compi 28.03.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Podpowiedzcie proszę. Budujemy parter bez uż. i kłopot w wyborze rodzaju okien. Moim zdaniem ze względu na bliską linię lasu, mocno wysunięty dach i co za tym idzie spory cień oraz W.M. i rekuperator, okna wręcz powinny być z jak największym przeszkleniem. Małżonka być może ma rację twierdząc, że z podziałem bryła będzie bardziej subtelna. Dochodzi jeszcze aspekt wygody przy ewentualnym otwieraniu tak dużego skrzydła, ale przecież to się będzie odbywało raczej przy ich myciu, a nie na codzień.http://img716.imageshack.us/img716/9859/elewacjapnocna.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.03.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Moim zdaniem przy tak korzystnym układzie jak parterowy to tylko fixy. Mycie kilka razy w roku z zewnątrz, nawet z karchera można Cieplej i taniej. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.03.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 odwieczny problem Jednak nie szedłbym na wojnę z żoną - z gruntu jesteś na skazanej pozycji. Też byłem żonaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.03.2010 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Moim zdaniem przy tak korzystnym układzie jak parterowy to tylko fixy. Mycie kilka razy w roku z zewnątrz, nawet z karchera można Cieplej i taniej. pozdr adam O fix-ach miałem odwagę tylko wspomnieć . Niestety obawa o klaustrofobię, czy jak tam się nazywa taki objaw w zamkniętych pomieszczeniach, oraz strach przed brakiem możliwości ucieczki ten pomysł zabił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.03.2010 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 odwieczny problem Jednak nie szedłbym na wojnę z żoną - z gruntu jesteś na skazanej pozycji. Też byłem żonaty No nie wiem. Jakiś argumenty jeszcze przyjmuje Pozostaje jeszcze kwestia ceny. Na kilkunastu oknach zyskujemy od 1500 przy aluplaście do prawie 4000 przy Brugmanie. Jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.03.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 argumenty merytoryczne są po Twojej stronieOkna Twego wyboru będą:- tańsze- cieplejsze- będzie o wiele więcej światła wewnątrz Jeśli nie chcesz popsuć wyglądu elewacji wystarczy ze w jednoskrzydłowym dodasz pionowa przewiązkę - będzie imitować okno dwuskrzydłowePrzy wersji antywłamaniowe oszczędzasz sporo kasy - dopłatę masz do jednego anie dwu skrzydeł. Przy WM okien tak naprawdę sie nie otwiera, tylko do myciaA nie pomyślałeś o jeszcze jednej opcji? Zamiany okien otwieranych na fixy? Masz parterówkę, spokojnie umyjesz je z zewnątrz. Jest to dodatkowa oszczędność kasy a w wersji antywłamaniowej ta oszczędność jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.03.2010 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Pomysł z przewiązką jest przedni. Dziękuję . Podałbyś przybliżony koszt i jej szerokosć? Sprawa fix-ów jest zamknięta. W przypadku konieczności szybkiego opuszczenia domu mamy wybór. Przy fix-ach pozostaje ich zbicie. Korzyść ze wzmocnieniami antywłamaniowymi też upadł z różnych względów. Patrol nie dojedzie szybciej jak w 30 minut, a co za tym idzie inwestowanie w rozbudowane zabezpieczenia mija się z celem. Jareko, masz może jakieś zdjęcia takich okien z poprzeczką pionową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.03.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Compi a ile razy tak szybko musisz dom opuszczać jak sie będzie palić to do drzwi jakichś trafisz albo wyjściowe głowne albo ogrodowe. Jak już to można taki mały młotek przy oknie powiesić jak kiedyś w PKS było Przekonuj dalej na fixy Na parapetach żona więcej rzeczy będzie mogła postawić i nie będzie ich zwalac przy otwieraniu okna Tak jeszcze myślę, że te okna z podziałem czy bez i tak zginą przy takim dużym dachu. To dach jest mocnym punktem a nie okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.03.2010 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Być może masz rację, ale mieszkać praktycznie w lesie i nie móc otworzyć okna na tenże las to chyba jakaś pomyłka. W mieście pewnie nie byłby to dylemat. A co gdy reku stanie? Będziemy szybko biegać, aby wywołać przeciąg między drzwiami wejściowymi, a tarasowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.03.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Mieszkać praktycznie w lesie i siedzieć w domu ? Zimą i tak okna pozamykane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.03.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Podpowiedzcie proszę. Budujemy parter bez uż. i kłopot w wyborze rodzaju okien. Moim zdaniem ze względu na bliską linię lasu, mocno wysunięty dach i co za tym idzie spory cień oraz W.M. i rekuperator, okna wręcz powinny być z jak największym przeszkleniem. Małżonka być może ma rację twierdząc, że z podziałem bryła będzie bardziej subtelna. Dochodzi jeszcze aspekt wygody przy ewentualnym otwieraniu tak dużego skrzydła, ale przecież to się będzie odbywało raczej przy ich myciu, a nie na codzień. http://img716.imageshack.us/img716/9859/elewacjapnocna.jpg ja na ten przykład otwieram okna co dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.03.2010 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Ja też, ale mieszkam teraz w bloku i nie mam tutaj rekuperacji. Właściwie jak to jest? Otwieramy okna lub drzwi tarasowe i co? Wyłączamy reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smajczesko 28.03.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 My również budujemy partetówkę 140 m i również planujemy takie okna.Zgadzam się z żoną że podzielone ładniej się prezentują i będą wygodniejsze w użyciu.Znajomi mają WM i czasami okna otwierają np aby zawołać dzieci na jedzenie.Nie wyobrażam sobie fix-ów -to jak w więzieniu.A z ciekawości możesz podać na ile wycenili Ci WM oraz jaki firmy rekuperator zakładacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.03.2010 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Będzie to uzależnione od posiadanej w danej chwili gotówki. Chcialbym Bartosza, ale jak będzie Valox to też nie będzie źle. Chciałbym go zmieścić w kotłowni, a bartosz jest spory. Cen ostatecznych nie znam, a instalację wykonam prawdopodobnie samodzielnie. Jedynie do sterowania wezmę kumpla. Co do wołania dzieci na obiad to u mnie już raczej będą to wnuki , chociaż nic na razie o tym nie wiem . Czekam na opinię cenową poprzeczek od Jareko. Na pewno fix-y odpadają, duże szkło mi odpowiada, dzielone jest i mniejsze i droższe. Tyle już ustaliliśmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe666 29.03.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 My mamy okna 180x110 i w projekcie też są jednoskrzydłowe. Widziałem już w realu wybudowany nasz dom z dwuskrzydłowymi i przez to stracił cały urok. Przy szerokości 180 okno rozwieralne to chyba trochę przesada i rozważamy tylko uchylne. Nie mamy WM tylko grawitacja a więc fixy raczej odpuścimy. Tak z innej beczki widzę że "Wife Acceptance Factor" istnieje również w budownictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe666 29.03.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.03.2010 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 błąd Wielbłąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 29.03.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 My mamy okna 180x110 i w projekcie też są jednoskrzydłowe. Widziałem już w realu wybudowany nasz dom z dwuskrzydłowymi i przez to stracił cały urok. Przy szerokości 180 okno rozwieralne to chyba trochę przesada i rozważamy tylko uchylne. Nie mamy WM tylko grawitacja a więc fixy raczej odpuścimy. Tak z innej beczki widzę że "Wife Acceptance Factor" istnieje również w budownictwie Jednoskrzydłowe 180x110 rozwierne czy rozwierno-uchylne to nie przesada. To niewykonalne. Uchylne może być ale komfort obsługi przy takiej tafli to rzecz umowna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.03.2010 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Mi przy 1465 x 1435 niektórzy mówią o braku gwarancji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.03.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 IVO - oczywscie masz racje jesli szerokosc to 180 zas wysokosc to 110Jesli na odwrot - w pelni wykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts