Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka, okna 150x150 i wojna z żoną o ich dzielenie

Recommended Posts

Magsos, ja mam też trzy okna 1500 na 1500, ile wyszły taniej te standardowe?

W projekcie podawany jest wymiar dziury w murze pod okno, a okna pasują te standardowe.

zresztą z tego co pamiętam jak wstawiałam swoje okna to żadna z firm która wyceniała moje okna nie wołała dopłaty za wymiary nie standard.

qrcze jak się pisze:standart czy standard??

bo zgłupiałam :-?

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W projekcie podawany jest wymiar dziury w murze pod okno, a okna pasują te standardowe.

zresztą z tego co pamiętam jak wstawiałam swoje okna to żadna z firm która wyceniała moje okna nie wołała dopłaty za wymiary nie standard.

qrcze jak się pisze:standart czy standard??

bo zgłupiałam :-?

Pisze się standard. :lol:

W moim projekcie były podane wymiary okna.

U mnie wszystkie okna były niewymiarowe ( 1 szt 1800x1800, 5 szt. 1500x1500 i 3 szt. małe ale nie pamiętam jakie) w sumie była to różnica przy oknach PCV dwuskrzydłowych, jednostronnie barwionych różnica kilkuset złotych, dokładnie nie pamiętam, kupowaliśmy ponad rok temu. W każdej z firm gdzie pytaliśmy, była dopłata (może w moim regionie tak jest).

Różnica 10 cm jest wg mnie niezauważalna, a nie było problemu dołożyć kawałek suporexu, a parę stówek zostało w kieszeni. Być może teraz okna troszkę staniały, ja kupowałam w 2008r.

Bwojtek otwór okienny ma 1600, okno szerokie na 1500.

Jeżeli otwór jest szeroki na 1600 to na pewnie prawidłowym rozmiarem okna nie jest 1500! Czyżby miało być po 5cm pianki na stronę???

Kurka, no tak jest w projekcie, albo ja coś źle widzę :(

Spójrz proszę http://www.z500.pl/pliki/91/kosztorysy/Z91_rys_szczeg.pdf

Bwojtek otwór okienny ma 1600, okno szerokie na 1500.

Jeżeli otwór jest szeroki na 1600 to na pewnie prawidłowym rozmiarem okna nie jest 1500! Czyżby miało być po 5cm pianki na stronę???

Kurka, no tak jest w projekcie, albo ja coś źle widzę :(

Spójrz proszę http://www.z500.pl/pliki/91/kosztorysy/Z91_rys_szczeg.pdf

No to w projekcie jest błąd. Masz już te otwory zrobione?

W takim razie dopilnuj, żeby wykonawcy zrobili otwory takie jak podany na rzucie rozmiar okna. Dodatkowo zmień sobie okna 800x800 na otwór 900x900 i przemyśl sprawę drzwi tarasowych bo masz zaprojektowane asymetryczne podziały (boczne naświetla szersze niż skrzydła otwierane).

W takim razie dopilnuj, żeby wykonawcy zrobili otwory takie jak podany na rzucie rozmiar okna. Dodatkowo zmień sobie okna 800x800 na otwór 900x900 i przemyśl sprawę drzwi tarasowych bo masz zaprojektowane asymetryczne podziały (boczne naświetla szersze niż skrzydła otwierane).

Wówczas okna będą mniejsze niż 1500 na 1500, tak? To okna 900 na 900 to standard tak, dlatego zmienić? Czyli generalnie chodzi o to, aby zrobić tak otwory aby okna były standardowe? Mam jeszcze okna szerokie na 1800, czyli otwór tu też taki zrobić?

Drzwi tarasowe mam zmienione, tzn. zmniejszone do 3 metrów szerokości i będzie albo suwanka dzielona na pół, albo dzielone na 3 równe części.

Znalazłam coś takiego http://www.okna.pl/artykuly,58,Co_to_sa_okna_typowe, czyli rzeczywiście u mnie otwory powinny być takie jak podają w projekcie wymiary okna.

Przemyśl jeszcze sprawę drzwi zewnętrznych. Otwór szerokości 110cm jest przeznaczony pod drzwi "setki", które są zazwyczaj znacznie droższe niż "90-ki" a ich znaczenie praktyczne jest w twoim przypadku zerowe bo kolejne drzwi (wiatrołap) masz "80-ki" czyli i tak nic szerszego nie wniesiesz. Proponuję zrobić otwór szeroki na 101-102cm i wysoki na 210 od gotowej podłogi a zmieścisz każde popularne drzwi.

Mi osobiście bardzo podobają się duże przeszklenia i jeżeli bym mógł to dawałbym wszystkie okna jednoskrzydłowe - i tak też zrobiłem. Na 15 okien w domu 5 jest dzielonych. Reszta jednoskrzydłowe w tym jedno 1,5szer x 1,4m wys.

Pozostałe są minimalnie mniejsze :) 4 sztuki na poddaszu mają 1,49szer x 1,5m wys.