Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Noooo... Panie Tomku! Mocno nieładnie Pan pogrywa. Nikt nie zaprzecza, że każdy ze składników pianki z osobna, może stanowić, i stanowi, w sobie środek szkodliwy. Tak samo, zapewne jak kleje do zlepiania włókien waty szklanej czy skalnej nie są bezpieczne na poziomie produkcyjnym. Bo wytwarzanie pianki na budowie to PROCES PRODUKCJI IZOLACJI ze składników dostarczonych przez dostawcę systemu. Dlatego aplikatorzy muszą być stosownie zaopatrzeni w środki indywidualnej jak i ogólnej ochrony dróg oddechowych. Oceniałem wyżej Pańskie podejście ale dalej nie pamiętam aby podał mi Pan wartość oporu dla przenikania powietrza w jednostkach układu SI, dla np. MULTIROCK ROLL.

Co do okresu karencji to również, i chyba nie przez przypadek, mija się Pan z prawdą. Deklaracja dla ICY to 48h. Dla produktu! Nie dla składników :)

Zapewne przez przypadek nie wypowiedział się Pan w sprawie bulwersującej zmiany parametru izolacyjności waty w zakresie najmniejszych zawilgoceń, zwłaszcza w zestawieniu z pianką czy styropianem. Może kilka słów na ten temat i jakie stanowisko zajmuje Rockwool?

bardzo dziękuję za cenną informację. rozliczenie z wykonawcą nie może byc dokonane wcześniej niż w momencie bezpiecznego wejści do pomieszczeń izolowanych pianką. jak myślidz dla oceny jakości (struktury) wykonanej izolacji powinny zostać wykonane losowe wycinki w izolacji.

• Odpowiedzi 569
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sorki, ale...

Udupiłem coś komuś?

:jawdrop:

Bo bełkot jakiś lub (alternatywnie) kopę nieprzemyślanych wyznań tu wyczytałem...

A to - że sprzedaje, to miał być żart...

Ale...

Jestem uczulony na brak myślenia (głupotę pospolitą)

Można mnie za to znielubieć... Wiem...

Adam M.

napradę jesteś uczulony? a jak tam twoje nieszczęsne dzieło wentylacji, poprawiłeś czytaj naprawiłeś czy oddałes pieniądze?

Mam strop drewniany, folia paroizolacyjna + ocieplony 20 cm wełny mineralnej,, na górze jest płyta osb (podłoga na strychu) i tak sie teraz zastanawiam, czy nie warto byłoby jeszcze dać z 5 cm pianki pur przed założeniem stelaży i płyt karton gipsowych (sufit będę obniżał jakieś 10 cm) ... tylko zastanym się, czy mogę ta piankę zrobić na folię paroizolacyjną? 1.jpg

• 4 weeks później...
Ja miałem wełnę wcześniej, ale robiliśmy cały dach i zasugerowali nam jednak piankę. Moim zdaniem jest lepiej, ale nie wiem czy to nie kwestia rodzaju pianki i jaką warstwę Ci położą. U mnie robiła firma [spamer] Oni mają jakiś swój 'firmowy' rodzaj piany. Musiałbyś na stronie cos więcej poczytać. Edytowane przez Elfir

• 3 weeks później...

Witam!!! jestem nowy na forum i zastanawiam się nad wyborem ocieplenia poddasza. do wyboru piana otwarto komórkowa 20 cm

np tej firmy QuadFOAM 500. za 63 zl brutto. polska piana za ok 53 brutto i tu jeszcze może bym coś negocjował oraz tradycyjnie wełna mineralna pierwsza warstwa 16cm i droga 10 cm i zrobił bym samemu. cobyście polecili lub co byście wybrali?? osobiscie bardzo podoba mi się natrysk pianką, chodź łatwopalność i cena mi nie przemawia. pomóżcie

Napisze jak ja mam zrobione może się komuś przyda - strop powstał z dolnego pasa wiązarów. Wysokość pomieszczeń 265 cm ( teraz zrobil bym niżej) na ruszt dałem zwykła czarną gruba folie a na to poszła płyta regipsowa. Od góry dałem 26-29 cm piany OK ( dokładnie wczoraj obszedłem cały dach - piana bez zmian ) Dodam, że mam WM (dedykowane).

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
witam

jestem tu nowy i jak dobrze rozumiem warstwy docieplenia pianą PUR to:

dachówka

folia paroprzepuszczalna

piana PUR

płyta K-G

nie jest już konieczna folia paroizolacyjna nawet w łazience?

Może banalne pytanie ale proszę o info czy myślę poprawnie.

Pozdr

A gdzie to wyczytałeś? Paroizolacja jest bezwzględnie wskazana a zwłaszcza w pomieszczeniach mokrych.

witam

jestem tu nowy i jak dobrze rozumiem warstwy docieplenia pianą PUR to:

dachówka

folia paroprzepuszczalna

piana PUR

płyta K-G

nie jest już konieczna folia paroizolacyjna nawet w łazience?

Może banalne pytanie ale proszę o info czy myślę poprawnie.

Pozdr

Niedopuszczalne jest wykonywanie natrysku na krycie wstępne wykonane z FWK.

Paroizolacja najkorzystniej przy wykonywaniu metodą zalewową (natrysk na paroizolację).

Tylko płyta PIR (czyli sztywna pianka w postaci płyty) docinasz jak chcesz układasz jak styropian. najlepsze i najefektywniejsze ocieplenie. Między krokwie polecam 2 gat. grubość 15 cm to cena ok 45 zł za m2 10 cm to ok 29 zł za m2 5 cm to ok 15 zł za m2. Edytowane przez Elfir