Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka, okna 150x150 i wojna z żoną o ich dzielenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja miałem podobny dylemat!!

Otwory szer. 150 cm i wysokie 140 cm

Okna w projekcie dzielone na pół bo tak wymyśliła p. pseudo projektant.

Tak naprawdę to ten wymiar jest ni w piz... nie w oko.

Jak przedzielimy na pół to blokujemy masę światła. Jak damy jedną taflę to jest ona trochę olbrzymia.

Dumałem dumałem i wydumałem ze od południowej strony- od podwórka będą jednoszkrzydłowe. Od szczytów dolne będą dwuskrzydłowe, a górne nieco mniejsze będą też jednoskrzydłowe. Od ulicy- strona północna natomiast będą dwuskrzydłowe.

Ładnie??? Jak dla mnie bardzo ładnie i coś około 2 tyś zł taniej aniżeli zrobiłbym wszystkie okna dzielone.

Też mi mówili o gwarancji, że nie będzie. To powiedziałem, ze znajdę takich co mi zrobią i dadzą tą gwarancję.

Ja miałem podobny dylemat!!

Otwory szer. 150 cm i wysokie 140 cm

Okna w projekcie dzielone na pół bo tak wymyśliła p. pseudo projektant.

Tak naprawdę to ten wymiar jest ni w piz... nie w oko.

Jak przedzielimy na pół to blokujemy masę światła. Jak damy jedną taflę to jest ona trochę olbrzymia.

Dumałem dumałem i wydumałem ze od południowej strony- od podwórka będą jednoszkrzydłowe. Od szczytów dolne będą dwuskrzydłowe, a górne nieco mniejsze będą też jednoskrzydłowe. Od ulicy- strona północna natomiast będą dwuskrzydłowe.

Ładnie??? Jak dla mnie bardzo ładnie i coś około 2 tyś zł taniej aniżeli zrobiłbym wszystkie okna dzielone.

Też mi mówili o gwarancji, że nie będzie. To powiedziałem, ze znajdę takich co mi zrobią i dadzą tą gwarancję.

Gratuluję ...ignorancji.

IVO - oczywscie masz racje jesli szerokosc to 180 zas wysokosc to 110

Jesli na odwrot - w pelni wykonalne

Oczywiście. Pepe napisał że 180 to szerokość.....

Patrz, kurde, ślepnę :( i nie doczytałem się. A wracając do meritum, jeśli do takiego okna 180/110, tylko uchylnego, jest dostęp od zewnątrz, że by umyć, to spokojnie można wykonać. Natomiast jeśli nie ma dostępu to powodzenia życzę - a najlepiej proponuje wycieczkę do warszawy, osiedle "Rodzina Połanieckich" i rozmowę z użytkownikami takich rozwiązań - zwłaszcza tych z 10 piętra gdzie mają 250/150 w jednym skrzydle tylko uchylne

... To powiedziałem, ze znajdę takich co mi zrobią i dadzą tą gwarancję.

Gratuluję ...ignorancji.

bwojtku - co się irytujesz? Czyż nie taka jest postawa klientów? Będą szukać do upadłego aż znajdą takich co wykonają ich pomysły. Dla mnie co innego jest ważne - że znalazł się pierwszy który to tak wprost tu napisał.

Straciłem kolejnego klienta - założenia architekta - powierzchnia fixa szklonego w ościeżnicy 6 mkw. Na dodatek chciałby w pakiecie trzyszybowym o k=0,5.

Znasz może teraźniejsze ceny wypożyczenia HDS-a z przystawkami? Może cena przemówi do rozsądku? Choć wątpię

jeśli chodzi o dostęp to domek parterowy - a więc przy uchylnych z myciem nie ma problemu. Nie ukrywam że również mam wątpliwości co do wielkości okna ale jednak jeśli nie będzie przeciwwskazań technicznych i gwarancyjnych to wybierzemy jednak jednoskrzydłowe. Przy tym rozwiązaniu po prostu dom wygląda o wiele lepiej.

mam mały domek i duże okna 1200 szerokie i 1500wysokie. zdecydowałam sie na jednoskrzydłowe. otwierają się dobrze, nie ma problemu żadnego.i wyglądają tez dobrze.

mam tez pdwójne drzwi tarasowe wysokie na 2300 bez porzeczek i jest ok.

gwarancja i wszystkie inne takie tez są.

okna z Vetrexu na profilach Veki.

W projekcie mieliśmy 1500 x 1500 (niewymiarowe więc droższe), zmieniliśmy na wymiarowe chyba 1465 x1436, oczywiście dwuskrzydłowe inne nie wchodziły w grę, dla mnie bardziej eleganckie niż jednoskrzydłowe.

Jednoskrzydłowe w takich wymiarach jak dla mnie za duże.

Ale to rzecz gustu.