Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TEMPERATURA ZGRZEWARKI DO RUR PP

ataszl19

Recommended Posts

Witam !

Kupiłem właśnie zgrzewarkę do rur o mocy 2450 W z regulowanym termostatem do 300 stopni. Do tej pory pożyczałem zgrzewarkę bez regulowanego termostatu i nie miałem problemu. Proszę o podpowiedz doświadczonych kolegów jaką nastawić temperaturę, jeżeli zazwyczaj zgrzewam rury i złączki fi 20mm i 25mm . Czy przy większych rozmiarach podnieść temperaturę ?

Jeśli to tania, chińska zgrzewarka, to po prostu ustaw temperaturę na max i do średnicy zgrzewanej rury dobieraj czas grzania, termostatem na takich badziewiach nie ma się co przejmować bo i tak kłamie.

Ja przy swojej zgrzewarce 1800W przy ustawionej temperaturze na maksa (czyli też 300 stopni) rury fi20 grzałem 5-6 sekund, fi25 7-9 sekund, a fi32 około 10-12 sekund, u Ciebie te czasy będą pewnie odrobinkę krótsze.

A jak przy pierwszych próbach ustawiłem temperaturę wg katalogu Wavina i grzałem wg ich tabeli czasów, to była tragedia - kształtki nie chciały się wcisnąć na kamienie, potem nie chciały z nich zleźć, wciskanie łączonych elementów - katorga.

Poświęć po prostu kilka kolanek (albo jeszcze lepiej redukcji, bo przez nie ładnie widać, jaki zgrzew wyszedł od wewnątrz) i poćwicz na ścinkach rury, czas grzania musisz dobrać tak, żeby potem obie zgrzewane strony się w siebie wciskały bez konieczności używania końskiej siły, ale jednocześnie, żeby całość nie pływała na boki i nie formowała obwarzanka od wewnątrz (przynajmniej nie zbyt dużego, bo zwłaszcza przy małych średnicach rury zrobić zgrzew bez żadnego obwarzanka wewnątrz to już wyższa szkoła jazdy jest.

J.

• 2 months później...
  • 6 years później...