Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A nie ogladales zdjec ktore Ci podalem w linku?

Np tutaj widac wyraznie, sufit jest ocieplany przed GK, GK jest kuz wykonczeniem domu. Sufit na poddaszu a jednoczesnie podloge stryszku mam wykonana z desek i do niej jest przyklejona pianka od spodu, pozniej zabudowa GK -oczywiscie z konstrukcja stelazowa.

Pzdr.

A co sie dzieje z twoim stryszkiem jesli nie ma tam dostepu powietrz ( krokwie sa zamkniete pianka) stosowales jakias dodatkowa wentylacje ?

• Odpowiedzi 569
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do forumowicza moros8 i innych

Witam mam zamiar docieplić dach, a nie wiem jakiej pianki użyć. Mój dwu letni dach to konstrukcja skośna : od góry : dachówka ceramiczna, kontrłaty, łaty, papa, deskowanie, krokwie. Krokwie mają grubość 19 cm. Rozważam piankę firmy demilec - tylko którą wybrać? Pianka otwarto - czy zamkniętokomórkową. Dodam, że pomieszczenia są dość niskie, to też zależy mi na każdym centymetrze. Efekt jaki chce uzyskać to tzw dach pasywny.

Moje rozumowanie: piana otwartokomórkowa przy pełnym deskowaniu i szczelnym przykryciu (papa) będzie w stanie odebrać wilgoć z desek (drzewo nigdy nie jest 100% suche), i to jest jej przewaga nad zamkniętokomórkową, po za tym jest materiałem znacznie bardziej sprężystym, a więc po kilku-kilkunastu sezonach nie popęka (drzewo pracuje).

Problemem jest jej grubość (nie wiem jaka powinna być aby uzyskać efekt dachu pasywnego?

Nie wiem jak też powinna wyglądać izolacja pod pianką od strony mieszkań (czy miała by to być membrana wysoce paroprzepuszczalna ułożona w ten sposób że para może dyfundować od strony pianki do wnętrza pomieszczeń ?)

Kolejnym problem jest promieniowanie podczerwone, którego przenikanie tez bym chciał wyeliminować stosując folie aluminiową, ale wtedy co z paroprzepuszczalnością - folia aluminiowa jest szczelna.

No i w końcu co z oknami dachowymi, a właściwie z wykraplaniem wilgoci w ich pobliżu - tzn przy samych oknach maksymalna grubość pianki jaką mogę położyć to kilka centymetrów(3-4cm)(ograniczenia techniczne - krokwie), a to może nie wystarczyć by wyeliminować punkt rosy. Moze w tych miejscach lepiej było by zastosować pianę zamkniętokomórkową - ale czy firmie chciało by się w ten sposób robić...

Piana zamkniętokomórkowa niby ma lepsze parametry izolacyjności, ale czy są jakieś badania że przy dachy szczelnym drewno nie ulegnie zniszczeniu?

Moze rozwiązaniem było by np położenie piany otwartokomórkowej między krokwiami ( była by ona swego rodzaju buforem dla wilgoci zawartej w deskach) a na krokwie np. kilku centymetrów płyt typu kingspan z piany rezonowej (lambda 0,21 chyba).

z góry dzięki za odpowiedzi.

dla U=0,11 potrzebujesz

pianki OK min 40cm (skąd tyle miejsca weźmiesz)

pianki ZK min 25cm (tak grubo żeby uzupełnić to co popęka w przyszłości tylko że więźba zgnije za parę latek)

najlepiej zrobić kanapkę, 19cm pianki OK między krokwie żeby nie gniło i nie pękało + 10cm pianki ZK żeby ciepło było, tylko czy twój portfel to wytrzyma, bo cena będzie astronomiczna

No jak mam za kilka lat wymienić cały dach - to chyba lepiej wydać trochę więcej i być zadowolonym przez wiele następnych.

PS. ostatnio odwiedziłem ciotkę - mieszka w starym domku modrzewiowym z roku 1900 i jak wejdzie się tam na strych to krokwie po za tym, że zakurzone wyglądają na 100% zdrowe. Ciekawe - kiedyś można było, dziś nie koniecznie - materiałów więcej, technika nowsza, a efekty niekoniecznie lepsze:P

ad1. modrzew to drewno o specyficznych właściwościach, z biegiem lat samo się konserwuje, dlatego jest takie cenne i poszukiwane

ad2. skoro jesteś zwolennikiem wywalania pieniędzy w błoto to aerożel jeszcze droższy i cieplejszy

A co twoim zdaniem jest ekonomiczne w dzisiejszych czasach?

No jak mam za kilka lat wymienić cały dach - to chyba lepiej wydać trochę więcej i być zadowolonym przez wiele następnych.

PS. ostatnio odwiedziłem ciotkę - mieszka w starym domku modrzewiowym z roku 1900 i jak wejdzie się tam na strych to krokwie po za tym, że zakurzone wyglądają na 100% zdrowe. Ciekawe - kiedyś można było, dziś nie koniecznie - materiałów więcej, technika nowsza, a efekty niekoniecznie lepsze:P

Mieszkałem za dzieciaka w domku który miał 120lat (po moich pradziadkach ale oni kupili go od Niemca po 1WŚ). oczywiście strych bez ocieplenia. Na podłodze polepa czyli glina i na tym deski. Krokwie zdrowe - z nie żywicowanego drzewa. dach kryty dachówką karpiówką pojedynczą warstwą na deszczółkach i zaprawie wapiennej. W latach 50 XXw.. przełożony - bo przeżył w 39 upadek bomby w odległości około 50-70m. Miejscami po większych deszczach przeciekał w paru miejscach... dzisiejsze drewno w takich warunkach nie przeżyłoby pewnie 10lat. a tam 120lat i drewno zdrowe! Zwykła sosna ale nie żywicowana czyli naturalnie impregnowana... pamiętam że latem jeszcze wyciekała żywica! ...taka niemiecka technologia ;)

No tak wełna jest fajna ale jak sie ma dużo miejsca ( w takim przypadku jest na pewno materiałem nr 1 - ekonomiczność do ceny), ale w moim przypadku gdybym ją zastosował powierzchnia użytkowa poddasza w wyniku obniżenia sufitu zmniejszy się o kilkanaście m kwadratowych. Przyjmując że na rynku cena za metr kwadratowy to ok 4 tyś - stosując inną izolację która będzie cieńsza - ostatecznie zaoszczędzę:p Ponadto moim zdaniem wełna jest problematyczna w miejscach takich jak okna dachowe między krokwiami - bo gdzie wtedy taką szczeliną wentylacyjną wyjdzie wilgotne powietrze skoro ów szczelina kończy się na oknie?

XYXX Panowie są wyznawcami wełny ;)

(...)

jak koniecznie ktoś chce to i pianę mogę zrobić ;) Zaprzyjaźniona firma od Line-X spoko to zrobi - maszyna ta sama tylko pistolet inny... a ja w ekipie mam certyfikowanego "sikacza" LineX-a - czasem urywa się na fuchy "sikać" Toyoty Hiluxy - dokładnie skrzynie ładunkowe w Hiluxach :D

A może ktoś jest zainteresowany poliuretanem natryskowym Line-X? Tarasy, garaże, hydroizolacje poliuretanowe itp. :D

Sprawa nie jest tania ale czasem pozorna oszczędność się nie opłaca... posadzka w garażu LineX-em super sprawa ;)

O wodzu jesteś - bo tu wynikł problem. Położysz mi wełnę za 10 zet z m2?

10zł/m2 spoko... oczywiście jeśli przy okazji będzie dalsza zabudowa. To jest normalna stawka za wełnę.

jeśli już liczycie koszta to łącznie ze wszystkim czyli wełna + zabudowa i piana + zabudowa.

W przypadku piany na krokwiach widzę spore utrudnienie - może tylko dlatego że nigdy nie robiłem zabudowy po pianie. Ale jak jest piana na krokwiach to wtedy na skosach widzę tylko możliwość zrobienia stelaży na ESach z preferencją stelaża dwupoziomowego-krzyżowego czyli podrożenie w materiale. więcej profili i przede wszystkim całkiem sporo łączników krzyżowych. I to w kosztach też trzeba uwzględnić.

...i jeszcze mała uwaga. nie jestem emocjonalnie przywiązany do wełny - mam dosyć tej pier*** wełny i tego drapania się po niej. Piana pod tym względem jest ok. Nie wnikam co komu lepiej... ja tylko wykonuję usługę - tą czy inną i nic mi do tego co to będzie. Wełna czy piana. Swoje osobiste zdanie oczywiście mam i je już wcześniej przedstawiłem ale nie ja będę mieszkać w tych domach - ot i wszystko :)

Właśnie w tym problem że trzeba to rozdzielić.

Miałem w ręku ostatnio do porównania wełnę isovera 0,32 i tę zwykłą szmatę 0,42. Układanie tego między krokwiami(0,32) wyglądąło na wręcz przyjemną robotę bez pylenia. Ta zwykła lekko poruszona już siała włóknami. Może warto spróbować samemu jeśli poddasze proste? Nie należy najpierw i tak stelaża na grzybkach machnąć?

No sorry ale nie przyjadę 350km na robotę by położyć 100m2 wełny ale jeśli będzie to po sąsiedzku to czemu nie? Za tą stawkę znajdziesz kogoś do ułożenia wełny w bliskim sąsiedztwie.

OK zrozumiałem. Za dyche +FV i gwarancja. Jak ktoś będzie chciał 2 albo nie daj boże i więcej to jest ździerca i oszust.

zaplacisz 1tys dniówki?

łoj bojku, kurwa nie wiedzialem, ze z warszawy do lodzi jest 350km, alez ten kraj wielki :D

Z domu do Warszawy a raczej teraz za Warszawę mam przeszło 350km. Wielki kraj :D

...więc 1000zł dniówki to nie jest jakiś wielki pieniądz bo 3 dni wyjęte z życia (dwa dni jazdy + jeden roboczy) i paliwo ( około 250zł) i zostaje 250zł dniówki realnej....

Edytowane przez Rom-Kon