Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pozwolę sobie wtrącić suche wyliczenia. Oparte na bardzo prostych założeniach i danych przytoczonych przez producentów

Wycinek dachu o powierzchni 1m2 rozpatruję jako część pokrytą jedynie izolacją oraz część składającą się z krokwi i ew izolacji.

Z gołych danych producentów oraz prostych wzorów utowrzyłem tabelkę

material lambda grubosc[m] opór R

drewno sosnowe 0,4 0,18 0,45

wełna 0,033 0,15 4,545454545

wełna 0,033 0,1 3,03030303

pianka 0,037 0,02 0,540540541

pianka 0,037 0,05 1,351351351

pianka 0,037 0,18 4,864864865

W moim dachu krokwie mają 8cm grubości więc mam kilka kombinacji izolacji. Nie zapominajmy, że nie przykrycie więźby pianą powoduje mostek termiczny a drewno w porównaniu z najgorszą izolacją wygląda bardzo słabo.

Stąd mój pomysł na natrysk dodatkowej warstwy na same krokwie

Całkowity opór przegrody jest sumą oporów jej składowych więc:

typ izolacji R

wełna 15 4,545454545

wełna 15+10 7,575757576

wełna 15+15 9,090909091

piana 18 4,864864865

piana 18+2 5,405405405

piana 18+5 6,216216216

drewno 18 +wełna 10 3,48030303

drewno 18 +wełna 15 4,995454545

drewno 18 0,45

drewno 18 +piana 2 0,990540541

drewno 18 + piana 5 1,801351351

i teraz cała magia na 1m2 8cm to drewno+izolator, a na pozostałym odcinku 92cm to sam izolator. Przyjmując stosowne (proporcjonalne) wagi mamy średnie wartości oporu cieplnego:

wełna 15+10 R=7,25

wełna 15+15 R=8,76

piana 18+2 R=5,05

piana 18+5 R=5,87

Jak wspomniałem pomijam tu jakość wykonania, zawilgocenie, czy ubicie się wełny po jakimś czasie

W skrajnym przypadku mamy 8,76/5,05=1,7 (70%); 7,25/5,87=1,24 (24%) na start na korzyść wełny.

Ciekawe ile z tej korzyści stracimy na wykonaniu i ile na degradacji wełny w czasie.

I co dalej z tym fantem zrobić ... :) ?

• Odpowiedzi 569
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Albo spłodzić syna i jemu powierzyć dokończenie testu albo...

Wybrać coś i uwierzyć - że słusznie wybrane.

Ja wybrałbym piankę, bo szczelna i szansa na błąd instalacji mniejsza.

Kuny jej nie straszne.

Wody nie gromadzi...

Adam M.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam , robię izolacje pianą otwarto komórkową dachu . Konstrukcja dachu na jętkach pełne deskowanie i papa nie wykorzystam tej przestrzeni i podwieszam sufit . Pod płytę G-K folia paro izolacyjną . I pytanie jak zrobić wentylacje . Czy kratka wentylacyjna w szczycie nie będzie mi wyziębiała nieużywanej części pod dachem .

Dzięki za zwrócenie uwagi folia para izolacyjna .

Edytowane przez Kondzik1916

• 4 weeks później...

Wioletta i Marcin chcieli zbudować dom nowoczesny z bali. Przemyślane rozwiązania wskazują na to, że zamiar zostanie zrealizowany. Płyta fundamentowa, 20 cm pianki poliuretanowej, ogrzewanie powietrzną pompą ciepła, wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Zapotrzebowanie na ciepło zaledwie około 20 kWh na m2 na rok. Zobaczcie nasz film:

Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora

• 2 weeks później...
Moze nie do końca jasno napisałem ale na deski nabije listewki o grubosci 2cm, na listewki naciągnę folie paroprzepuszczalna tak aby powstała luka miedzy deska a folia ktora będzie miala ujscie do kalenicy w której sa otwory.

Przerwa wentylacyjna jaką zalecają fachiwcy to min. 3 cm a najlepiej jak będzie 5 cm.

jestes pewien ze folie paroszczelna między miana a deskowaniem? Przecież jak w piane wjedzie wilgoć to przez tą folie nie przejdzie do zostawionej przegrody powietrznej, a zostanie uwieziona w piance.

Czy piana Demilec Sealection 500 jest dobra?

Gdzies znalazłem w necie ostrzeżenie ze jest toksyczna...

Wg mnie miedzy piane a deskowanie powinna byc folia paro przepuszczalna, a między folia a deskowaniem szczelina ok 3cm z możliwością ujścia pary wodnej.

Chyba ze sie myle, ale wywnioskowalem z tego forum ze taki system jest prawidłowy. Prawie kazdy kto pryska piana twierdzi że mozna nakładac piane bezposrednio na deski.

Co do producenta piany duzo pozytywnych opini jest na temat Sealection 500 ale znalazłem info ze jest toksyczna, chciałem sie dowiedziec ile w tym prawdy.

Jestem inwestorem i szukam optymalnych rozwiązań.

Wg mnie miedzy piane a deskowanie powinna byc folia paro przepuszczalna,a między folia a deskowaniem szczelina ok 3cm z możliwością ujścia pary wodnej.

Chyba ze sie myle, ale wywnioskowalem z tego forum ze taki system jest prawidłowy. Prawie kazdy kto pryska piana twierdzi że mozna nakładac piane bezposrednio na deski.

Co do producenta piany duzo pozytywnych opini jest na temat Sealection 500 ale znalazłem info ze jest toksyczna, chciałem sie dowiedziec ile w tym prawdy.

Jestem inwestorem i szukam optymalnych rozwiązań.

Oczywiście, ja zrozumiałem że chodzi Ci o przestrzeń między pianę a GK.