45st.? To faktycznie jest kupa zabawy i robota pierońsko delikatna :/

A wczoraj mi Panowie zadali pytanie: jaki grzejnik będzie w łazience, bo trzeba podejście przed płytkami zrobić... Myślałam, że tylko wybrać muszę, a z kupnem poczekamy na jakąś "okazję" a tu hydraulik mówi, ze on musi mieć fizycznie ten grzejnik:rolleyes: Ale udało mi się zamówić, jutro ma być:cool:
Hmm... Ja u siebie montowałem grzejniki z podejściem dolnym ustandaryzowanym (rozstaw rurek 5cm), a podejście robiłem kolankowe ze ściany :) Wyprowadziłem sobie rurki, na to założyłem blok termostatyczny z zaworem i do tego przykręciłem grzejnik drabinkowy :) Piece of cake ;) Ino trza rurki dobrze zamocować - ja nie mocowałem i później kląłem jak szewc przy montażu tego bloku, bo mię rurki uciekały w ścianę ;) No, ale jakoś się udało.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wówczas w narożnikach szpalety okna nie robią się pęknięcia :)

Ok, dzięki, przekażę chłopakaom:yes:

Tak, dawałem sreberkiem do góry:

S6301973.JPG

Widzę, że szerszą taśmę miałeś niż my;)

A czym sklejałeś te pasy folii? Taką srebrną taśmą? Po tej srebrnej stronie fajnie się ta srebrna przykleja i nie widać łączeń (tzn nie byłoby widać, gdyby idealnie przyklejona była;)) ale wiem, ze to akurat najmniej istotne jest;)

Kanały od rekuperacji ocieplali nam matami z wełny z folią i też folia od zewnątrz:rolleyes:

Aha... Czyli robicie bez listewek, szlifowane na 45st.? To faktycznie jest kupa zabawy i robota pierońsko delikatna :/

Dokładnie:D A jeszcze na ścianach gres sobie wymyśliłam (dodatkowo więc jeszcze pierońsko twardy materiał;))

Hmm... Ja u siebie montowałem grzejniki z podejściem dolnym ustandaryzowanym (rozstaw rurek 5cm), a podejście robiłem kolankowe ze ściany :) Wyprowadziłem sobie rurki, na to założyłem blok termostatyczny z zaworem i do tego przykręciłem grzejnik drabinkowy :) Piece of cake ;) Ino trza rurki dobrze zamocować - ja nie mocowałem i później kląłem jak szewc przy montażu tego bloku, bo mię rurki uciekały w ścianę ;) No, ale jakoś się udało.

U nas jest niewiele miejsca na grzejnik, a że ma służyć tylko do suszenia ręczników więc niekoniecznie na moc i te inne duperelki zwracałam uwagę;) Ale za to nie chciałam z okrągłych rurek, nie biały, długi i wąski i jeszcze tani;)

No i niestety nie udało mi się znaleźć z rozstawem 50:(

Widzę, że szerszą taśmę miałeś niż my;)

A czym sklejałeś te pasy folii? Taką srebrną taśmą? Po tej srebrnej stronie fajnie się ta srebrna przykleja i nie widać łączeń (tzn nie byłoby widać, gdyby idealnie przyklejona była;)) ale wiem, ze to akurat najmniej istotne jest;)

Jeśli mam być szczery, to nie sklejałem jej :oops: i nie chcę pokazywać palcem, czyja to była decyzja :D Ja twierdziłem, że trzeba, ale z władzą wykonawczą nie warto się spierać :>

Z tego, co czytałem, to klei się to taśmą DUCT (czyli tą srebrną z włóknami). Chyba nie powinno mieć znaczenia, jak to wygląda, bo to i tak idzie pod płyty ;)

Co do tego, w którą stronę to sreberko, to tylko świstak wie - wszyscy pozostali robią na czuja :D

U nas jest niewiele miejsca na grzejnik, a że ma służyć tylko do suszenia ręczników więc niekoniecznie na moc i te inne duperelki zwracałam uwagę;) Ale za to nie chciałam z okrągłych rurek, nie biały, długi i wąski i jeszcze tani;)

No i niestety nie udało mi się znaleźć z rozstawem 50:(

My braliśmy białe, bo miało być w jasnej tonacji (zwłaszcza górna łazienka), a chromy jakoś dziwnie wyglądają. Nam chromy nie podchodzą w gusta ;)

Wystarczą baterie błyszczące.

U nas w górnej łazience z powrotu grzejnika zasilana jest podłogówka, więc dałem duuuużą drabinę, żeby woda miała szanse się wychłodzić, zanim wejdzie w podłogę :>

A grzejniki kupowałem bodaj na alledrogo? W każdym razie na pewno przez internet i szły z Bydgoszczy do nas ;)

Edit: nasze grzejniki są firmy Instal Projekt, a ich dystrybucją w Łodzi zajmuje się firma Angus.

Mają ofertę na stronie (co prawda nie widzę naszych, ale są też inne z podejściem dolnym w rozstawie 50mm): http://www.angus.ik.pl/katalog////%26grupaID%3D18%26pgrupaID%3D169

Edit 2 ;)

O, np. takie są ładne z podłączeniem dolnym 50 mm: (grr, coś nie chwyta adresu :/ ). http://www.angus.ik.pl/katalog////%26grupaID%3D18%26pgrupaID%3D169%26producentID%3D%26page%3D4%26all%3D90 -

Producent: KERMI

GRZEJNIKI ŁAZIENKOWE B20-R PODŁĄCZENIE 50mm

Trzeba tam kliknąć i pokaże się ;)

[/url]

Edytowane przez Martinezio

Dzięki za linkę;)

Z Instal Projektu Sticka brałam pod uwagę ale na żywo :no: nie to, niestety;) W końcu stanęło na Marlinie z firmy TERMA, już jutro ma być, ew. do drugiej łazienki będę kombinować coś innego, chociaż ten Marlin niczego sobie;)

P.S. Też nie chrom, żeby była jasność:p

Hejka wszystkim:D

Atijka, jak będziesz miała chwilkę, to pochwal się co wybrałaś;)

Sipatka, jakie zbędne? Jakie kilogramy? Najwyżej parę deko:)

Martinezio, postępują powolutku.... Wczoraj teść cały dzień szlifował płytki, wycinał otwory pod oświetlenie, dzisiaj powinno coś być widać na ścianie:)

A ja czekam tylko na info o której grzejniczek dotrze i muszę odebrać i podrzucic na budowę:D To tyle się dzieje:D

Aaa, m. jeszcze konstrukcje pod ścianki kolankowe na poddaszu robić ma (tzn tak efektywnie urlop wykorzystuje;))

Witanko:D

Emiluś, w tej sytuacji to rzeczywiście dobra rozwiązanie:)

Tom Bor, taka bardzo zalatana to nie;) Trochę inaczej tylko dzień mam zorganizowany w tym tygodniu;)

Słuchajcie, odebrałam wczoraj ten grzejnik:D:D:D Nie wiedziałam, że zwykły grzejnik potrafi mnie w taki zachwyt nad sobą wprowadzić;) No cuuudny normalnie. Nie widziałam go na żywo i wzięłam tak "na pałę" ale gdybym zobaczyła dokładnie taki to w ogóle bym się nie zastanawiała:D:D:D Podobno wisi już;)

A jak cudnie Teściu płyteczki kładzie.... mniam... narożniczki idealnie doszlifowane, ciekawa jestem bardzo końcowego efektu;) ale na to przyjdzie poczekać:yes:

:p Nie da rady;) W pracy jestem;)

Wczoraj elegancko zapakowałam aparat i zapomniałam obfocić:oops:

Jak pojadę jutro albo w środę i posprzątam;) to coś pstryknę:D

Emiluś, mam nadzieję, że jednak nie wywiało:) My jak posialiśmy jedną część przyszła dosyć ostra burza z ulewnym deszczem i część nasion nam spłukało na korę:rolleyes:, ale nie dosiewaliśmy, super się rozrosło to co zostało i jest git;)