Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plany remontu

pabloz

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich. Forum śledzę już od dłuższego czasu, jednak nadszedł moment kiedy trzeba założyć własny wątek i prosić o radę.

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale myślę że dobrze trafiłem.

A więc do setna sprawy. Mieszkam w domu jednorodzinnym, stare budownictwo kiepsko zaprojektowane rozmieszczenie pomieszczeń, dlatego też mamy plany remontu/przebudowy tego domu. Dom jest zadbany, jednak niektóre rzeczy wymagają poprawek. Chciałbym pisać o tym w jednym wątki, niż zakładać kilka dotyczących jednego domu.

Pierwsza sprawa jaką chciałbym poruszyć to poddasze użytkowe. Dom ma starą więźbę, co kilka lat impregnowaną. Wymienione jedynie są główne podpórki dachu (4 takie sztuki). Dach to koperta. Dom ma wymiary około 10x11 + tak zwana dobudówka z osobnym dachem jednak ona nie ma wpływu na nasz plan. Tu nasuwa mi się pytanie: czy istnieje jakiś sposób by sprawdzić czy to drewno nadaje się do ocieplenia a następnie wykończenia? Dach pokryty papą (nowa papa dana może ze 4 lata temu). Chodzi mi po prostu o sprawdzenie czy drewno wytrzyma jeszcze czy nadaje się do wymiany. Drewno w dotyku jest twarde, suche.

Druga sprawa czy istnieje możliwość zrobienia wejścia na poddasze przy pomocy schodów krętych? Nie ma tam dodatkowej belki wzmacniającej jaką stosuje się dookoła takiego wejścia. Czy da się takową dorobić?

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Paweł.

Myśle. że zrobisz najlepiej jak zaprosisz do siebie architekta. My mielismy te same pytania, o drewno, papę kładzioną 6 lat wcześniej, schody na poddasze (dach kopertowy, wys max. 200cm). Chcielismy zamieszkać na poddaszu ale trzeba było je uprzednio podniesć. Kombinacji było wiele 8) a w końcu rozebraliśmy całą górę i postawiliśmy nową. Schody wyprowadzilismy z wcześniej przedłużonej przybudówki. Teraz wiem, że to była dobra decyzja choc dużooo droższa.

Wytrwałości życzę. I jak już będziesz mieć tego archtekta to dopilnuj by projekt był zrobiony jak należy. U mnie niestety było odwrotnie. Daj jakieś zdjątka stanu faktycznego z zewnątrz i wewnątrz. Dla nas co już takie remonty przeprowadzamy zawsze więcej widać niż dla kogoś kto jeszcze nie zaczął. Wiele spraw wychodzi dopiero w tzw. praniu.

No tak, dziękuję za rady. Szczerze mówiąc to nie mam doświadczenia z projektami domów itp. Znajoma poleciła mi architekta który wykonał dla niej projekt przebudowy starego domku. Umówiliśmy się na spotkanie. Zobaczymy jakie będą efekty.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie :)