ataszl19 28.03.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Witam !Kupiłem właśnie zgrzewarkę do rur o mocy 2450 W z regulowanym termostatem do 300 stopni. Do tej pory pożyczałem zgrzewarkę bez regulowanego termostatu i nie miałem problemu. Proszę o podpowiedz doświadczonych kolegów jaką nastawić temperaturę, jeżeli zazwyczaj zgrzewam rury i złączki fi 20mm i 25mm . Czy przy większych rozmiarach podnieść temperaturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 28.03.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 na priv masz odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.03.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Jeśli to tania, chińska zgrzewarka, to po prostu ustaw temperaturę na max i do średnicy zgrzewanej rury dobieraj czas grzania, termostatem na takich badziewiach nie ma się co przejmować bo i tak kłamie. Ja przy swojej zgrzewarce 1800W przy ustawionej temperaturze na maksa (czyli też 300 stopni) rury fi20 grzałem 5-6 sekund, fi25 7-9 sekund, a fi32 około 10-12 sekund, u Ciebie te czasy będą pewnie odrobinkę krótsze. A jak przy pierwszych próbach ustawiłem temperaturę wg katalogu Wavina i grzałem wg ich tabeli czasów, to była tragedia - kształtki nie chciały się wcisnąć na kamienie, potem nie chciały z nich zleźć, wciskanie łączonych elementów - katorga. Poświęć po prostu kilka kolanek (albo jeszcze lepiej redukcji, bo przez nie ładnie widać, jaki zgrzew wyszedł od wewnątrz) i poćwicz na ścinkach rury, czas grzania musisz dobrać tak, żeby potem obie zgrzewane strony się w siebie wciskały bez konieczności używania końskiej siły, ale jednocześnie, żeby całość nie pływała na boki i nie formowała obwarzanka od wewnątrz (przynajmniej nie zbyt dużego, bo zwłaszcza przy małych średnicach rury zrobić zgrzew bez żadnego obwarzanka wewnątrz to już wyższa szkoła jazdy jest. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 29.03.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 pracowałem kiedyś w firmie produkującej takie zgrzewarki- temperatura zgrzewania PP powinna wynosić 270-280 st C. Pytanie, czy termometr jest dobrze skalibrowany- rozkład temperatur na kamieniach naprawdę może Dział techniczny przyprawić o palpitację serca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal194 03.04.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 na priv masz odpowiedz forum jest po to aby pomagać oficjalnie a nie na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grika 27.06.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 A która bedzie lepsza 1100W czy 2100W.Czy chodzi tylko o czas grzania czy cos jeszcze_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiSiOr 24.04.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 czas grzania, jak robisz w garażu dla siebie może być słaba - ja mam 2,6 kW za około 130 z przesyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts