cyb 28.03.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 stwierdziliśmy że jednak będziemy robić u siebie parkiety a w salonie ew. deskę litą.mam jednak pytanko: czym się różnią poszczególne klasy parkietu? wyłącznie wyglądem? żonie bardziej podoba się parkiet dębowy 2 lub 3 klasy niż 1 - wygląda bardziej naturalnie.czy wygląd to jedyna różnica między klasami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.03.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Normatywnie klasy desek czy deszczułek podłogowych wynikają z jakości drewna. Przy czym jakość suszenia czy jakość obróbki mechanicznej jest dla wszystkich klas jednakowa.W klasyfikacji występują również klasy wolne, gdzie producent określa szczegółowo jakość wyrobu w danej klasie. Szczegółowo jakość deszczułek podłogowych określa norma PN-EN 13226. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyb 28.03.2010 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Normatywnie klasy desek czy deszczułek podłogowych wynikają z jakości drewna. . czyli parkiet klasy 2 będzie gorszej wytrzymałości niż klasa 1 i będzie bardziej się zużywał? edit: przyjrzałem normę dla dębu i wygląda na to, że chyba de facto klasa wynika z tego, co nazywam estetyką, nie rozumeim tylko dwóch kryteriów: - Biel zdrowy - Biodegradacja http://img444.imageshack.us/img444/8089/parkietnorma2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.03.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Ściśle technicznie - tak. Praktycznie powyższe wady mają większy wpływ na wygląd podłogi niż jej wytrzymałość czy trwałość. Bezpośrednia ocena poszczególnych klas w towarzystwie stolarza przybliży temat w szczegółach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.03.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Normatywnie klasy desek czy deszczułek podłogowych wynikają z jakości drewna. . czyli parkiet klasy 2 będzie gorszej wytrzymałości niż klasa 1 i będzie bardziej się zużywał? edit: przyjrzałem normę dla dębu i wygląda na to, że chyba de facto klasa wynika z tego, co nazywam estetyką, nie rozumeim tylko dwóch kryteriów: - Biel zdrowy - Biodegradacja http://img444.imageshack.us/img444/8089/parkietnorma2.jpg Bioderadacja - drewno będące w stanie biologicznego rozkładu, posiadające niską wartość techniczną. Biel zdrowy - jasny, niezaszarzały, inaczej niebędący w stanie biodegradacji. Biel drewna dębowego jest materiałem miękkim i podatnym na biodegradację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts