Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podpowiedzcie proszę. Budujemy parter bez uż. i kłopot w wyborze rodzaju okien. Moim zdaniem ze względu na bliską linię lasu, mocno wysunięty dach i co za tym idzie spory cień oraz W.M. i rekuperator, okna wręcz powinny być z jak największym przeszkleniem. Małżonka być może ma rację twierdząc, że z podziałem bryła będzie bardziej subtelna. Dochodzi jeszcze aspekt wygody przy ewentualnym otwieraniu tak dużego skrzydła, ale przecież to się będzie odbywało raczej przy ich myciu, a nie na codzień.

http://img716.imageshack.us/img716/9859/elewacjapnocna.jpg

https://forum.murator.pl/topic/140882-parter%C3%B3wka-okna-150x150-i-wojna-z-%C5%BCon%C4%85-o-ich-dzielenie/

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem przy tak korzystnym układzie jak parterowy to tylko fixy. Mycie kilka razy w roku z zewnątrz, nawet z karchera można :) Cieplej i taniej. pozdr adam

O fix-ach miałem odwagę tylko wspomnieć :lol:. Niestety obawa o klaustrofobię, czy jak tam się nazywa taki objaw w zamkniętych pomieszczeniach, oraz strach przed brakiem możliwości ucieczki ten pomysł zabił.

odwieczny problem

Jednak nie szedłbym na wojnę z żoną - z gruntu jesteś na skazanej pozycji.

Też byłem żonaty ;)

No nie wiem. Jakiś argumenty jeszcze przyjmuje :wink:

Pozostaje jeszcze kwestia ceny. Na kilkunastu oknach zyskujemy od 1500 przy aluplaście do prawie 4000 przy Brugmanie. Jestem w kropce.

argumenty merytoryczne są po Twojej stronie

Okna Twego wyboru będą:

- tańsze

- cieplejsze

- będzie o wiele więcej światła wewnątrz

Jeśli nie chcesz popsuć wyglądu elewacji wystarczy ze w jednoskrzydłowym dodasz pionowa przewiązkę - będzie imitować okno dwuskrzydłowe

Przy wersji antywłamaniowe oszczędzasz sporo kasy - dopłatę masz do jednego anie dwu skrzydeł. Przy WM okien tak naprawdę sie nie otwiera, tylko do mycia

A nie pomyślałeś o jeszcze jednej opcji? Zamiany okien otwieranych na fixy? Masz parterówkę, spokojnie umyjesz je z zewnątrz. Jest to dodatkowa oszczędność kasy a w wersji antywłamaniowej ta oszczędność jest ogromna

Pomysł z przewiązką jest przedni. Dziękuję :). Podałbyś przybliżony koszt i jej szerokosć?

Sprawa fix-ów jest zamknięta. W przypadku konieczności szybkiego opuszczenia domu mamy wybór. Przy fix-ach pozostaje ich zbicie.

Korzyść ze wzmocnieniami antywłamaniowymi też upadł z różnych względów. Patrol nie dojedzie szybciej jak w 30 minut, a co za tym idzie inwestowanie w rozbudowane zabezpieczenia mija się z celem.

Jareko, masz może jakieś zdjęcia takich okien z poprzeczką pionową?

Compi a ile razy tak szybko musisz dom opuszczać :) jak sie będzie palić to do drzwi jakichś trafisz albo wyjściowe głowne albo ogrodowe. Jak już to można taki mały młotek przy oknie powiesić jak kiedyś w PKS było :) Przekonuj dalej na fixy :) Na parapetach żona więcej rzeczy będzie mogła postawić i nie będzie ich zwalac przy otwieraniu okna :)

Tak jeszcze myślę, że te okna z podziałem czy bez i tak zginą przy takim dużym dachu. To dach jest mocnym punktem a nie okna.

Być może masz rację, ale mieszkać praktycznie w lesie i nie móc otworzyć okna na tenże las to chyba jakaś pomyłka. W mieście pewnie nie byłby to dylemat.

A co gdy reku stanie? Będziemy szybko biegać, aby wywołać przeciąg między drzwiami wejściowymi, a tarasowymi? :lol:

Podpowiedzcie proszę. Budujemy parter bez uż. i kłopot w wyborze rodzaju okien. Moim zdaniem ze względu na bliską linię lasu, mocno wysunięty dach i co za tym idzie spory cień oraz W.M. i rekuperator, okna wręcz powinny być z jak największym przeszkleniem. Małżonka być może ma rację twierdząc, że z podziałem bryła będzie bardziej subtelna. Dochodzi jeszcze aspekt wygody przy ewentualnym otwieraniu tak dużego skrzydła, ale przecież to się będzie odbywało raczej przy ich myciu, a nie na codzień.

http://img716.imageshack.us/img716/9859/elewacjapnocna.jpg

ja na ten przykład otwieram okna co dzień :o

My również budujemy partetówkę 140 m i również planujemy takie okna.Zgadzam się z żoną że podzielone ładniej się prezentują i będą wygodniejsze w użyciu.Znajomi mają WM i czasami okna otwierają np aby zawołać dzieci na jedzenie.Nie wyobrażam sobie fix-ów -to jak w więzieniu.A z ciekawości możesz podać na ile wycenili Ci WM oraz jaki firmy rekuperator zakładacie?

Będzie to uzależnione od posiadanej w danej chwili gotówki. Chcialbym Bartosza, ale jak będzie Valox to też nie będzie źle. Chciałbym go zmieścić w kotłowni, a bartosz jest spory. Cen ostatecznych nie znam, a instalację wykonam prawdopodobnie samodzielnie. Jedynie do sterowania wezmę kumpla.

Co do wołania dzieci na obiad to u mnie już raczej będą to wnuki ;), chociaż nic na razie o tym nie wiem :D .

Czekam na opinię cenową poprzeczek od Jareko. Na pewno fix-y odpadają, duże szkło mi odpowiada, dzielone jest i mniejsze i droższe. Tyle już ustaliliśmy :).

My mamy okna 180x110 i w projekcie też są jednoskrzydłowe. Widziałem już w realu wybudowany nasz dom z dwuskrzydłowymi i przez to stracił cały urok.

Przy szerokości 180 okno rozwieralne to chyba trochę przesada i rozważamy tylko uchylne. Nie mamy WM tylko grawitacja a więc fixy raczej odpuścimy.

Tak z innej beczki widzę że "Wife Acceptance Factor" istnieje również w budownictwie :)

My mamy okna 180x110 i w projekcie też są jednoskrzydłowe. Widziałem już w realu wybudowany nasz dom z dwuskrzydłowymi i przez to stracił cały urok.

Przy szerokości 180 okno rozwieralne to chyba trochę przesada i rozważamy tylko uchylne. Nie mamy WM tylko grawitacja a więc fixy raczej odpuścimy.

Tak z innej beczki widzę że "Wife Acceptance Factor" istnieje również w budownictwie :)

Jednoskrzydłowe 180x110 rozwierne czy rozwierno-uchylne to nie przesada. To niewykonalne. Uchylne może być ale komfort obsługi przy takiej tafli to rzecz umowna.

Pozdrawiam