Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uuuu Kolego, chyba trochę przegiąłeś z tym kociołkiem. Jak nic wpadnie w oscylacje i w krótkim czasie go zajedziesz. Dodatkowo 2-funkcyjny to bardziej nadaje się do mieszkania w bloku a nie w domach gdzie są odległe punkty czerpania CWU.Trzeba było jednofunkcyjny z buforem... ale ja się tam nie znam... ja od poddaszy jestem... ;)

W domu jest jeszcze cyrkulacja CWU, a sam kocioł ma zbiornik na 130l CWU.

• Odpowiedzi 569
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czemu nic nie napiszesz o kiszeniu pod nisko-paroprzepuszczalną pianką wełny wysoko paro-przepuszczalnej ??

Tak. W rzeczy samej o to pytam. Tylko, że to czego oczekuje to nie suche stwierdzenie, że coś mi zbutwieje. Chce argument, opis który mi wyjaśni dlaczego tak się stanie.

Ja widzę to następująco. Są dwa elementy, które muszą wystąpić, aby powstało zawilgocenie:

1) mostek termiczny

2) wilgotne powietrze w pomieszczeniu z mostkiem termicznym.

Mając 24cm styropianu na ścianie zewnętrznej, można uznać krokiew za mostek termiczny, ale tylko w znaczeniu strat ciepła. Żeby tam wytrąciła się woda, to przy warunkach wewnątrz 25 stopni i 60% wilgotności (to już bardzo przesadzone warunki), krokiew musiałaby mieć poniżej 17 stopni. 8 stopni różnicy. W bardziej normalnej sytuacji, gdy w domu jest 20 stopni i 45% wilgotności, to temperatura krokwi musiałaby spać do 8 stopni, czyli różnica 12 stopni. Sprawdź wykresy i-x Molliera.

Drewno nie jest tak dobrym przewodnikiem ciepła, aby dopuścić do takiej różnicy. A jeśli nawet coś takiego nastąpi, to ostatecznie nie będzie to stan ciągłego zawilgocenia.

Wilgoci też w domu nie będzie za dużo, bo od tego jest wentylacja mechaniczna. Wyjątek to łazienka.... i tu też zadałem pytanie: co zrobić z łazienką, bo tam trzeba najprawdopodobniej dać folię paroszczelną pod piankę otwartokomorową, więc zamykam tę piankę między dwie paroszczelne warstwy.... dać tam mniej pianki otwarokomorowej, aby pozwolić na cyrkulację powietrza?

• 1 month później...

Witam,

zdecydowałem się na ocieplenie pianką poddasza, ok 9mcy temu już mieszkam, przezimowałem w domu , wachałam się między producentami, polską , kanadyjską i amerykańską i wybrałem kanadyjską Icynene, rozmawiałem z wieloma wykonacami tych piankek najbardziej przemówil do mnie fachowo, profesjonalnie pan Mariusz z GDAŃSKA, przyjechał , doradził, powiedział co mogę zrobic jeszcze na etapie budowy ,żeby pozbyc sie mostkow termicznych itp , przedstawił mi wszystkie dokumenty , gwarancję itd , powiedział ,że mają najlepszą absorbcję wody a to jest ważniejsze od lambdy. jest bardzo cieplo w domu , wialo nie raz ale jest super szczelnie i cieplo.

polecam p. Mariusza, bardzo zainteresowany żeby pomóc klientowi ... MODEROWANO

Edytowane przez finlandia
Reklama jest niezgodna z regulaminem forum

• 2 weeks później...

Witam

Pytałem w innym wątku dotyczącym raczej izolowania poddasza wełną i nie bardzo udało mi się uzyskać odpowiedź, może ktoś doradzi tutaj, mianowicie:

Przymierzam się do izolowania poddasza pianą natryskową. Na krokwiach będzie 6cm piany i trzeba będzie zamocować wcześniej uchwyty do konstrukcji GK. Mógłby mi ktoś doradzić jaki rozstaw uchwytów zastosować , jak je zamocować (wzdłuż czy poprzecznie) i w jakich rozstawach? Dach ma dwuspadowy, rozstaw krokwi ok. 80cm.

Pozdrawiam

Witam

Pytałem w innym wątku dotyczącym raczej izolowania poddasza wełną i nie bardzo udało mi się uzyskać odpowiedź, może ktoś doradzi tutaj, mianowicie:

Przymierzam się do izolowania poddasza pianą natryskową. Na krokwiach będzie 6cm piany i trzeba będzie zamocować wcześniej uchwyty do konstrukcji GK. Mógłby mi ktoś doradzić jaki rozstaw uchwytów zastosować , jak je zamocować (wzdłuż czy poprzecznie) i w jakich rozstawach? Dach ma dwuspadowy, rozstaw krokwi ok. 80cm.

Pozdrawiam

Jak już wspomniałem >w innym wątku< nie mam z pianą doświadczenia ale ogólne pojecie jakieś jest. Jeśli dach 2-spadowy to wzglednie łatwo. Praca dwuetapowa Najpierw robi się zabudowę z profili CD i UD - najlepiej na grzybkach a przed pianowaniem trzeba rozebrać a po piance powtórnie złożyć. Przy dachach wielospadowych z udziwnieniami uważam ze jest to zbyt skomplikowane a przez to dlamnie jako wykonawcy całkowicie nieopłacalne.

Profile tak jak przy każdej innej zabudowie czyli co 40-50cm. Odsunięcie od krokwi na grubość pianki + 3cm profil. Dalsze prace to tak jak przy wełnie.

• 1 month później...

I mam dylemat co wybrać :) Zastanawiałem się nad wełną, granulatem wełny lub celulozą. Ostatnio poprosiłem też o wycenę odnośnie pianki pur.

Wentylację w domku mam mechaniczną więc tego że wilgoć będzie się gromadzić w wełnie raczej nie mam, poza tym tak czy siak niezależnie od tego na co się zdecyduję i tak dam paroizolację. Wysokość krokwi to 24cm + 9cm obniżony sufit więc mogę wsadzić 24+9cm = 33cm izolacji.

Najatrakcyjniejsza wycena jaką do tej pory otrzymałem to

55zł brutto za m2 pur o grubości 30cm.

Granulat wełny z robocizną 30 zł brutto za 30cm grubości.

Wełna 30cm ok 25-26 zł minimum + robocizna we własnym zakresie.

Celuloza 30cm ok 40-42 zł brutto z robocizną.

Na co byście się decydowali na moim miejscu :) ?

Tyle że jeśli zdecydowałbym się na wełnę musiałbym chyba dać łaty przynajmniej 5x8 na krokwie i miedzy nimi ułożyć dodatkowo 5cm wełny prostopadle do tej między krokwiami i zostawić wtedy szczelinę wentylacyjną z 3cm ? Na łaty płyta osb lub deski mam na strychu ponad 60m do wykorzystania. ( czy pod dechy dać jeszcze membranę paro przepuszczalną ?

Pod krokwiami w podwieszonym suficie wepchanie izolacji kłopotliwe ze względu na skrzynki i i kanały 75mm od wentylacji więc dla zapewnienia ciągłości izolacji i zlikwidowania mostków to chyba najlepsze rozwiązanie.

Tak więc kolejność warstw stropodachu.

1. Płyta GK

2. Paroizolacja

3. pustka 9cm (może ewentualnie granulat w. w sumie by było 39cm izolacji:)

4. 25 cm wełny między krokwiami podwieszonej na drucie nierdzewnym.

5. Łaty 5x8 i prostopadle +5cm wełny

6. Membrana paro przepuszczalna ?

7. Deski 3cm.

Co myślicie?:D

Edytowane przez Paweł-Kinga

Masz sytuacje taka jaka ja bym chcial miec i zrobilbym to tak.

Do belek stropowych (bo to sa belki stropowe a nie krokwie ;) ) mocowany jest stelaz do plyt.

Po wykonaniu stelazu, polozenia paroizolacji (chociaz juz bylaby nie potrzebna) oraz plytowaniu dzwonie po ekipe od piany.

Aplikuja 10 cm piany zamknietokomorkowej i na to daje welne ile moj portfel wytrzyma.

I jestem pewny, ze mam szczelny strop dla powietrza/pary.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam fachowców,

Mam zasadnicze pytanie. Projekt domu, który zbudowałem nie ma żadnej specjalnej wentylacji. Zasadniczo poza łazienkami, salonu z kominkiem czy garażem nie ma jej wcale. Założono tam klasyczną wełnę na poddasze grubości około 25-30 centymetrów. Stan dachu obecnie to: dachówka ceramiczna, folia paropszepuszczalna i deskowanie. Pytanie mam zasadnicze: czy mogę zastosować piankę otwartokomorową mam obawiać się problemów z wentylacją dachu, gniciem desek i wreszcie odprowadzeniem pary wodnej szczególnie zimą. Są ludzie którzy twierdzą, że piana nadaje się jedynie do domów pasywnych z rekuperacją - ja takowej nie mam. Będę wdzięczny za pomoc.

michał

Witam fachowców,

Mam zasadnicze pytanie. Projekt domu, który zbudowałem nie ma żadnej specjalnej wentylacji. Zasadniczo poza łazienkami, salonu z kominkiem czy garażem nie ma jej wcale. Założono tam klasyczną wełnę na poddasze grubości około 25-30 centymetrów. Stan dachu obecnie to: dachówka ceramiczna, folia paropszepuszczalna i deskowanie. Pytanie mam zasadnicze: czy mogę zastosować piankę otwartokomorową mam obawiać się problemów z wentylacją dachu, gniciem desek i wreszcie odprowadzeniem pary wodnej szczególnie zimą. Są ludzie którzy twierdzą, że piana nadaje się jedynie do domów pasywnych z rekuperacją - ja takowej nie mam. Będę wdzięczny za pomoc.

michał

Wentylacja pomieszczeń a wentylacja dachu to są dwie różne sprawy. Jedno od drugiego oddziela płyta i folia - najczęściej paroizolacyjna. No chyba że nie będzie folii to wtedy para wodna przechodzi swobodnie przez płytę. Ale takie rozwiązanie nie jest wskazane.

• 3 weeks później...

dzięki, odezwę się.

czy ktoś wypowie się jeszcze na temat połączenia systemów natrysku pianki OK i ZK w ramach jednej izolacji np skosów poddasza. Była mowa o plesniejącym mokrym drewnie zakrytym pianką ZK, przecież jeśli 20 cm watstwę OK przyryjemy pianką ZK to wg mojej logiki mamy takie samo niebezpieczeństwo plesnienia jak przy samej piance zk czy się mylę ?

Czy ktoś wypowie się na temat łączenia dwóch typów izolacji np 20cm pianki OK i na to 20 cm wełny, stelaż, paroizolacja plus płyty GK ?

Witam, odpowiadajac na powyzsze pytanie MatiaxL, pianke ZK nie stosuje sie w domkach gdyz jak sama nazwa wskazuje posiada ona zamkniete komorki i nie oddycha wiec istnieje ryzyko plesnienia to raz, dwa, pianke kladzie sie na drewno suche, ZK stosuje sie na materialy sztywne jak beton, blacha, fundamenty. Poza tym dach pracuje my tego nie widzimy ale przy silnych wiatrach dach rusza sie okolo 0.5-1cm zastosujac pianke sztywna czyli ZK istnieje mozliwosc ze bedzie ona nam pekala, dlatego jezeli juz to OK gdyz ona jest elastyczna. Wspominasz ze chcialbys 20cm pianki i 20 welny to moim zdaniem w ogole bez sensu, 1cm pianki to tyle co 1,7 cm welny czyli 20cm to prawie 35cm welny czyli to juz jest Mercedes w wykonaniu dodatkowe 20cm welny? Moim zdaniem zupelnie nie sa potrzebne.

Jestem co prawda zwolennikiem pianki ale słuchanie tych bzdur że 1cm pianki OK zastępuje 1,7 cm wełny coraz bardziej mnie wkurza. Chcesz być wiarygodny to pisz prawdę a nie głupoty marketingowe które jakiś idiota napakował Ci do głowy.

U przyzwoitej pianki OK to 0,36-0,38

U przyzwoitej wełny to 0,33-0,35

Edytowane przez plusfoto